Waarom zou je kiezen voor natuurlijke en biologische verzorgingsproducten?

Biologische huidverzorgingsproducten en natuurlijke cosmetica bevatten kruiden, oliën en extracten die zijn geproduceerd zonder synthetische pesticiden, mest of genetisch gemodificeerde ingrediënten. Bekende ingrediënten die worden vermeden zijn parabenen en SLS.

Natuurlijke cosmetica producten hebben vaak een keurmerk, de bekendste zijn BDIH en Ecocert. Daarnaast is het belangrijk om een onderscheid te maken met de term ‘natuurlijk’ op producten, dit mag namelijk al genoemd worden terwijl er maar 0,01% aan natuurlijke ingrediënten in het product zit.

Waarom natuurlijke en biologische producten

Natuurlijke verzorging en het milieu

Naast dat biologische of natuurlijke cosmetica veel beter is voor jezelf, is het ook veel beter voor het milieu. De natuur wordt minder belast en er komen geen bestrijdingsmiddelen in het milieu. Voor jezelf is het natuurlijk beter omdat het vaak veel zachter voor je huid is. Je huid kan veel stoffen opnemen die in je lichaam terechtkomen, en dit geldt dus ook voor chemicaliën die in de producten zitten die je op je huid smeert.

En deze chemicaliën komen bijvoorbeeld ook terecht in je doucheputje en zo wordt het milieu nogmaals belast. Veel petrochemische stoffen zoals triclosan zijn niet afbreekbaar in het milieu. Natuurlijke producten zijn vaak biologisch afbreekbaar.

Schadelijke stoffen

In niet biologische producten zitten vaak schadelijke stoffen zoals minerale olie, paraffine, parabenen, kunstmatige kleur- of geurstoffen (parfum), SLS, siliconen, propylene glycol, PEG’s of phtalaten. Deze stoffen kunnen in je bloed terechtkomen of een hormoonverstorende werking hebben wanneer het zich vastzet in je vet (met name BPA’s). Bij sommige mensen reageert de huid sterk op dergelijke stoffen en krijgen zij bijvoorbeeld last van eczeem en irritaties.

Deze chemicaliën komen bijvoorbeeld ook terecht in je doucheputje en zo wordt het milieu nogmaals belast.

Volgens onderzoeken komt de gemiddelde vrouw dagelijks in aanraken met 500 chemicaliën door alle producten die zij gebruikt. Parabenen zijn een conserveringsmiddel en worden in bijna 99% van de reguliere verzorgingsproducten gebruikt.

Ook kan er een zogenaamde paraffineverslaving ontstaan. Deze stof komt van aardolie en sluit de huid helemaal af zodat er geen afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en er geen zuurstof bij de huid kan komen. Ook maakt je huid geen eigen vetten meer aan, waardoor het ‘verslaafd’ raakt aan het paraffineproduct.

Kies natuurlijk

Gelukkig zijn er vele biologische (natuurlijke) alternatieven. Je vind natuurlijke cosmetica in verschillende prijsklassen, van fijne basisproducten tot luxe cosmetica en parfums.

In ons overzicht vind je de leukste webwinkels met natuurlijke producten en biologische cosmetica.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *