Een duurzaam kerstpakket voor traditionele bedrijven: begint met bewustwording

Veel bedrijven geven hun medewerkers een kerstpakket als blijk van waardering. Maar wat als je als vooruitstrevende HR medewerker met jouw bedrijf de overstap wilt maken naar een duurzaam kerstpakket, terwijl je altijd een traditioneel pakket hebt gegeven? Hier zijn enkele stappen om dit te bereiken, met bewustwording als beginpunt.

fitbox duurzamekerstpakketten

1. Start met bewustwording

Voordat je de overstap maakt, is het belangrijk dat iedereen begrijpt waarom. Start een bewustwordingstraject binnen het bedrijf. Organiseer bijeenkomsten of workshops waarin je uitlegt waarom duurzaamheid belangrijk is. Laat hierbij cijfers zien over hoeveel er jaarlijks wordt weggegooid van traditionele kerstpakketten. Veel van deze producten eindigen ongebruikt in de prullenbak, wat zonde is van de middelen en energie die zijn gebruikt om ze te maken. Laat ook zien hoeveel kilogram plastic jullie bedrijf zou bestellen met traditionele kerstpakketten.

2. Communiceer ook de impact van import

Veel producten in traditionele kerstpakketten worden geïmporteerd uit verre landen zoals China. Laat je medewerkers weten hoeveel uitstoot één container uit China kost. Het transport van deze goederen heeft een grote impact op het milieu. Door te kiezen voor lokale producten verminder je deze uitstoot aanzienlijk.

3. Laat de voordelen zien

Een duurzaam kerstpakket is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de lokale economie. Door te kiezen voor lokale en eerlijke producten, steun je lokale boeren, ambachtslieden en ondernemers. Bovendien zijn deze producten vaak van hogere kwaliteit en gaan ze langer mee.

4. Betrek medewerkers bij de keuze

Laat medewerkers meedenken over de inhoud van het duurzame kerstpakket. Zo voelen ze zich betrokken bij de verandering en is de kans groter dat het kerstpakket in de smaak valt. Organiseer bijvoorbeeld een stemming of enquête waarin medewerkers kunnen kiezen tussen verschillende duurzame producten.

5. Geef het goede voorbeeld

Als bedrijfsleiding is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Laat zien dat je zelf ook duurzame keuzes maakt, zowel in je persoonlijke leven als in je zakelijke beslissingen. Dit kan anderen inspireren om hetzelfde te doen.

6. Vier de verandering

Wanneer je de overstap maakt naar een duurzaam kerstpakket, vier dit dan met het hele bedrijf. Organiseer een speciale bijeenkomst waarin je het nieuwe kerstpakket presenteert en uitlegt waarom deze verandering zo belangrijk is. Dit is ook een goed moment om iedereen te bedanken voor hun inzet en betrokkenheid bij het bewustwordingstraject.

Conclusie

De overstap naar een duurzaam kerstpakket in een traditioneel bedrijf kan een uitdaging zijn, maar met de juiste communicatie en betrokkenheid is het zeker mogelijk. Steeds meer bedrijven kiezen voor kerstpakketten duurzaam samengesteld, waarmee ze niet alleen hun waardering tonen aan medewerkers, maar ook een positieve impact hebben op het milieu. En dat is misschien wel het mooiste kerstcadeau dat je kunt geven.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *