Duurzaam en fris: tips voor natuurlijk tandenpoetsen

Ben je al druk bezig met een milieuvriendelijkere levensstijl? Minder energie verbruiken, scheiden van afval… Goed bezig! Maar wist je dat je ook je badkamerroutine kunt verduurzamen?

En nee, dat hoeft niet ten koste te gaan van de gezondheid van je gebit. In dit artikel vind je tips om je tanden op een ecologisch verantwoorde manier te verzorgen, zodat je met een stralende glimlach én een goed gevoel de dag kunt doorbrengen.

Waarom is duurzame mondverzorging belangrijk?

Duurzame keuzes maken in de badkamer is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee én je gezondheid. De meeste reguliere producten zitten vol met plastic verpakkingen en chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Door te kiezen voor duurzame alternatieven, verminder je je ecologische voetafdruk én zorg je voor een gezonder gebit.

duurzaam tandenpoetsen

Duurzame en natuurlijke tandpasta

Veel reguliere tandpasta’s bevatten nare chemicaliën als SLS (sodium lauryl sulfaat), kunstmatige smaak- en kleurstoffen en microplastics. Die komen niet alleen in het milieu terecht, maar ook in je lichaam.

De eerste winst behaal je door te kiezen voor tandpasta met natuurlijke en zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Die bevatten geen schadelijke chemicaliën of microplastics, zijn biologisch afbreekbaar en daarom beter voor het jouzelf en het milieu. Met de juiste ingrediënten hoeft dat zeker niet ten koste te gaan van de zorg voor jouw gebit:

  • Dr. Brite Tandpasta heeft als basis biologische kokosolie, aangevuld met geactiveerde houtskool en plantenextracten voor specifieke toepassingen als gericht op een frisse adem, wittere tanden of gevoelige tanden. Het merk is ontwikkeld door 2 mondzorg-professionals, die veilige tandpasta wilden voor hun kinderen. Dr. Brite tandpasta bevat dan ook geen fluoride, maar natuurlijke mineralen als HAP (hydroxyapatiet) en calcium. De verschillende tandpasta’s van Dr. Brite bevatten alleen natuurlijke ingrediënten, uiteraard zonder microplastics. Wat minder duurzaam is, is de verpakking, Dr. Brite tandpasta zit in ouderwetse plastic tubes.
  • Voor JuliBrite Mineralizing Tandpasta geldt hetzelfde, in een plastic tube maar de ingrediënten zijn wel puur natuur. Deze tandpasta bestrijdt schadelijke bacteriën op een unieke manier: door een actieve zuurstof, gegenereerd door honing, en ondersteund door zink. Hij bevat het natuurlijke, ontstekingsremmende enzym hyaluronan en het lichaamseigen mineraal HAP hydroxyapatiet om je tandglazuur sterk te houden.
  • JuliBrite Tandpasta Tabletten hebben wel een duurzame verpakking. De tabletten, waar je even op moet kauwen alvorens je tanden te poetsen, zijn verpakt in een blikje. Na een eerste aanschaf met blikje kun je eenvoudig de JuliBrite Tandpasta Tabletten Refill bestellen. Zowel het startblikje als de navulling bevatten 60 tabletten voor een maand tandenpoetsen. Tot zover de verpakking, uiteraard reinigt en verzorgt deze tandpasta je gebit effectief met calcium-carbonaat en HAP en xylitol.
  • UK Organics tandpasta is volledig duurzaam, zowel wat betreft de ingrediënten als de verpakking. De tandpasta bevat uitsluitend natuurlijke en biologische ingrediënten en heeft als basis kokosolie, dat een natuurlijk antibacteriële werking heeft. Het is verpakt in een glazen potje, waaruit je het met een bijgeleverd bamboe spateltje de tandpasta op je tandenborstel aanbrengt. Er zijn 4 specifieke tandpasta’s, gericht op een frisse adem, gezond tandvlees, wittere tanden en een droge mond. Voor degenen die nog een stap verder gaan dan duurzaam tandenpoetsen voelt UK Organics tandpasta ook nog eens energetisch bijzonder zuiver aan. Dat is van belang als je je bezighoudt met subtiele energieën en spiritualiteit.

Alle vier deze tandpasta’s zijn vegan en kunnen je helpen om je tanden duurzamer te poetsen. Stuk voor stuk verwijderen ze tandplak, verzorgen je tandvlees, bestrijden schadelijke bacteriën en verfrissen je adem. Heel effectief, maar met natuurlijke ingrediënten zonder microplastics en chemicaliën. Van tandpasta’s van deze kwaliteit heb je minder nodig per poetsbeurt, de grootte van een erwt is voldoende.

natuurlijke tandpasta

Duurzame tandenborstels

Hoewel een elektrische tandenborstel je gebit beter reinigt, is het wel weer plastic, lastig recyclebaar en de oudere modellen gebruiken batterijen. Als je liever een elektrische tandenborstel gebruikt, is het belangrijk om er één te kiezen met een oplaadbare batterij.

Qua duurzaamheid zijn bamboe tandenborstels erg gewild. Bamboe is een snelgroeiend materiaal, dat een milieuvriendelijk alternatief biedt voor de plastic handtandenborstel. Kies je vanwege de duurzaamheid voor een bamboe handtandenborstel, dan is het goed om je mondhygiënist of tandarts om een poetsinstructie te vragen. Zeker als je jarenlang gewend en verwend bent met een elektrische tandenborstel. Onder andere hebben veel mensen de neiging om met de hand te hard te poetsen, wat het tandvlees beschadigt.

Dit zijn voorbeelden van goede bamboe tandenborstels:

  • OxyFresh Bamboo Tandenborstel, een super zachte tandenborstel, die het risico op te hard poetsen kleiner maakt. Heeft wel nylon borstelhaartjes;
  • Humble Brush Bamboe Eco Tandenborstel, heeft ook nylon borstelhaartjes;
  • MiBrush Tandenborstel, is gemaakt van 100% bamboe, inclusief de 12.000 fijne borstelhaartjes;
  • UK Organics Bamboe Tandenborstel, bamboe tandenborstel met zachte koolstof borstelhaartjes.

Om het reinigen van je gebit effectief te houden is het belangrijk om een handtandenborstel na 3 maanden te vervangen. Dat geldt ook voor deze bamboe tandenborstels.

tandenpoetsen duurzaam

Duurzame tandenragers

Tandplak bevindt zich niet alleen op je tanden maar ook daartussen. Omdat de tandenborstel daar niet komt, moet je die plekjes reinigen met tandenragers. Als je je tanden duurzaam poetst, zul je ook dit dagelijkse klusje duurzaam willen uitvoeren.

Dat kan met Piksters Bamboe Interdentale Ragers. Er zijn verpakkingen van alle maten, van extra fijn tot extra groot. Het Assortiment pakket bevat alle maten en is bedoeld om jouw juiste maat of maten te kiezen. De maat van tandenragers luistert erg nauw: te klein reinigt niet goed en te groot beschadigt je tanden.

Met de bovengenoemde producten, verkrijgbaar bij onder andere de Mondzorgzaak, kun je tandenpoetsen duurzamer maken. Met natuurlijke tandpasta zonder microplastics en chemicaliën en bamboe tandenborstels en tandenragers. Zonder dat dit ten koste gaat van je mondgezondheid en je gebit.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *