Is tandpasta slecht voor kinderen? Op deze stoffen moet je letten

Laatst kwam ik een artikel tegen over tandpasta voor kinderen: deze Amerikaanse schrijfster beweerde dat de ingrediënten giftig waren en gevaarlijk voor kinderen. Dat maakte me nieuwsgierig.

tandpasta veilig kinderen

 

Elke dag poetsen

Tanden poetsen hoort bij je dagelijkse gewoontes: het zorgt voor een frisse adem, voorkomt gaatjes en zorgt ervoor dat je een mooie glimlach houdt. En bovenal voorkomt het zeer onaangename bezoekjes naar de tandarts (de gewone bezoekjes zijn al niet zo fijn, laat staan als er extra werk aan je gebit moet gebeuren).

Ik heb me wel afgevraagd of tandenpoetsen met fluor en al die chemische middelen wel nodig is. Zou het al genoeg zijn om alleen te borstelen? Op een website met informatie van tandartsen, staat dat wetenschappelijk is bewezen dat fluoride heel belangrijk is om gaatjes te voorkomen. Het doet de kans op gaatjes met 20% tot 50% afnemen. Er zitten nog meer stoffen in de gewone tandpasta’s:

  • Schuurmiddel
  • Water
  • Vochtvasthouder
  • Schuimmiddel
  • Geleermiddel

En verder nog smaak- en kleurstoffen en conserveermiddel. Het schuurmiddel dat in tandpasta zit helpt aanslag op je tanden te verwijderen. Dit is meestal aluminiumoxide, calciumcarbonaat of silica. De ene tandpasta bevat meer of minder schuurmiddel.

SLS

In andere artikelen over verzorgingsproducten hebben we al wat nader gekeken naar chemische stoffen. Daar kwamen we ook al schuimmiddelen tegen, zoals SLS (sodium lauryl sulfaat). Dit is een schuimmiddel en een agressieve reiniger. Op de huid gebruikt kan het huiduitslag en allergische reacties veroorzaken.

Nu gebruik je tandpasta niet op je huid en je slikt het ook niet door. Maar je mondslijmvliezen zijn een soort sponzen en nemen alles dat in je mond komt supersnel op. Het is niet voor niets dat je medicatie in je mond moet houden, zodat het snel opgenomen wordt. Dus ondanks dat je tandpasta niet doorslikt, krijg je de stoffen dus wel binnen. Wel iets om over na te denken dus, zeker voor je opgroeiende kinderen.

Fluoride

Fluoride wordt door tandartsen geprezen als het middel dat helpt gaatjes te voorkomen. Er zijn veel mensen die hier tegenover zetten dat het giftig is en dat het vooral gevaarlijk is voor kinderen. Zij kunnen makkelijk teveel tandpasta binnenkrijgen, vooral omdat er aan tandpasta’s lekkere smaakjes worden toegevoegd.

Ik denk dat het belangrijk is bij je kind te blijven als het tandenpoetst en de tandpasta verder buiten bereik te bewaren. Dan voorkom je al een hoop problemen. Het aandeel fluoride in tandpasta is maximaal een half procent. Je kunt de afweging maken hoeveel giftige fluoride je kind dan binnenkrijgt en hoe groot het risico op gaatjes is. Als je kind graag snoept is het misschien toch de moeite waard om fluoride te gebruiken.

Nog iets om te overwegen: De generatie vanaf de jaren zeventig heeft al zijn hele leven tandpasta met fluoride gebruikt en ik geloof niet dat wij er iets aan hebben overgehouden. Er is op internet veel informatie te vinden en het is aan te raden als je meer wilt weten, om je hier in te verdiepen.

Kleurstoffen

De tandpasta’s zien er tegenwoordig flitsend en aantrekkelijk gekleurd uit. Dit komt door allerlei kleurstoffen, vooral blauw, rood en groen. Ook tandpasta voor kinderen is vaak gekleurd en daar zie je zelfs glitters in voorkomen. Niet alleen is dit overbodig, het zijn ook gevaarlijke chemische stoffen. De kleuren worden gefabriceerd van petroleum of teer. Ze zijn kankerverwekkend en kunnen astma en heftige allergische reacties veroorzaken.

Wat te doen met tandpasta?

Er zitten veel chemische stoffen in tandpasta, ook die voor kinderen. Het is de bedoeling dat je weinig tandpasta voor je kind gebruikt. Zo kan de hoeveelheid stoffen die je kind binnenkrijgt binnen de perken gehouden worden.

Je wilt natuurlijk dat je kind veilig kan tandenpoetsen. Als je bang bent dat je kind teveel gevaarlijke stoffen binnenkrijgt met de reguliere tandpasta’s, zijn er nu gelukkig ook alternatieven, zowel met als zonder fluoride. Denk bijvoorbeeld aan tandpasta van Weleda, Urtekram of Jack ‘n Jill. De ingrediënten van deze tandpasta’s zijn natuurlijk en verzorgen de tanden van je kind op een zachte manier. En geen probleem als je kind het dan inslikt.

Ik had er ook nooit zo bij stil gestaan dat je nog best wat tandpasta binnenkrijgt, ook al slik je het niet door, omdat je het natuurlijk al in je mond houdt. Het is de moeite waard hier meer over na te denken. Hoe pak jij het tandenpoetsen voor je kind aan? Gebruik je gewone of biologische tandpasta? We zijn benieuwd hoe jij er over denkt!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.