fbpx

Wasbare luiers kopen, wat is het meest duurzaam?

Wasbare luiers worden steeds populairder in Nederland, en met goede reden. Dat in het verleden iedereen is overgestapt van de ouderwetse katoenen luier naar de makkelijke wegwerpluiers, is heel goed te begrijpen. Maar de wasbare luiers van tegenwoordig zijn niet te vergelijken met de katoenenluier van vroeger die je zelf moest omvouwen. Verkrijgbaar als kant en klare broekjes, net als wegwerpluiers dus, en in de leukste kleurtjes en printjes. Wasbare luiers zijn weer helemaal terug!

Natuurlijk zijn de leuke printjes niet de voornaamste reden om over te stappen naar wasbare luiers, de meeste gezinnen stappen hierop over omdat het én beter voor het milieu is én omdat het ontzettend veel geld scheelt. Dubbel winst dus en het scheelt bergen afval. Een baby verbruikt in zijn of haar eerste levensjaar namelijk maar liefst 3000 luiers! Mogen er nog mensen zijn die beweren dat het wassen van de luiers ook een belasting door het milieu is, dan lijkt het ons toch wel dat dat niet opweegt tegen al dit materiaal en afval dat het bespaart.

Hoe werkt het?
Wanneer je een baby verwacht en wasbare luiers wilt gaan gebruiken of wanneer je wilt gaan overstappen voor je kind(eren), is he wel even iets waar je je in moet verdiepen. Want er zijn vele soorten wasbare luiers en veel verschillende merken. Vrijwel alle luiers zijn al voorgevormd, ze hebben dus dezelfde soort vorm als wegwerpluiers. Je hebt de all-in-one varianten waarbij de zachte absorberende binnenkant aan de buitenkant vastzit, maar je kan ook binnen- en buitenbroekjes apart kopen. Dan zijn er nog extra inleggers te verkrijgen, bijvoorbeeld voor tijdens de nacht. De meeste luiers kun je met klittenband of drukknoopjes vastmaken, net als met wegwerpluiers. Het omdoen heb je dan ook zo onder de knie!

Popowrap-overbroekje-Meerkleurig-gestreeptWelke luier kies ik?
Dit verschilt enorm per persoon en per kind. Het beste kun je wat verschillende typen bestellen en na het uitproberen je keuze maken. Er zijn luiers die je per maat kunt kopen, maar je hebt ook one-size modellen die je kunt verstellen. Deze kun je de hele periode gebruiken, al zijn ze voor pasgeboren baby’s soms wel te ruim. Met de one-size luiers bespaar je financieel wel het meeste, want deze zijn jarenlang te gebruiken! Het is belangrijk erop te letten dat de luier goed aansluit bij je baby, vooral bij de beentjes, zodat de luier niet lekt.

Hoeveel luiers heb ik nodig?
Dit hangt er vanaf hoe vaak je wil gaan wassen en hoe oud je baby of kind is. Een pasgeboren baby moet namelijk veel vaker verschoond worden. Over het algemeen wordt aangeraden met zo’n 24 luiers te beginnen, afhankelijk van hoe vaak je baby verschoont moet worden moet je dan om de 2 of 3 dagen wassen. Je kunt de luiers gewoon nat bewaren, in een afsluitbare plastic emmer of waterdichte zak. Luiers met een grote boodschap leeg je eerst boven de wc en spoel je even af. Er zijn ook biologisch breekbare inleggers verkrijgbaar, wat het helemaal makkelijk maakt wanneer je kindje een grote boodschap heeft gedaan.

Duurzaam?
Het gebruik van wasbare luiers scheelt enorm veel afval, maar alleen luiers van biologisch katoen of bamboe zijn écht duurzaam. Bij de productie van gewone niet-bio katoen worden namelijk enorm veel pesticiden gebruikt (en de telers krijgen over het algemeen géén eerlijk tarief voor hun product). Bamboe is een favoriet materiaal omdat het goed absorbeert, lekker zacht is en het anti-bacteriaal is. Ook kun je overbroekjes van wol kopen, dit wordt veel gebruikt voor ’s nachts maar het vergt wat meer onderhoud.

Duurzame wasbare luiers (en bijbehorende accessoires) kun je onder andere kopen bij Greenjump en Waschbaer.