Duurzame kleding van biologisch katoen: waarom ook alweer?

Biologische kleding wordt steeds populairder. Steeds meer mensen dragen bewust duurzame kleding van biologisch katoen. Of onbewust: wist je dat C&A de grootste verkoper ter wereld is van kleding van biologisch katoen? De kleding is niet eens duurder dan kleding van gewone katoen. Dit terwijl C&A een hogere prijs betaalt voor bio katoen. Mede om deze reden gingen er in 2013 maar liefst 110 miljoen kledingstukken van gecertificeerd biokatoen over de toonbank.

alles over biologisch katoen

De keuze voor biologisch katoen

Het kiezen van kleding van biologisch katoen is niet alleen een mode keuze, maar ook een bewuste stap richting een duurzamere en gezondere levensstijl. Biologisch katoen wordt geteeld zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën, pesticiden en genetisch gemodificeerde zaden, wat leidt tot een verminderde impact op het milieu en op de gezondheid van de boeren die het verbouwen.

Kleding van biologisch katoen is van nature zachter en hypoallergeen, waardoor het vriendelijker is voor de gevoelige huid, vooral bij kinderen. Bovendien draagt de keuze voor biologisch katoen bij aan de bescherming van de biodiversiteit, het behoud van vruchtbare grond, en de bevordering van eerlijke handelspraktijken.

Door biologisch katoen te omarmen, dragen we bij aan een wereld waarin onze kleding niet alleen stijlvol en comfortabel is, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Het is een keuze die het welzijn van de planeet en toekomstige generaties bevordert, en dat maakt het belangrijk en zinvol.

duurzame kleding

Het blijft lastig om leuke kleding van biologisch katoen te vinden in de winkelstraten van Nederland. Voor ons klinkt dit misschien als een luxe probleem. Voor mensen in de katoen industrie is dit een levensbedreigend probleem. Zij leven door de extreme hoeveelheid gebruikte pesticiden een ongezond en gevaarlijk leven.

De lage prijs die ze krijgen voor katoen leidt tevens tot extreme armoede. Een recent probleem is dat de productie van biologisch katoen sinds 2012 terugloopt.

Een aantal feiten over de katoenindustrie

 • 25% van alle landbouwgif wereldwijd wordt gebruikt op katoenplantages
 • 75% van de katoen is genetisch gemodificeerd
 • De productie van 1 t-shirt vereist 2.000 liter water
 • Wereldwijd is het aandeel van biologische katoen slechts 1%
 • Zonder katoen subsidies in de VS ligt de wereldprijs voor katoen 6% hoger
 • Afrikaanse boeren zouden 15% meer kunnen verbouwen zonder de katoensubsidies in de VS

Zoek je duurzame kleding van biologisch katoen of kleding van bamboe, kijk dan eens bij de favoriete webshops van EcoGoodies in ons overzicht met duurzame kleding.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

3 reacties op “Duurzame kleding van biologisch katoen: waarom ook alweer?

 1. Pjotr Wierda zegt:

  Graag zou ik weten uit welke bronnen en onderzoeken het gestelde blijkt:
  – 25% van alle landbouwgif wordt gebruikt op katoenplantages
  – 75% van de katoen is genetisch gemodificeerd
  – De productie van 1 t-shirt vereist 2.000 liter water

 2. E zegt:

  ‘C&A wil in 2020 100% op biokatoen overgaan’. Applaus voor C&A. Ik hoop, dat alle andere (grote) kledingmerken dit voorbeeld volgen en ook overgaan op biologisch gentechnologie-vrij katoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *