Zijn zonnepanelen nog steeds wel een slimme investering?

De laatste tijd zien we zonnepanelen niet altijd even positief in het nieuws. We vroegen ons daarom af of het de investering nog wel waard is?

Jazeker! Zonnepanelen kopen biedt nog steeds een flink aantal voordelen, ondanks de afbouw van de salderingsregeling. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje, zodat je zelf kunt beslissen of zonnepanelen iets voor jou zijn.

zonnepanelen rendabel

Voordelen van zonnepanelen

1. Kosten besparen

Een van de grootste voordelen van zonnepanelen is natuurlijk de besparing op je energierekening. Door je eigen stroom op te wekken, ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en bespaar je flink op de lange termijn. Zelfs met de afbouw van de salderingsregeling is de terugverdientijd van zonnepanelen nog steeds kort, zo rond de 6 à 7 jaar.

2. Lagere CO2-uitstoot

Zonnepanelen zijn een duurzame energiebron en dragen bij aan een beter milieu. Door je eigen stroom op te wekken, verminder je je CO2-uitstoot en help je mee de klimaatverandering tegen te gaan.

3. Waardeverhoging van je woning

Woning met zonnepanelen op de markt? Dan is de kans groot dat je woning een hogere waarde heeft. Zonnepanelen zorgen immers voor een lager energielabel, wat een pluspunt is voor potentiële kopers.

4. Minder last van stijgende energieprijzen

De energieprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen en de verwachting is dat deze trend zich de komende jaren voortzet. Met zonnepanelen ben je minder afhankelijk van het energienet en dus minder gevoelig voor prijsstijgingen.

5. Subsidie en btw-voordeel

De aanschaf van zonnepanelen is aantrekkelijker geworden door diverse subsidies en het 0% btw-tarief dat sinds begin 2023 geldt. In sommige gevallen betaal je wel het reguliere 21% btw-tarief, maar deze btw kun je nog steeds terugvragen. Ook is er nog een subsidie zonnepanelen beschikbaar. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden in jouw regio.

Nadelen van zonnepanelen

1. Hoge initiële investering

De aanschaf van zonnepanelen is een investering. De kosten variëren afhankelijk van het aantal panelen dat je nodig hebt en het type installatie. Houd rekening met een investering van enkele duizenden euro’s. Bij sommige huurwoningen kun je zonnepanelen huren, waardoor dit nadeel wegvalt.

2. Minder opbrengst in de winter

De opbrengst van zonnepanelen is een stuk lager in de wintermaanden, wanneer er minder zonuren zijn. Dit betekent dat je in de winter meer stroom van het net zult afnemen.

3. Onderhoud

Zonnepanelen vergen weinig onderhoud, maar je moet ze wel af en toe schoonmaken om optimale prestaties te garanderen. Ook is het belangrijk om de panelen te laten controleren op eventuele defecten.

4. Afhankelijkheid van subsidie en salderingsregeling

De voordelen van zonnepanelen zijn deels afhankelijk van subsidie en de salderingsregeling. De hoogte van de subsidie kan per gemeente verschillen en de salderingsregeling wordt de komende jaren afgebouwd.

Zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering, ondanks de afbouw van de salderingsregeling. De voordelen, zoals lagere kosten, een beter milieu en minder afhankelijkheid van energieprijzen, wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Met de huidige subsidiemogelijkheden en het 0% btw-tarief is de aanschaf van zonnepanelen nu extra aantrekkelijk.

Maak gebruik van een online rekentool om te berekenen wat de besparingen en terugverdientijd van zonnepanelen voor jouw specifieke situatie zijn. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken of zonnepanelen iets voor jou zijn.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *