10 manieren om milieuvriendelijker de was te doen

We vinden het allemaal fijn om goed voor de dag te komen en kleding helpt ons daarbij. Mooie kleuren, prettig zittend en hopelijk ook nog gemaakt op duurzame wijze: fairtrade en van biologische stoffen. Maar je kleding moet ook gewassen worden en ook nog vrij regelmatig. Dus natuurlijk zorgen we dat dat ook gebeurt, met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Helemaal niet moeilijk, met deze tips!

Tip 1: Was pas als de machine vol is

De simpelste tip, die eigenlijk voor zich spreekt: doe de wasmachine goed vol. Dat betekent: niet even snel een wasje draaien met die ene favoriete broek of dat mooie vestje. De wasmachine is vol als je boven de was een vuist kunt houden. Heb je niet genoeg was, kijk dan of je er nog iets bij kunt vinden dat gewassen moet worden, of kies iets anders om te dragen!

Tip 2: Was minder vaak

Je kleding hoeft niet meteen in de was als je het maar een of twee dagen hebt aangehad. Heb je alleen de hele dag achter een bureau gezeten, of was het een dagje heel mooi weer en kun je dat bloesje niet nog eens aan omdat het te koud is? Hang het een nachtje buiten om op te frissen en leg het terug in de kast. Een zakje potpourri geeft het weer een lekker luchtje. Nog een optie: draag je kleding nog een dagje langer. Wollen kleding hoeft sowieso niet elke keer gewassen te worden. Wol stoot van zichzelf vuil af. Dit scheelt allemaal een hoop in hoeveel wassen je moet draaien.

Tip 3: Met kouder water wordt het ook schoon!

Met bijna alle wasmiddelen is het mogelijk je was schoon te wassen op lagere temperaturen. 30 Graden kan prima en zelfs 15 graden kan. Maar die optie zit helaas niet op mijn wasmachine. Je kunt wel eens in de zoveel tijd een kookwas draaien op 90 graden, om bacteriën te doden, die achter kunnen blijven in de wasmachine. Een scheut azijn zorgt voor een frisser luchtje.

Tip 4: Let op hoeveel wasmiddel je gebruikt

Je gooit vaak gemakkelijk teveel wasmiddel in je wasmachine. Er is niet veel nodig om schoon te wassen: 50 ml voor een standaard was is genoeg.

Tip 5: Biologisch wasmiddel

Natuurlijk gebruik je ecologisch wasmiddel, dat biologisch afbreekbaar is. Er zijn al veel verschillende soorten verkrijgbaar, die allemaal schoon en fris wassen. Deze middelen bevatten geen fosfaten of bleekmiddelen. Een heel milieuvriendelijk alternatief zijn de wasnoten: de schillen van deze noten bevatten een soort zeep, die vrijkomt als het in aanraking komt met water. Deze zeep heeft een antibacteriële werking. Een echt natuurproduct. Ik vind de standaard wasmiddelen eigenlijk vreselijk sterk ruiken en mijn huid reageert er allergisch op. Biologische wasmiddelen ruiken prettig, wassen zachter en belasten ook je lichaam niet. Voor vlekken in je wasgoed kun je ossengalzeep gebruik of een biologisch vlekkenmiddel.

Tip 6: Sta stil bij verpakkingen

Ook iets om te overwegen: poederwasmiddel komt in een vierkante doos. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het transport minder ruimte nodig is: de dozen kunnen op elkaar gestapeld worden. De doos kan na gebruik bij het oud papier. Dit is bij plastic flessen van vloeibaar wasmiddel niet mogelijk. En wastabletten zijn nog veel erger: die zijn per stuk verpakt en kosten erg veel verpakkingsmateriaal.

Tip 7: Skip de droger

Hang na het wassen je wasgoed in de buitenlucht. Het ruikt daarna extra fris en het kost totaal geen energie. Ik vind niks zo heerlijk ruiken als een was die van de lijn komt. Bijkomend voordeel: de zon werkt antibacterieel, dus je was krijgt nog een extra reiniging door hem buiten in de zon te hangen.

Tip 8: Neem je was mee onder de douche

Je kunt je was aan een lijntje in de badkamer hangen. Door de stoom wordt je wasgoed gereinigd en door het zo te laten drogen hoef je ook niet meer te strijken. Je ondergoed wil je wel goed schoon natuurlijk. Stop het in een emmer en zet deze bij je in de douche. De zeep die je voor jezelf gebruikt komt ook in de emmer terecht en zo wordt je was schoon.

Tip 9: Home-made wasmiddel (recept!)

Het is helemaal niet moeilijk om zelf een volledig natuurlijk wasmiddel te maken. De belangrijkste ingrediënten zijn zeep, soda en water. Etherische olie (bijvoorbeeld citroen) geeft een fris luchtje. Wasmiddel maak je met een natuurlijke, pure, plantaardige zeep. Bijvoorbeeld Aleppo zeep. Neem 40 gram zeep (in kleine stukjes of geraspt) en laat 2,5 liter water koken. Voeg daar de zeep aan toe totdat het helemaal is opgelost. Je kan 40 gram soda (kristalsoda) toevoegen zodat je het wasmiddel kunt gebruiken voor de witte was, maar voor de gekleurde was kun je het beter zonder soda gebruiken. Zelf maak ik alleen wasmiddel voor gekleurde was (dus zonder soda) en voeg ik aan de witte was een dopje kristalsoda toe. Laat je mengsel afkoelen en doe het in flessen. Je kan nog wat etherische olie toevoegen daarna als je wil. Zelf gebruik ik citroenolie, dit geeft samen met de zeep een lekker fris geurtje.

Tip 10: Gebruik biologische wasverzachters

Wasverzachters bevatten allerlei chemische middelen. Gebruik ze niet, kies voor een biologische variant of nog beter: gebruik een flinke scheut schoonmaakazijn. Dit is ook erg goed voor je wastrommel, en maakt je machine schoon en verwijdert zeepresten.

Het is vrij eenvoudig te besparen op water en energie voor het wassen en te kiezen voor milieubewuste wasmiddelen. Ik heb zelf geen droger in huis, dus ik moet mijn was altijd ophangen. Maar nu het mooier weer wordt, vind ik dat geen straf. Ik laat het lekker wapperen en krijg een heerlijk frisse was in mijn kast. Heb jij nog tips voor milieubewust wassen? Maak jij zelf je wasmiddel? Ik hoor graag wat je ervaringen daarmee zijn!

Reacties

Reageer