Earth Overshoot day in Nederland is al geweest: 3 groene tips

April was een rare maand: niet alleen was het weer heel wisselend, van zonnig tot en met hagelbuien. Ook vierden we op 22 april Earth Day, maar was de eerste dag van de maand al Earth Overshoot Day voor Nederland.

Een heel wrang grapje want op Earth Overshoot Day heeft een land alle grondstoffen opgebruikt die de aarde in een jaar kan produceren. Het internationaal gemiddelde valt op een latere datum, dat wil zeggen dat we het als Nederland niet al te best doen.

Als iedereen zou leven zoals wij, zijn er vier aardbollen aan grondstoffen nodig.
 Gelukkig is er ook leuk en goed nieuws om de nieuwe maand mee in te gaan.


groene tips

Minder kleding, minder CO2-uitstoot

Eén van de redenen waarom we het in Nederland zo slecht doen is de manier waarop we kleding kopen. Dit doen we namelijk veel te veel. Nederlanders kopen gemiddeld zo’n 50 kledingstukken per jaar. En we weten wel dat dat niet zo best is voor het milieu, 60% van de mensen die werden ondervraagd door Milieu Centraal vindt het een goed idee als anderen minder kleding kopen, maar slechts 15% koopt zélf minder kleding.

Daarom heeft Milieu Centraal in samenwerking met Psychologie Magazine en Hogeschool van Amsterdam, lectoraat Psychologie van een Duurzame stad, de online cursus ‘Mijn Stijl iD’ ontwikkeld.  De gratis online cursus is gericht op vrouwen en leert hen in zes stappen een eigen, duurzame kledingstijl te ontwikkelen. ‘Mijn Stijl iD’ is samengesteld door een modepsycholoog een kledingstylist en een gedragswetenschapper.

Op mijnstijlid.nl kun je de cursus doen. Het is zeker het proberen waard, want als alle Nederlanders jaarlijks 6 kledingstukken minder kopen, levert dat een CO2-uitstootvermindering op die gelijk staat aan 85.000 keer met de auto de wereld rondrijden.

Rol met Nijntje

Bestaat er een liever boegbeeld van Nederland dan Nijntje? Ik denk het niet. En je kunt nu iets goed doen voor de planeet én Nederlands liefste konijntje in huis halen (of deze maand winnen!). Nijntje is namelijk een samenwerking aangegaan met The Good Roll, het toiletpapier dat wc’s bouwt. Deze lente kun je de limited edition rollen bestellen: Nijntje, die dol is op de lente, neemt jou deze keer mee naar buiten om samen nieuwe ervaringen op te doen. Help haar met het spotten van wilde dieren, ga varen op het water, breng een bezoekje aan de boerderij en ga gezellig spelen met haar trouwe vriendje Snuffie.

’
The Good roll is niet alleen gemaakt van 100% recycled papier of bamboo, het bedrijf besteedt ook nog eens de helft van de winst aan het installeren van toiletten in Ghana. Heb je niets met Nijntje maar wel iets met Afrikaanse kunst? Er is ook een limited edition African Art verkrijgbaar.

thegoodroll nijntje

Polen kapt met kappen

De Poolse minister van Klimaat en Milieu was nog maar net aangesteld of ze deed al een belofte: ze zegde toe om de kettingzaag uit de Poolse bossen te halen. Paulina Hennig-Kloska beloofde de houtkap te beperken in tien waardevolle bosgebieden in Polen. Ze deed die toezegging met het Białowieza Woud als decor.

Dit bos behoort tot het Werelderfgoed van UNESCO omdat het al 10.000 jaar oud is en het een van de laatst overgebleven delen is van het oerbos dat zich ooit over de Europese vlakte uitstrekte. Het is het thuis van de Europese bizon, de grijze wolf en de lynx. Onderzoekers noemen het een levend museum omdat er bijvoorbeeld schimmels en korstmossen leven die elders zijn uitgestorven.

Slechts een zesde deel van het Białowieza Woud is nationaal park, de rest valt onder het Poolse Staatsbosbeheer dat jarenlang miljoenen verdiende aan de boskap. Hopelijk is daar nu voor goed een einde aan gekomen.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *