Tegen 2050 moeten alle huizen in Nederland zonder gas kunnen. Nu de gasprijzen stijgen, is dit misschien wel het perfecte moment om je huis gasvrij te maken. We vertellen je graag meer over wat dat kost en geven je wat slimme tips mee. Wil jij ook gasvrij wonen? Lees dan even verder!
1. Begin bij de basis: goede isolatie en ventilatie
Het is allereerst geen goed idee om te beginnen met het gasvrij maken van je woning als je woning nog niet goed geïsoleerd en geventileerd is. Waarom? Je voorkomt op deze manier namelijk dat je onnodige warmte verliest. Tevens zullen de nieuwe systemen die je gaat aanschaffen een stuk beter functioneren.
De kosten van gasvrij wonen kunnen een stuk duurder uitvallen, soms wel 10.000 euro extra, als je dit niet goed op orde hebt. Laat dat daarom stap één zijn!
2. Kijk goed naar de kosten per mogelijkheid
Er zijn een aantal dingen die je moet doen om je woning gasvrij te maken. Hier komen uiteraard kosten bij kijken en het is goed om te weten waar je ongeveer aan moet denken. Het laten plaatsen van zonnepanelen kost je ongeveer 4.500 euro voor 10 panelen. Een warmtepomp komt neer op zo’n 10.000 euro. Je verwarmingssysteem aanpassen naar eentje dat op lage temperatuur werkt, kost je rond de 2.500 euro. En wil je overstappen op koken met inductie? Reken dan op zo’n 1.500 euro. Bekijk wat voor jouw huis de mogelijkheden zijn, ook op basis van de kosten.
3. Hoe ga je dat bekostigen?
Gasvrij wonen kost best wat, maar er zijn gelukkig manieren om dat te betalen. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek verhogen. Daarmee mag je tot 106% van wat je huis waard is lenen. Dit betekent wel dat je het geld gebruikt om je huis energiezuiniger te maken. Een andere optie is een persoonlijke lening. Dit soort leningen zijn vooral handig voor verbouwingen tot zo’n 55.000 euro.
4. Subsidies en fiscale voordelen
En dan is er nog goed nieuws: de overheid en gemeentes geven allerlei subsidies en belastingvoordelen als je je huis gasvrij of zelfs energieneutraal maakt. Dat kan flink schelen in de kosten en maakt het nog aantrekkelijker om duurzaam te investeren. Bezit je zelf een woning? In dat geval kun je investeren in duurzame systemen.
Je kunt kiezen voor duurzame installaties waarmee je zelf warmte opwekt en kookt. Denk hierbij aan een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel en pelletkachel. Laat je informeren door het RVO over de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en kijk waar jij precies aan moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.
5. Extra tip: vervang oude apparaten
Goede tip! Als je toch bezig bent je huis gasvrij of helemaal energieneutraal te maken, denk er dan ook aan om oude elektronische apparaten te vervangen. Nieuwe apparaten, vooral die met een A-energielabel, gebruiken veel minder stroom dan de oude. Je kunt hierbij vooral denken aan de vaatwasser, wasmachine, droger, koelkast en ander witgoed. Dit kan aanvankelijk misschien een investering zijn, maar het gaat je op de lange termijn alleen maar meer opleveren.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.