Waarom fair trade producten?

fair-trade_productenFair trade staat voor eerlijke handel. Dit betekent dat producenten van fair trade producten een eerlijke prijs krijgen voor het product, en dat er eerlijke lonen betaald worden. Fair trade is een duurzame vorm van handel, omdat door de eerlijke lonen de lokale bevolking een echte kans krijgt op een beter leven. Met de extra inkomsten worden scholen gebouwd, waterputten aangelegd, sanitaire voorzieningen gemaakt en nog veel meer. Fair trade producten maken voor deze mensen het verschil tussen overleven en ontwikkelen.

Eerlijk loon
Veel producten zoals kleding en voedingswaren zoals cacao, koffie, suiker en thee worden in onwikkelingslanden geteeld en verwerkt. Helaas krijgen de werknemers in deze vaak extreem lage lonen waarvoor zij hard moeten werken. Soms wordt er zelfs helemaal geen loon uitbetaald, maar zijn de werknemers eigenlijk een soort slaven. Om het nog erger te maken: het is geen uitzondering dat er ook kinderen zich onder deze werknemers bevinden.

Wat kun je doen?
Wil jij ook iets goeds doen voor ontwikkelingslanden? Veel mensen willen niet altijd maar geld geven aan goede doel, maar ook iets doen. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om naar deze landen toe reizen en daar zijn steentje bij te dragen. Maar wat velen niet beseffen, is dat je ook hier in Nederland ontwikkelingswerk kan doen. Onze keuzes hier hebben namelijk veel invloed op de landen daar. Zolang wij altijd de goedkoopste rijst of spijkerbroek willen kunnen kopen, zullen er daar altijd mensen uitgebuit worden.

Kies fair trade
Wil je dus iets goed doen, dan kies je voor eerlijke, fair trade producten. Daarom hebben wij op EcoGoodies.nl een overzicht gemaakt van duurzame en fair trade webwinkels. Er zijn namelijk vele goede en hippe fair trade merken, die ook gewoon hartstikke betaalbaar zijn! Bij Tony Chocolony, onder andere ook bekend van tv, kun je bijvoorbeeld 100% slaafvrije chocola kopen.

Nog meer weten over…

Natuurlijke cosmetica
Kleding van bamboe

4 reacties op “Waarom fair trade producten?

  1. Jenny zegt:

    De uitgangspunten voor Fair Trade zijn mij bekend. Ik ben al jaren betrokken bij de Wereldwinkel,
    Het product waar het om gaat heeft wel het UTZ keurmerk, maar het Fair Trade (of het WFTO) keurmerk gaat verder. Dus met mijn vraag over wat Gordon in het filmpje over deze koffie zegt, wil ik graag meer inzicht krijgen in de handelskant binnen de keten. Als wij deze koffie in onze Wereldwinkel zouden gaan verkopen, en daar zijn we over aan het nadenken, willen wij aan onze klanten duidelijk kunnen maken dat het Fair Trade is en niet alleen omdat Gordon dat zegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *