Knutselen met hergebruikte materialen: leuke ideeën voor de lente!

Knutselen met hergebruikte materialen is niet alleen leuk, maar ook beter voor het milieu. Door materialen te hergebruiken, verminder je de hoeveelheid afval die je produceert, en het scheelt weer geld uitgeven aan knutselspullen. Het is super leuk om je kinderen op deze manier te betrekken bij bewustwording over het afval dat we produceren, en of je dat afval niet nog op leuke manieren kunt gebruiken.

De lente is in het land, en dat betekent dat het tijd is om te knutselen! Laten we creatief omgaan met hergebruikte materialen. In dit artikel vind je leuke en eenvoudige knutselideeën voor de lente, met materialen die je anders misschien zou weggooien.

1. Een vogelhuisje van een melkpak

Van een melkpak kun je heel gemakkelijk een leuk vogelhuisje maken. Help je kind met het uitsnijden van het melkpak, en daarna kunnen ze zelf helemaal los gaan met versieren!

Het is leuk om de vogelhuisjes te versieren met andere hergebruikte materialen, of met materiaal uit de natuur, zoals takjes.

volgehuisje melkkarton knustelen

Let er op dat je zowel verf als lijm gebruikt dat geschikt is voor buiten, wanneer je het vogelhuisje daadwerkelijk buiten op wilt hangen. Als stokje onder de ingang van het huisje – voor het vogeltje om op te landen/zitten – kun je een takje gebruiken, maar ook een (gebruikt!) ijsstokje. Bronnen: hier, hier en hier een artikel met uitleg.

2. Stempelen met WC-rollen

De ultieme knutsel met hergebruikt materiaal is natuurlijk de WC-rol. Wanneer we ze niet al voor school aan het verzamelen zijn, dan mogen ze thuis niet bij het oud-papier gedaan worden van mijn kinderen, want ze moeten altijd bewaard worden voor een knutsel plan.

Met de bekende WC-rol kun je echt van alles maken, maar wat ook echt heel leuk is om te doen, is ze gebruiken als stempel!

knustelen lente wcrol stempel maken

Je doet een beetje verf op een bordje, je kan de WC-rol in stukjes knippen zodat je er meerdere stempels mee kan maken. Vervolgens kun je er verschillende vormen mee vouwen, en het randje in de verf dippen. Bronnen: hier, hier en deze.

3. Creatief met bloemen en planten

In de lente vind ik het heerlijk om te zien hoe alles om ons heen weer tot leven komt. Bomen die bladeren en bloesems krijgen, de eerste plantjes en bloemen die opkomen. Ik merk dat ook mijn kinderen ermee bezig zijn ervan genieten!

Van losse blaadjes, takjes en afgevallen bloesems en bijvoorbeeld de eerste paardenbloemen, kun je heel leuke lente knutsels maken, door het te combineren met klei. Je kan (heel makkelijk) zelf brooddeeg maken daarvoor. Maar je kan ook witte zelfdrogende klei ervoor gebruiken.

knustelen lente bloemen klei

Van de hanger vind je hier een uitleg in het Nederlands met daarbij een recept voor het brooddeeg. De middelste afbeelding is gemaakt met klei waarbij je (gedroogde) bloemen juist erdoor verwerkt, heerlijk met jonge kindjes! Bekijk alle info bij deze Instagram post. Van de mobile met een tak vind je hier alle info en uitleg.

Wat ga jij knutselen met je kinderen deze lente? Ben je geïnspireerd om om je heen te kijken voor inspiratie en materiaal, in plaats van nieuwe knutselspullen te kopen?

Bewaar op Pinterest:

pinterest 30

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *