Hoe kies je de beste thermosfles? Waar moet je op letten?

Een thermosfles is niet alleen superhandig, het heeft ook voordelen voor je portemonnee en het milieu. Lekker genieten van je eigen warme drank onderweg en wegwerpbekers op kantoor zijn voorgoed verleden tijd. Het aanbod in thermosflessen is de laatste jaren dan ook erg gegroeid.

Waar let je op voor de beste thermosfles?

beste thermosfles

Design: want het oog wil ook wat

Voordat we overgaan naar de belangrijke eigenschappen voor het gebruik en milieu, eerst het design. Want eerlijk is eerlijk, een thermosfles die er mooi uitziet, is gewoon net iets leuker. Gelukkig is de keuze enorm. Een simpele zoekopdracht op Google laat je de meest uiteenlopende designs zien, en er is altijd wel eentje die bij jou past. Natuurlijk maakt dit de fles wel iets minder milieuvriendelijk dan wanneer je kiest voor een buitenkant van rvs of bamboe zonder opdruk. Wel erg leuk; een thermosfles bedrukken in je persoonlijke stijl of met je bedrijfslogo.

Materiaal: roestvrij staal is de beste keus

Een thermosfles bestaat eigenlijk uit twee flessen; een binnen- en een buitenfles. Hiertussen zit een vacuüm ruimte. Deze lege ruimte zorgt ervoor dat warmte of kou in de fles er niet uit kan, en andersom. Vroeger zag je nog veel flessen met een buitenkant van kunststof en binnenkant van glas. Tegenwoordig zijn de meeste thermosflessen van staal. Roestvrij staal heeft verschillende voordelen. Het is neutraal waardoor het de smaak van je drank niet beïnvloedt. Daarbij geeft het geen schadelijke stoffen af en is het makkelijk te onderhouden. Daarom is een thermos van roestvrij staal over het algemeen de beste keuze.

Goede isolatie

Let vooral op het isolatievermogen, je wilt namelijk dat je drank zo lang mogelijk op de juiste temperatuur blijft. Vaak wordt deze tijd aangegeven in de productomschrijving. Het hangt natuurlijk ook af van je gebruik. Tip: vul de thermosfles van tevoren met kokend water om deze alvast op temperatuur te brengen.

Een volle fles houdt de warmte zo goed mogelijk vast. Open de fles zo min mogelijk, want elke keer wanneer je dat doet, gaat er warmte (of kou) verloren. Heeft je thermosfles een deukje opgelopen? Vervang de fles dan. Door de deuk is waarschijnlijk de isolerende tussenlaag niet meer intact en dit gaat ten koste van de isolatie.

Lekvrij, onderhoudsvrij en makkelijk drinken

Gebruiksgemak heeft te maken met verschillende aspecten. Kies voor een lekvrije dop. Niks zo vervelend als een tas die besmeurd is met drank. Let ook op een geschikt formaat. Als je alleen bent, is een fles van een halve liter vaak voldoende. Houd daarbij rekening met de ruimte in je tas. Sommige flessen hebben een handig drinktuitje wat prettig kan zijn wanneer je rechtstreeks uit de fles wilt drinken. Dit soort doppen isoleren over het algemeen wel iets minder goed dan een rvs draaidop.

Er zijn ook uitvoeringen met een dop die je tegelijk als beker kunt gebruiken, handig voor onderweg. Verder kun je letten op een handvat dat comfortabel in je hand ligt, voor bijvoorbeeld tijdens het wandelen. De beste keus hierin hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur.

Onderhoud en schoonmaak

De meeste thermosflessen kunnen niet in de vaatwasser. Je kiest het best voor een variant met een brede opening. Deze zijn het makkelijkst schoon te maken. Doe dit elke keer zo snel mogelijk na gebruik met een afwas- of flessenborstel. Droog de fles vervolgens van binnen goed af om schimmel te voorkomen. Bewaar de thermosfles altijd zonder dop erop. Hierdoor blijft je fles het langst fris.

Prijs: goedkoop is niet altijd duurkoop

Tenslotte, ook de prijzen van thermosflessen variëren nogal. Zo scoor je al een fles van rond de €10 terwijl je voor de duurste exemplaren maar zo €100 kwijt bent. Kies je voor een goedkope fles, kijk dan goed naar de herkomst en gebruikte materialen. Verzeker je ervan dat het milieu niet de prijs voor je fles betaalt. Aan de andere kant, een duurdere fles betekent niet per definitie dat deze ook beter is. Sterker nog; uit de meeste onafhankelijke tests komen goedkopere flessen zelfs beter uit de bus.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *