De nationale week zonder vlees, doe je mee?
 (met vega paté recept!)

Op het moment dat ik dit schrijf zitten we midden in de nationale week zonder vlees. Nu eten wij hier in huis elke week zonder vlees, dus we hoefde het niet op de kalender te zetten (over Veganuary hoefden we ook niet na te denken, al sinds jaren is elke maand een plant based maand).

week zonder vlees recept

Toch is het wel goed om er even bij stil te staan. Het lijkt namelijk zoiets kleins: één week geen vlees eten, maar het kan net dat zetje zijn naar meer. Dat zetje om een Beyond burger te proberen bijvoorbeeld en erachter te komen dat die zó lekker is dat je ‘m voortaan elke week op het menu zet.

Voordeel voor iedereen

  • En als je een week lang geen vlees of zuivel eet, dan bespaar je daarmee 14,6 kilo aan broeikasgassen. Dat staat gelijk aan 76 kilometer rijden in een gemiddelde auto.
  • En dan heb ik het nog niet eens over de dierenlevens die gespaard worden.
  • En dan is sinds vorig jaar plantaardig winkelen ook nog eens goed voor je portemonnee!
    Onderzoek van Questionmark in opdracht van ProVeg wees uit dat je met een boodschappenmandje vol plantaardige producten nu in vrijwel elke grote Nederlandse supermarkt goedkoper uit bent dan wanneer je de dieronvriendelijke variant koopt.

Questionmark vergeleek de prijzen van boodschappenmandjes gevuld met de 12 meestgekochte boodschappen, waaronder vegetarische balletjes, plantaardige kaas en plantaardige yoghurt.

Vegetarisch eten sinds 2023 goedkoper dan vlees eten

Steeds werd de goedkoopste plantaardige versie vergeleken met de goedkoopste dierlijke tegenhangers van diezelfde producten in de supermarkten. In 2022 waren klanten die plantaardig kozen in de meeste winkels nog iets duurder uit, maar in 2023 werd milieubewust winkelen beloond. Bij de Dirk en de Plus was het verschil minimaal, bij Albert Heijn iets minder dan € 2,-, maar bij de Jumbo, de Lidl en EcoPlaza scheelde het tussen de € 3,11 en € 9,66.

Vega recept: paté

Wil je het liefst zo veel mogelijk verpakkingsvrij eten? Probeer dan eens dit makkelijke recept voor vegan ‘paté’.

  • Een potje gedroogde tomaten van La Bio Idea (uitlekgewicht 130 gram)
  • 130 gram walnoten, 6 uur geweekt in water
  • 65 gram cashewnoten, 6 uur geweekt in water
  • 3 of 4 blaadjes verse salie
  • Zout naar smaak

Zo maak je het:

Vang de olie op als je de tomaten laat uitlekken en doe hetzelfde met het water waar de cashewnoten in geweekt hebben. Doe de noten, tomaten en salie in een keukenmachine en schenk beetje bij beetje 10cl cashewnoten-weekwater bij het mengsel. Als je een wat meer crémige paté wil, kun je meer water en de tomatenolie toevoegen.

Je kunt ook variëren met andere kruiden zoals basilicum, piment of (gedroogde) paddenstoelen of cranberry’s.
 Als je de paté in een weckpot doet, kun je er een laagje olie bovenop schenken. In de koelkast is het dan ruim een week houdbaar.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *