Opgeruimd staat netjes: goed afval scheiden doe je zo!

Afvalscheiding is iets dat mij aan het hart gaat. Ik zag jarenlang met lede ogen aan hoe ze in Zwitserland en Duitsland groenafval, verschillende kleuren glas, metaal en plastic apart inzamelden, terwijl we hier net begonnen waren met groenafval inzamelen. Het hergebruik van afval is een goede manier om het milieu minder te belasten.

afval scheidentips

500 kilo afval per jaar

Door plastic in te zamelen en dat te bewerken, is er minder olie nodig (de grondstof van plastic). Ook blik, metaal, glas en papier kunnen opnieuw verwerkt worden. Dat scheelt dus nieuwe grondstoffen. In Nederland produceren we met zijn allen zo’n 500 kilo afval per huishouden en de helft daarvan kan gescheiden worden. Het grootste deel van wat ingezameld wordt is glas en papier (70%).

Het afval scheiden is wel iets dat veel ter discussie staat, ook op internet. Zoek even rond op de zoekterm afval scheiden en je vindt eindeloze fora met discussies of afval scheiden wel zo nuttig is, of het wel goed gedaan wordt en hoeveel moeite en geld het mag kosten. Naar mening mag het alle moeite en geld kosten, want op deze manier maak je van je afval nog iets waardevols.

Dit wordt er gedaan met ons afval:

  • Van groenafval wordt biogas en compost gemaakt.
  • Van het ingezamelde plastic, blikjes en drinkpakken worden nieuwe verpakkingen gemaakt.
  • Papier wordt gerecycled tot karton, papieren verpakkingen, krantenpapier, wc papier en keukenpapier.
  • Glas kan eindeloos gerecycled worden, zonder dat de kwaliteit minder wordt.
  • Textiel wordt verwerkt tot nieuwe stoffen, matrassen, autostoelen en isolatiemateriaal. Het goede textiel wordt eruit gehaald en naar landen gestuurd waar mensen het nodig hebben.

Goed afval scheiden doe je zo:

Wel zijn er nog verbeteringen nodig, want niet al het afval komt terecht waar het zou moeten. En daar kunnen we zelf meer aan doen!

  1. Slechts de helft van het groenafval wordt netjes gescheiden. Gooi je je bloemkoolstronk of de restjes van je bord in de afvalbak, dan komt het in de vuilverbrander terecht. Dat is jammer. Let ook op dat koffiefilters, theezakjes, vlees- en visresten in de groene bak mogen.
  2. Glas hoeft tegenwoordig niet meer schoongemaakt te worden. Verspil er dus geen water aan en zet het met het deksel erop in de schuur of in een doos bij de deur.
  3. Textiel kan ook gerecycled worden. Zelfs oude lakens met gaten erin, de versleten broeken van je kinderen: stop ze in de textielbak. Kleding die nog mooi is kan natuurlijk naar een kringloopwinkel. Ander textiel dat in de bak mag: schoenen, knuffels, dekbedden en handdoeken.
  4. In de plasticbak mogen verpakkingsmaterialen, maar geen verpakkingen met een aluminiumlaagje: geen chipszakken, koffieverpakkingen en vaak ook geen diervoederverpakkingen. Let op dat glimmende laagje, dan mag het er niet in. Net zo min als piepschuim en hard plastic speelgoed. Dit hoort bij het restafval. Het gaat alleen om plastic verpakkingen, zoals shampooflessen, pakken van melk of vruchtensap en yoghurtbekers.
  5. Plastic afval hoeft niet schoongemaakt te worden. Net als bij glas wordt dit in de fabriek gereinigd.
  6. Zorg dat oud papier in de papierbak schoon is. Gooi geen vieze taart- en pizzadozen in de bak. Vervuild papier en karton zorgt voor extra kosten bij het recyclen. Wel in de papierbak: enveloppen en wc rolletjes.
  7. Klein chemisch afval: dit wordt apart verwerkt, zodat de chemische stoffen niet in het milieu terechtkomen. Dit wordt door veel mensen nog steeds niet netjes gedaan. Houd je batterijen, medicijnen, accu’s en verfresten apart en breng ze naar het milieudepot. Als je dit in het gewone afval gooit, komen de giftige stoffen uiteindelijk in het milieu en ons drinkwater terecht. Niemand wordt daar beter van.

Wij mensen produceren nu eenmaal afval. Dat proberen we zoveel mogelijk te beperken, maar als je het dan in huis hebt is het belangrijk dat het hergebruikt kan worden.

Wel komt de zomer er weer aan en dan kunnen al die bakken flink gaan stinken. De beste tip tegen een stinkende GFT bak blijft voor mij: gewoon de bak op een kiertje open laten staan. Steek een stuk hout of een baksteen onder de klep. Ik heb zelden maden in de bak. Stinkend plastic afval is lastiger. Vaak wordt aangeraden een geurfilter te gebruiken of het plastic af te spoelen. Gebruik hier dan je afwassopje voor dat je nog hebt staan.

Doe jij netjes aan afvalscheiding? Ben je ervan overtuigd dat het nut heeft? Heb je nog tips tegen stinkende GFT of plastic bakken? We horen het graag.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.