Waarom natuurlijke en biologische producten?

natuurlijke-cosmeticaBiologische huidverzorgingsproducten en natuurlijke cosmetica bevatten kruiden, oliën en extracten die zijn geproduceerd zonder synthetische pesticiden, mest of genetisch gemodificeerde ingrediënten. Bekende ingrediënten die worden vermeden zijn parabenen en SLS. Natuurlijke cosmetica producten hebben vaak een keurmerk, de bekenste zijn BDIH en Ecocert. Daarnaast is het belangrijk om een onderscheid te maken met de term ‘natuurlijk’ op producten, dit mag namelijk al genoemd worden terwijl er maar 0,01% aan natuurlijke ingrediënten in het product zit.

Milieu
Naast dat biologische of natuurlijke cosmetica veel beter is voor jezelf, is het ook veel beter voor het milieu. De natuur wordt minder belast en er komen geen bestrijdingsmiddelen in het milieu. Voor jezelf is het natuurlijk beter omdat het vaak veel zachter voor je huid is. Je huid kan veel stoffen opnemen die in je lichaam terechtkomen, en dit geldt dus ook voor chemicalien die in de producten zitten die je op je huid smeert. En deze chemicalien komen bijvoorbeeld ook terecht in je doucheputje en zo wordt het milieu nogmaals belast. Veel petrochemische stoffen zoals triclosan zijn niet afbreekbaar in het milieu. Natuurlijke producten zijn vaak biologisch afbreekbaar.

Schadelijke stoffen
In niet biologische producten zitten vaak schadelijke stoffen zoals minerale olie, paraffine, parabenen, kunstmatige kleur- of geurstoffen (parfum), SLS, siliconen, propylene glycol, PEG’s of phtalaten. Deze stoffen kunnen in je bloed terechtkomen of een hormoonverstorende werking hebben wanneer het zich vastzet in je vet (met name BPA’s). Bij sommige mensen reageert de huid sterk op dergelijke stoffen en krijgen zij bijvoorbeeld last van exceem en irritaties. Volgens onderzoeken komt de gemiddelde vrouw dagelijks in aanraken met 500 chemicalien door alle producten die zij gebruikt. Parabenen zijn een conserveringsmiddel en worden in bijna 99% van de reguliere verzorgingsproducten gebruikt.  Ook kan er een zogenaamde paraffineverslaving ontstaan. Deze stof komt van aard-olie en sluit de huid helemaal af zodat er geen afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en er geen zuurstof bij de huid kan komen. Ook maakt je huid geen eigen vetten meer aan, waardoor het ‘verslaafd’ raakt aan het paraffineproduct.

Kies natuurlijk
Gelukkig zijn er vele biologische (natuurlijke) alternatieven. Je vind natuurlijke cosmetica in verschillende prijsklassen, van fijne basisproducten tot luxe cosmetica en parfums. Op EcoGoodies.nl vind je de leukste webwinkels met natuurlijke producten en biologische cosmetica.

Nog meer weten over…

Ecologisch schoonmaken
– Ecologische producten
Fair trade kleding en producten
Kleding van bamboe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *