De leukste duurzame challenges om jezelf uit te dagen in 2021

Een nieuw jaar brengt ook een heleboel nieuwe (groene) challenges met zich mee. Een van de bekendste is Veganuary, waarin deelnemers een maand lang veganistisch eten en in die maand hopelijk zoveel inspiratie opdoen dat ze gedurende de rest van het jaar ook zo veel mogelijk plant based eten. Maar je hoeft dat natuurlijk niet per se in januari te doen, elke andere maand is ook geschikt. 
Ook als je Veganuary aan je voorbij laat gaan (omdat je bijvoorbeeld al veganistisch eet) zijn er nog genoeg groene initiatieven waar je dit jaar mee kunt beginnen.

duurzame challenges uitdaging 2021

Koop minder of geen kleding meer

Denk bijvoorbeeld aan een No Buy Challenge. Puilt je kledingkast stiekem best wel uit en weet je eigenlijk niet meer zo goed wat je in huis hebt? Spreek dan met jezelf af dat je gedurende een periode van bijvoorbeeld 2 of 3 maanden niets nieuws koopt en je alleen iets tweedehands aan mag schaffen als je zelf een x aantal items doneert. Voor meer tips over een No Buy Challange kan ik je de blogpost van Sarah aanraden. Zoek je meer inspiratie als het gaat om ont-kleren, neem dan ook eens een kijkje op de blog van Laura and James en lees alles over project 333. Of schrijf je in voor het 30 Days Sustaineble Wardrobe Programme (start 30 januari).

Plastic verminderen

Ben jij ook elke week onder de indruk van de hoeveelheid plastic afval die je naar de plastic bak moet brengen? En dat is dan alleen nog maar het plastic dat je kunt zien en netjes op de juiste plek gaat brengen. Misschien is het tijd dat we onszelf collectief op een plastic-dieet zetten. De app die ontwikkeld is door de Plastic Soup Foundation kan je daarbij helpen. En natuurlijk neem je je eigen tasjes mee naar de winkel en gebruik je een bamboe of stalen rietje om je smoothie mee te drinken, maar vergeet ook niet dat het overgrote deel van het plastic dat in zee terecht is gekomen is veroorzaakt door de visserij.

Duurzamer leven

Wil je het dit jaar groots aanpakken en je niet alleen richten op één thema, dan kun je je aansluiten bij #52wekenduurzaam. Als deelnemer krijg je elke week een nieuwe uitdaging. Dit kan een uitdaging zijn op het gebied van voeding, energie, vervoer of circulariteit. Je kunt het hele jaar meedoen, maar dat hoeft niet, je kunt de uitdagingen kiezen die bij je passen. In de Facebookgroep en op Instagram kun je je ervaringen delen en inspiratie opdoen bij andere groene helden.

Andere uitdagingen zijn onder andere:
 


  • Flight Free 2021 (een jaar lang niet met het vliegtuig)
  • De Veggie Challange (kies je gedurende 30 dagen voor minder vlees, geheel vegetarisch of zelfs vegan?)
  • Niks-Nieuws-Jaar. Saskia van The Green List kocht een jaar lang niets nieuws, kun jij dat ook?
  • Leven zonder afval. Kun jij al je boodschappen verpakkingsvrij doen? Tip: op de markt kun je al je groente en fruit onverpakt kopen en bij Marqt vinden ze het prima als je je eigen broodzak meeneemt.
  • Tess van Tess to sustainability gaat dit jaar elke keer iets korter en kouder douchen (end at is nog maar één van de vele challenges, zie haar Instagrampagin). Deze Power Shower is misschien wel de beste start van het nieuwe jaar.

Welke milieubewuste uitdaging ga jij aan dit jaar?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *