4 schoonmaakmiddelen die je beter kan vermijden en alternatieven

Tijd voor de grote schoonmaak? Helaas zijn de meeste schoonmaakmiddelen juist vervuilend! Reguliere schoonmaakmiddelen zijn niet alleen slecht voor het milieu maar in sommige gevallen ook kankerverwekkend. Daarnaast bevatten de meeste schoonmaakmiddelen conserveermiddelen en geur- en kleurstoffen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren, de huid verouderen en ademhalingsproblemen veroorzaken (bron WECF rapport). Gelukkig zijn er goede alternatieven, zoals de 100% biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen van Ecover.

Resten van schoonmaakmiddelen komen uiteindelijk weer bij ons terug via (grond)water, kleding, eten en lucht. In deze blog behandelen we daarom een aantal veelvoorkomende middelen die je beter kan vermijden en geven we een ecologisch alternatief.

De reinigingsproducten van Ecover zijn gemaakt op basis van Eco-Surfactants. Deze zorgen voor een nog grondigere schoonmaak, zonder gebruik te maken van schadelijke of giftige ingrediënten. Een ander ecologisch merk voor schoonmaakmiddelen is bijvoorbeeld Method.

giftige schoonmaakmiddelen alternatieven blog

1. Anti-bacteriële zepen

Gebruik van ‘desinfecterende’ bacterie dodende zepen en schoonmaakmiddelen zoals Dettol en Unicura kan effect hebben op het immuunsysteem van kinderen (bron: Centres for Diseases Control). Je krijgt immers minder (goede) bacteriën binnen, wat normaal het geval is en je weerstand vergroot. In ziekenhuizen heeft het gebruik van dit soort zepen er voor gezorgd dat zogenaamde superbacteriën onbestrijdbaar worden. Zelfs antibiotica is daar niet meer tegen opgewassen, met dodelijke slachtoffers als gevolg. Het werkende middel triclosan is daarnaast funest voor het waterleven. En omdat je het met je huid opneemt, kan het schadelijk zijn voor je lever. Desinfecterende middelen kunnen ook kankerverwekkende stoffen bevatten en giftige stoffen die schadelijk zijn voor de luchtwegen.

Alternatieven:
Er zijn vele merken ecologische handzeep te verkrijgen, webshop BigGreenSmile heeft een enorm aanbod! Het bekende merk Ecover heeft verschillende varianten, en die van Method zien er ook nog eens heel leuk uit. Een erg fijne vind ik zelf die van Lavera, die is heel zacht en ook fijn geprijsd. Bekijk hier alle natuurlijke handzepen >

2. Allesreinigers

Allesreinigers bevatten zo’n beetje alle slechte stoffen die er zijn, daarom werken ze zo goed. Het kan ook anders. Afhankelijk van de verschillende producten gebruikt Ecover onder andere limonene (als oplosmiddel voor vetten) en coco-glucoside (de mildste reinigers die momenteel verkrijgbaar zijn). De reinigingsproducten van Ecover zijn gemaakt op basis van Eco-Surfactants. Deze zorgen voor een nog grondigere schoonmaak, zonder gebruik te maken van schadelijke of giftige ingrediënten.

Na zeven jaar baanbrekend onderzoek, slaagde Ecover R&D in 2009 samen met verschillende Europese universiteiten erin het allereerste ‘Eco-Surfactant’ ter wereld te ontwikkelen, met behulp van een energiezuinig en biochemisch productieproces op basis van gist. Eco-surfactants zijn de natuurlijke variant van oppervlakte-actieve stoffen. De gister zorgt ervoor dat de wateroplosbare oliën op een natuurlijke manier kunnen binden en zo wordt de eco-surfactant gevormd.

Alternatief: Bekende merken zijn Ecover, Method en Ecozone. Bekijk hier een uitgebreid aanbod voor natuurlijke allesreinigers >

3. Badkamer reiniger

Kalkaanslag in je badkamer kan hardnekkig zijn en moeilijk schoon te maken. Maar gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen met chloor zoals Viakal, Antikal en Cillit Bang met zoutzuur wordt zelfs door badkamer sanitair fabrikanten afgeraden. Sommige producten zijn namelijk zo giftig dat ze aluminium, lichte metalen, chromen oppervlakken en kunststoffen aantasten. Het is niet moeilijk om voor te stellen wat dit met organisch materiaal doet. Veel schoonmaakmiddelen voor het toilet zijn bijtend en vormen giftige gassen zodra ze met water worden vermengd. Ze kunnen 1,4-dichlorobenzine bevatten. Dit is een kankerverwekkende chemische stof, welke veel schade kan aanrichten bij de lever en nieren (bron WECF).

Alternatieven: 

Naast gewoon simpel schoonmaakazijn zijn er ook ecologische badkamerreinigers. Voor wie niet van de azijngeur houdt, of liever een handige spray gebruikt. Bekijk hier alle ecologische badkamerreinigers >

4. Glassex – ramenschoonmakers

Deze producten bevatten vaak ammoniak. Dit irriteert je huid, ogen en luchtwegen. Als het in contact komt met chloor producten zoals bleek komt er chloramine gas vrij wat zelfs dodelijk kan zijn. Ammonia is een irriterende stof, dat schade kan veroorzaken aan de nieren en lever (bron WECF).

Alternatief:
Er zijn verschillende merken ecologische glasreiniger, bekijk ze hier >

Meer weten?

