De beste manier om langer te genieten van houten tuinmeubels

Wanneer je het geluk hebt om een tuin te hebben, dan heb je meestal ook meubels nodig in je tuin. Veel mensen vinden houten tuinmeubels mooi en sfeervol, maar het vergt ook onderhoud.

Het liefste zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk met je houten tuinmeubels kan doen, dat is wel zo duurzaam. In dit artikel bespreken we enkele behandelingen en geven we tips voor een langere levensduur van je tuinhout.

behandelen tuinmeubels duurzaam

Duurzame houtsoort kiezen met FSC keurmerk

Maak een bewuste keuze voor je tuinmeubels en kies voor hout met een FSC®-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, waar rekening wordt gehouden met de natuur en sociale aspecten. Zo draag je bij aan een gezonde planeet en geniet je langer van je prachtige tuinmeubels.

Let bij je keuze ook op de houtsoort, en of het geschikt is voor buiten. Hardhout is van nature duurzamer dan zachthout en gaat langer mee. Met de juiste behandeling kun je hout al een stuk weersbestendiger maken, maar het is nog beter als het materiaal in de basis al sterk is.

Hout behandelen met buitenbeits

Een effectieve manier om tuinhout te beschermen, is door het te behandelen met een speciale buitenbeits. De Rambo Pantserbeits Tuinhout Zijdeglans Dekkend is bijvoorbeeld een goede optie. Deze dekkende beits met UV-bescherming is geschikt voor het verduurzamen van je mooie hout meubels in de tuin.

Het beschermt je hout tegen allerlei weersinvloeden voor maar liefst 3 jaar lang. Houd er wel rekening mee dat de structuur en de zuiging van het hout effect kan hebben op het eindresultaat. Verdiep je daarom goed in de juiste voorbereiding en applicatie.

Hout lakken versus beitsen, wat is beter?

Naast beitsen kun je er ook voor kiezen om tuinhout te lakken. Het belangrijkste verschil tussen beide behandelingen is dat beits in het hout trekt en het materiaal beschermt terwijl de natuurlijke houtnerf behouden blijft. Bij gebruik van een lak creëer je juist een dekkende laag bovenop het hout.

Hierdoor kun je ook voor een opvallend kleurtje kiezen en genieten van een glanzende afwerking. Een dekkende buitenbeits is eigenlijk de ideale middenweg tussen een beits en lak.

Je behandelde tuinmeubels goed onderhouden

Wil je jarenlang genieten van je prachtige houten tuinmeubels? Goed onderhoud is essentieel! Met deze praktische tips houd je je tuinhout in topconditie:

Regelmatig reinigen:

  • Maak je meubels schoon met water en een mild reinigingsmiddel
  • Gebruik een zachte borstel of doek om vuil te verwijderen
  • Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en hogedrukreinigers

Controleer op slijtage:

  • Inspecteer je meubels regelmatig op beschadigingen of verkleuring
  • Werk kleine oneffenheden bij met beits of lak
  • Vervang kapotte onderdelen indien nodig

Extra tips:

  • Berg je tuinmeubels op in de winter of dek ze af met een hoes
  • Plaats je meubels niet in direct zonlicht
  • Gebruik meubelsliders om krassen op je terras te voorkomen

Met een beetje aandacht en verzorging geniet je jarenlang van je houten tuinmeubels!

 

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *