We vinden het allemaal fijn om goed voor de dag te komen en kleding helpt ons daarbij. Mooie kleuren, prettig zittend en hopelijk ook nog gemaakt op duurzame wijze: fairtrade en van biologische stoffen. Maar je duurzame kleding moet ook gewassen worden en ook nog vrij regelmatig. Dus natuurlijk zorgen we dat dat ook gebeurt, met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Helemaal niet moeilijk, met deze tips!
Tip 1: Was pas als de machine vol is
De simpelste tip, die eigenlijk voor zich spreekt: doe de wasmachine goed vol. Dat betekent: niet even snel een wasje draaien met die ene favoriete broek of dat mooie vestje. De wasmachine is vol als je boven de was een vuist kunt houden. Heb je niet genoeg was, kijk dan of je er nog iets bij kunt vinden dat gewassen moet worden, of kies iets anders om te dragen!
Tip 2: Was minder vaak
Je kleding hoeft niet meteen in de was als je het maar één of twee dagen hebt aangehad. Heb je alleen de hele dag achter een bureau gezeten, of was het een dagje heel mooi weer en kun je dat bloesje niet nog eens aan omdat het te koud is? Hang het een nachtje buiten om op te frissen en leg het terug in de kast. Een zakje potpourri geeft het weer een lekker luchtje. Nog een optie: draag je kleding nog een dagje langer. Wollen kleding hoeft sowieso niet elke keer gewassen te worden. Wol stoot van zichzelf vuil af. Dit scheelt allemaal een hoop in hoeveel wassen je moet draaien.
Tip 3: Met kouder water wordt het ook schoon!
Met bijna alle wasmiddelen is het mogelijk je was schoon te wassen op lagere temperaturen. 30 graden kan prima en zelfs 15 graden kan. Maar die optie zit helaas niet op mijn wasmachine. Je kunt wel eens in de zoveel tijd een kookwas draaien op 90 graden, om bacteriën te doden, die achter kunnen blijven in de wasmachine. Een scheut azijn zorgt voor een frisser luchtje.
Tip 4: Let op hoeveel wasmiddel je gebruikt
Je gooit vaak gemakkelijk teveel wasmiddel in je wasmachine. Er is niet veel nodig om schoon te wassen: 50 ml voor een standaard was is genoeg.
Tip 5: Biologisch wasmiddel
Natuurlijk gebruik je ecologisch wasmiddel, dat biologisch afbreekbaar is. Er zijn al veel verschillende soorten verkrijgbaar, die allemaal schoon en fris wassen. Deze middelen bevatten geen fosfaten of bleekmiddelen. Een heel milieuvriendelijk alternatief zijn de wasnoten: de schillen van deze noten bevatten een soort zeep, die vrijkomt als het in aanraking komt met water. Deze zeep heeft een antibacteriële werking. Een echt natuurproduct.
Ik vind de standaard wasmiddelen eigenlijk vreselijk sterk ruiken en mijn huid reageert er allergisch op. Biologische wasmiddelen ruiken prettig, wassen zachter en belasten ook je lichaam niet. Voor vlekken in je wasgoed kun je ossengalzeep gebruiken of een biologisch vlekkenmiddel.
Tip 6: Sta stil bij verpakkingen
Ook iets om te overwegen: poederwasmiddel komt in een vierkante doos. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het transport minder ruimte nodig is: de dozen kunnen op elkaar gestapeld worden. De doos kan na gebruik bij het oud papier. Dit is bij plastic flessen van vloeibaar wasmiddel niet mogelijk. En wastabletten zijn nog veel erger: die zijn per stuk verpakt en kosten erg veel verpakkingsmateriaal.
Tip 7: Skip de droger
Hang na het wassen je wasgoed in de buitenlucht. Het ruikt daarna extra fris en het kost totaal geen energie. Ik vind niks zo heerlijk ruiken als een was die van de lijn komt. Bijkomend voordeel: de zon werkt antibacterieel, dus je was krijgt nog een extra reiniging door hem buiten in de zon te hangen.
Tip 8: Neem je was mee onder de douche
Je kunt je was aan een lijntje in de badkamer hangen. Door de stoom wordt je wasgoed gereinigd en door het zo te laten drogen hoef je ook niet meer te strijken. Je ondergoed wil je wel goed schoon natuurlijk. Stop het in een emmer en zet deze bij je in de douche. De zeep die je voor jezelf gebruikt komt ook in de emmer terecht en zo wordt je was schoon.
Tip 9: Home-made wasmiddel (recept!)
Het is helemaal niet moeilijk om zelf een volledig natuurlijk wasmiddel te maken. De belangrijkste ingrediënten zijn zeep, soda en water. Etherische olie (bijvoorbeeld citroen) geeft een fris luchtje. Wasmiddel maak je met een natuurlijke, pure, plantaardige zeep. Bijvoorbeeld Aleppo zeep.
Zo maak je je eigen wasmiddel:
Neem 40 gram zeep (in kleine stukjes of geraspt) en laat 2,5 liter water koken. Voeg daar de zeep aan toe totdat het helemaal is opgelost. Je kan 40 gram soda (kristalsoda) toevoegen zodat je het wasmiddel kunt gebruiken voor de witte was, maar voor de gekleurde was kun je het beter zonder soda gebruiken. Zelf maak ik alleen wasmiddel voor gekleurde was (dus zonder soda) en voeg ik aan de witte was een dopje kristalsoda toe.
Laat je mengsel afkoelen en doe het in flessen. Je kan nog wat etherische olie toevoegen daarna als je wil. Zelf gebruik ik citroenolie, dit geeft samen met de zeep een lekker fris geurtje.
Tip 10: Gebruik biologische wasverzachters
Wasverzachters bevatten allerlei chemische middelen. Gebruik ze niet, kies voor een biologische variant of nog beter: gebruik een flinke scheut schoonmaakazijn. Dit is ook erg goed voor je wastrommel, en maakt je machine schoon en verwijdert zeepresten.
Het is vrij eenvoudig te besparen op water en energie voor het wassen en te kiezen voor milieubewuste wasmiddelen. Ik heb zelf geen droger in huis, dus ik moet mijn was altijd ophangen. Maar nu het mooier weer wordt, vind ik dat geen straf. Ik laat het lekker wapperen en krijg een heerlijk frisse was in mijn kast. Heb jij nog tips voor milieubewust wassen? Maak jij zelf je wasmiddel? Ik hoor graag wat je ervaringen daarmee zijn!
Hoi Mirjam, ik heb jouw tips heel goed gevonden. Ik wil graag weten of ik ze kan publiceren (met de credits aan jouw, natuurlijk). Ik maak duurzaam kleding voor babies en in mijn facebook geef ik af en toe ook tips over hoe kan mens op een milieuvriendlijkker manier dagelijks dingen doen. Meest van die komen uit mijn eigen ervaring, maar soms zie ik ook ergens wat leuk en wilt de boodschaap laten doorgaan aan meer mensen. Als het ok voor jouw is, dan zal ik ze vertaling (naar portuguees) en zeggen dat ze van jouw komen. Als jij mijn merk wil leren kennen: http://www.greenisgreat.com.br; instagram _greenisgreat_; facebook GreenisGreatPoA. Bedankt van te voren voor jouw aandacht. V. Groeten.
Wassen met azijn (wit) gaat heel goed) is prima, behalve voor wol heb ik begrepen en voor 90 graden.
Bij wasnoten loop ik niet over van enthousiasme, mijn dochter trouwens ook niet. Na jaren ermee gewassn te hebben leek het wat vrttig aan te gaan voeldn.
Hoi Ellen,
Bedankt voor je reactie. Ja, azijn is inderdaad ook een fijn natuurproduct om mee te wassen. Ook heel geschikt als je wel gewoon (biologisch) wasmiddel gebruikt, om regelmatig je wasmachine te reinigen. Daarmee kun je alle zeepresten uit de trommel en leidingen verwijderen.
Ik doe de was met klimopbladeren. In deze bladeren zit saponine wat ook in de wasnoot zit. De donkerste bladeren geven het beste resultaat. Fijn knippen en in wasnetje doen. In het wasverzachterbakje een scheut azijn en eventueel wat lekker ruikende olie. Bij sterk vervuilde was een scheut azijn in het wasmiddelenbakje toevoegen. Ik gebruik 10 bladeren voor een volle trommel. Prima resultaat!!!
He Judith,
Wat een leuke tip. Daar had ik nog nooit van gehoord! Dank je wel, dat ga ik zeker eens proberen.
Goede en bruikbare tips! Natuurlijk hangen we de was te drogen met houten wasknijpers! Dat klinkt vanzelfsprekend,maar toch zijn er op een of andere manier in de meeste huishoudens die plastic ondingen te vinden… Je vraagt je trouwens af wat er mis is met de houten knijpers, ze gaan heel lang mee en kunnen gerepareerd worden,geen enkele logische reden voor de plastic variant dus! Alleen commerciele belangen….