De organisatie WECF (Woman in Europe for a Common Future) heeft een interessant rapport gepubliceerd over milieuvriendelijk schoonmaken en de gevaren van reguliere schoonmaakmiddelen – wat te downloaden is (geen droge kost, maar een korte pdf met illustraties). Dit is de inleiding die we graag met je willen delen:

‘Wanneer u uw huis schoonmaakt, kunt u hiermee het niveau van chemicaliën in de lucht vele malen meer verhogen, dan in vervuilde stadslucht buiten. Veel chemicaliën in huishoudelijke schoonmaak- en onderhoudsproducten zijn dezelfde als die van zware schoonmaakmiddelen bij de industrie. De wetenschappers vinden het zorgwekkend, dat mensen thuis te lang worden blootgesteld aan een mix van schoonmaakmiddelen, welke op lange termijn een verhoogd risico veroorzaken voor de gezondheid. Er wordt namelijk alleen maar getest op enkelvoudige producten. Maar in het echte leven worden we dagelijks blootgesteld aan een cocktail van verschillende schoonmaakmiddelen. Je kunt het gezondheidsrisico verminderen door gebruik te maken van veilige producten’. 

19 reacties op “4 schoonmaakmiddelen die je beter kan vermijden en alternatieven

 1. Kitty zegt:

  Ik heb een vraag over het “ontsmetten’ van sprayflesjes gevuld met water. Deze gebruik ik tijdens het schminken om de schmink nat te maken. Om te voorkomen dat de legionella bacterie in de flesjes komt raad men aan deze met dettol schoon te maken.
  Nu ben ik daar geen voorstander van. Heeft u een tip, milieuvriendelijk en kindvriendelijk, maar doeltreffend.
  Alvast bedankt.

 2. An zegt:

  Schoonmaakazijn kost bijna niks en werkt uitstekend en is goed voor milieu.
  Ook soda is een uitstekend middel voor tegels es zie soda.nl
  Ook kun je ermee ontstoppen en kleding wassen zie voor vele natuurlijke mogelijkheden van dit goedkope
  middel…soda.nl baking soda en schoonmaaksoda….succes A
  Meestal presenteren fabrikanten dure middelen om …juist…eraan te verdienen..
  Vriendelijke groeten An.
  Annemarie

 3. Wybke zegt:

  Schoonmaakazijn is toch niet goed voor t milieu? Het is harstikke agressief, gooi het maar eens op het onkruid, het gaat dood en komt niet snel terug.
  Zelfde geldt voor soda.
  Is het dan wel beter dan andere middelen?

 4. Bea zegt:

  Aanbevolen door een vriendin kocht ik Dasty ontvetter om kleine hoekjes in raamprofielen schoon te krijgen. Ik ben nu 17 mnd verder, kan nog steeds niet douchen, haren wassen en groot deel van de dag geen kleding aan. NVWA kwam over de brug met kan tot gevolg hebben H315 en H318 (ernstig oogletsel en huidirritatie). Wibra wast haar handen in onschuld, maar mijn leven is verwoest. Er mogen in Nederland gevaarlijke producten verkocht worden mits je op de verpakking maar voldoende ervoor wordt gewaarschuwd, maar het is nauwelijks te lezen. Hoe komt dit bedrijf ermee weg dat hier elke dag zo veel van verkocht wordt. Ja, het wordt goed schoon, maar realiseer je ook dat je leven erdoor verwoest kan worden. Iedereen die dit leest is nu gewaarschuwd en aub vertel het door, zodat niet anderen overkomt wat mij is overkomen.

  • EcoGoodies zegt:

   Jeetje, wat heftig zeg! Ik heb inderdaad ook wel eens gehoord dat anderen dat aanraden. Goed om te eten dat het zulk ongezond en heftig spul is!

 5. Ans zegt:

  Wat is een goede toilet reiniger zonder stoffen die de glazuur laag aan tasten?
  Schoonmaakazijn vind ik geen optie .
  Ik wil graag een product wat het toilet goed reinigt maar niets aantast

 6. Beepro BV zegt:

  Wat een handige tips! Sinds de verbouwing zitten we vol met stof en rommel. Terwijl ik juist houd van een schoon en opgeruimd huis. Door het lezen van dit artikel ben ik er ook achter gekomen dat ik dus de verkeerde schoonmaakmiddelen gebruik.

  Met vriendelijke groet,

  Anne

  • EcoGoodies zegt:

   Als je liever geen geurstoffen wilt gebruiken lijkt me dat goed, maar dreft is natuurlijk geen ecologisch en gifvrij merk! Geurstoffen in schoonmaakmiddelen zijn vaak niet natuurlijk en ongezond voor de luchtwegen.

 7. 007 zegt:

  Heb net nieuw appartement, en werd vuil opgeleverd. Bij het opleveringsrapport werd schriftelijk vastgelegd. In de rapport heeft VERkoper het ‘zelf schoongemaakt’ Met alle gevolgen van dien. De keukenblad heeft ‘groene vegen’ achtergelaten. De verkoper had het, zegt hij met Aldi schoongemaakt. Hij beweert dat het blad er altijd zo heeft uitgezien. Tevens heeft hij ook een ander appartement. Dat wil niet zeggen dat gelijk heeft want het zou kunnen zijn, dat hij het op dezelfde manier heeft schoongemaakt. Vloer

  Vloer tegels zijn van natuursteen en het keukenblad niet helemaal glad van structuur ( niet natuur; ziet er wel zelfde uit )

  Heel vervelend, om twee redenen :
  je wilt mensen niet beschuldigen; de verkoper zegt dat hij een notjedopje Aldi heeft gebruikt
  Groene aanslag gaat waarschijnlijkheid nooit weg;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *