Het sluipende gevaar van microbeads in fleece en verzorgingsproducten

Dat we ons omringen met kunststoffen en plastic wisten we wel. Speelgoed, verpakkingen en bakjes en zakjes. Maar er zijn nog meer voorwerpen van plastic dan je dacht! Alledaagse dingen die zelfs dicht op je huid zitten. Misschien kun je gaan overwegen of je al deze voorwerpen wel in je huis wilt!

microplastics in kleding verzorgingsproducten blog

Plastic op je huid

Niet alleen komt al het plastic dat we gebruiken uiteindelijk in het milieu terecht. Je kunt je ook afvragen of al dat plastic wel zo goed is voor onze eigen gezondheid. Zeker voor kinderen kan het gevaarlijk zijn, zo blijkt uit mijn blog over plastic speelgoed. Maar ook voor ons volwassenen. Want plastic zit in zoveel producten, die letterlijk op je huid gesmeerd en gedragen worden.

Huidverzorgingsproducten

Microbeads. Deze microscopisch kleine deeltjes (van 5 micrometer tot 1 mm) worden aan verzorgingsproducten toegevoegd als scrubmiddel of om het product een mooier uiterlijk te geven. Het nadeel is dat ze niet oplossen of verteren en ze komen dus zo weer in het milieu terecht. Ze worden gemaakt van verschillende soorten plastic. Je vindt ze in zeep, scrubs, douchegels en zelfs tandpasta.

Fleece: zacht, maar van plastic

Je lekker zachte fleecetrui of de fleeceplaid op je bank: gemaakt van plastic. Helaas blijken fleecetruien en –dekens, hoewel gemaakt van gerecylced plastic, uiteindelijk toch slecht voor het milieu (en voor ons). Elke keer als je fleece wast, laat dit microvezels los. Waterzuiveringsinstallaties kunnen deze er niet uitfilteren en uiteindelijk komen deze deeltjes weer in de zee terecht. Ik vond het idee dat plastic hergebruikt kon worden in kleding wel aantrekkelijk. En fleece is lekker zacht en voelt niet heel fout aan. Jammer dat het uiteindelijk toch weer niet goed uitpakt!

Plastic is overal

Je staat er niet vaak bij stil hoeveel er tegenwoordig van plastic wordt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan ongeveer de helft van je auto (dashboard, stoelen), de buitenkant van je koelkast, de behuizing van je laptop of computer, de televisie, lampen… Voor het merendeel zal dat geen probleem zijn. Veel van deze voorwerpen worden weer gerecycled (als je ze netjes naar een milieudepot brengt).

De microscopische deeltjes zijn dat echter wel. Ze dragen bij aan de Plastic Soup in de oceaan, maar komen helaas ook in ons drinkwater terecht. Zelfs gezuiverd water bleek nog 50 deeltjes per liter te bevatten. “Ongevaarlijk” volgens wetenschappers. Maar weet iemand dan zeker dat dit geen probleem voor de gezondheid oplevert op de lange termijn? Ook voor baby’s en kleine kinderen die bij elk glas water hun hele leven lang dit spul binnenkrijgen?

Alternatieven voor plastic

Het gebruik van plastic is enorm toegenomen omdat het gemakkelijk, veelzijdig en goedkoop is. Maar er zijn genoeg alternatieven. Vooral in cosmeticaproducten. Vroeger werden scrubs gemaakt van zout en notenschillen. Blijkbaar is dat niet goed genoeg meer. Maar zeep, bodylotion, parfums en crèmes zijn sowieso niet heel natuurlijk. Een gezonder alternatief is op zoek te gaan naar biologische producten. Dan weet je zeker dat er geen plastics in verwerkt zijn.

alternatief plastic

Ik was al langer op zoek naar tandpasta zonder microbeads. Wist je dat ik die bij de supermarkt en drogist niet eens kan vinden? Toch maar eens online kijken. En fleece? Hoewel lekker knuffelig (dat vinden mijn poezen trouwens ook, die liggen het liefste de hele dag op een fleecedeken), het wordt tijd voor iets anders. Ga jij ook op zoek naar alternatieven? Wat denk jij over microbeads en hoe we die kunnen voorkomen?

 

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

9 reacties op “Het sluipende gevaar van microbeads in fleece en verzorgingsproducten

 1. Roland de Vocht zegt:

  Bedankt voor de tips en informatie Mirjam! Elke dag leren we weer bij… Waar het veel consumenten en fabrikanten om gaat is de prijs van producten. Een consumentenbond zou beter samen moeten werken met de waterbeheerders in de wereld, beginnende bij Nederland. Ik hoorde toevallig vandaag op de radio over afvalbakken / -zakken die niet verwijderd waren voordat de Seine in Parijs overstroomde. Mensen moeten zich beter bewust zijn van de impact voor het milieu bij het deponeren en beheren van afvalstromen! Dieren, planten, insecten en al het ander levende maken toch ook geen afval wat de natuur niet kan verwerken…

 2. Ama zegt:

  Bij Holland & Barrett / De Tuinen zijn alle producten microplasticvrij, dus ook de tandpasta. En mijn katten zijn net zo blij met de katoenen dekens van de HEMA, als ze vroeger met hun fleecedekentjes waren. Deze zijn nog gemakkelijker te wassen ook!

  • Mirjam Sprenger zegt:

   Hoi Ama,
   Leuk dat je reageert. Bedankt voor de tip over de tandpasta, ik zal er zeker eens gaan kijken.
   Over mijn poezen maak ik me ook geen zorgen. Ik weet zeker dat die blij gaan zijn met elk ander zacht dekentje dat ik neerleg. 🙂

 3. Mirjam Sprenger zegt:

  Hoi Roland,
  Bedankt voor je reactie. Het is een ingewikkeld vraagstuk hoe we met plastic omgaan. Producenten reageren op wat consumenten kopen en willen. Zou de regering daar meer inspraak in kunnen hebben? Volgens mij zouden daar meer subsidies en eventueel boetes bij gebruikt kunnen worden. Maar misschien zijn lang niet alle mensen het daar mee eens, want is dat wel democratisch?
  Je hebt gelijk, dieren maken inderdaad geen afval dat de natuur niet kan wegwerken. Mensen staan helaas niet meer zo dicht bij de natuur. Dat is juist het probleem, niet waar? We hebben weer veel om over na te denken!

 4. Jaloe Maat zegt:

  Jaa, goed dat zoveel mogelijk mensen ervan weten..
  Kijk ook eens op http://www.plasticsoupfoundation.org
  Dan bij PSF in actie: Beat the microbeat. Je kunt per land en merk kijken waar plastic inzit. Er is een app die je kunt downloaden (makkelijk als je boodschappen doet..)
  Er is een logo ‘zero plastic’, die op dit moment (nog maar)zo’n 45 merken hebben. Het betekent dat er in GEEN ENKELproduct microplastics aanwezig zijn. Zo kun je checken hoe t met jouw eigen merk zit…

  Kennis verspreiden en doen wat je kunt doen.., alle beetjes helpen. Dat zeg ik maar tegen mezelf, als ik moedeloos wordt;)

  • Jaloe Maat zegt:

   Excuses voor het taalfoutje..’als ik moedeloos word’ moet ‘t zijn.

   En nog n toevoeging, ook als reactie op het bericht van Ama: de tandpasta vd Tuinen staat niet bij de producten die het logo ‘zero plastic’ mogen dragen. Er staan wel een aantal producten vd Tuinen op de groene lijst maar dat betekent helaas nog niet dat ze helemaal vrij zijn van plastic..en het betreft maar een aantal producten. Het kan zijn dat de Tuinen inmiddels meer producten heeft met het ‘zero plastic’ logo..je kunt een update aanvragen.

   • Mirjam Sprenger zegt:

    Hoi Jaloe,
    Bedankt voor het doorgeven van die site. En heel handig om te weten over het logo Zero Plastic. Het is soms makkelijk om moedeloos te worden. Maar ik vind het belangrijk, net als jij, om in ieder geval te weten dat ik zelf stappen kan nemen om het beter te maken. Groetjes, Mirjam

  • Mirjam Sprenger zegt:

   Hoi Mathilda,
   Bedankt voor deze tip. Ik keek net even op de site van de waszak en zie daar wel staan dat het juist microdeeltjes niet tegenhoudt, en juist daar gaat het nu om. Wel jammer, maar toch een goed initiatief, want het is goed dat mensen er bezig mee zijn. Ik denk dat we uiteindelijk toch zullen uitkomen bij de enige oplossing en dat is dat we gewoon minder plastic gaan gebruiken! Zoals je zelf ook al doet!
   Groetjes, Mirjam

Reacties zijn gesloten.