Het sluipende gevaar van microbeads in fleece en verzorgingsproducten

Dat we ons omringen met kunststoffen en plastic wisten we wel. Speelgoed, verpakkingen en bakjes en zakjes. Maar er zijn nog meer voorwerpen van plastic dan je dacht! Alledaagse dingen die zelfs dicht op je huid zitten. Misschien kun je gaan overwegen of je al deze voorwerpen wel in je huis wilt!

Plastic op je huid

Niet alleen komt al het plastic dat we gebruiken uiteindelijk in het milieu terecht. Je kunt je ook afvragen of al dat plastic wel zo goed is voor onze eigen gezondheid. Zeker voor kinderen kan het gevaarlijk zijn, zo blijkt uit mijn blog over plastic speelgoed. Maar ook voor ons volwassenen. Want plastic zit in zoveel producten, die letterlijk op je huid gesmeerd en gedragen worden.

Huidverzorgingsproducten

Microbeads. Deze microscopisch kleine deeltjes (van 5 micrometer tot 1 mm) worden aan verzorgingsproducten toegevoegd als scrubmiddel of om het product een mooier uiterlijk te geven. Het nadeel is dat ze niet oplossen of verteren en ze komen dus zo weer in het milieu terecht. Ze worden gemaakt van verschillende soorten plastic. Je vindt ze in zeep, scrubs, douchegels en zelfs tandpasta.

Fleece: zacht, maar van plastic

Je lekker zachte fleecetrui of de fleeceplaid op je bank: gemaakt van plastic. Helaas blijken fleecetruien en –dekens, hoewel gemaakt van gerecylced plastic, uiteindelijk toch slecht voor het milieu (en voor ons). Elke keer als je fleece wast, laat dit microvezels los. Waterzuiveringsinstallaties kunnen deze er niet uitfilteren en uiteindelijk komen deze deeltjes weer in de zee terecht. Ik vond het idee dat plastic hergebruikt kon worden in kleding wel aantrekkelijk. En fleece is lekker zacht en voelt niet heel fout aan. Jammer dat het uiteindelijk toch weer niet goed uitpakt!

Plastic is overal

Je staat er niet vaak bij stil hoeveel er tegenwoordig van plastic wordt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan ongeveer de helft van je auto (dashboard, stoelen), de buitenkant van je koelkast, de behuizing van je laptop of computer, de televisie, lampen… Voor het merendeel zal dat geen probleem zijn. Veel van deze voorwerpen worden weer gerecycled (als je ze netjes naar een milieudepot brengt).

De microscopische deeltjes zijn dat echter wel. Ze dragen bij aan de Plastic Soup in de oceaan, maar komen helaas ook in ons drinkwater terecht. Zelfs gezuiverd water bleek nog 50 deeltjes per liter te bevatten. “Ongevaarlijk” volgens wetenschappers. Maar weet iemand dan zeker dat dit geen probleem voor de gezondheid oplevert op de lange termijn? Ook voor baby’s en kleine kinderen die bij elk glas water hun hele leven lang dit spul binnenkrijgen?

Alternatieven voor plastic

Het gebruik van plastic is enorm toegenomen omdat het gemakkelijk, veelzijdig en goedkoop is. Maar er zijn genoeg alternatieven. Vooral in cosmeticaproducten. Vroeger werden scrubs gemaakt van zout en notenschillen. Blijkbaar is dat niet goed genoeg meer. Maar zeep, bodylotion, parfums en crèmes zijn sowieso niet heel natuurlijk. Een gezonder alternatief is op zoek te gaan naar biologische producten. Dan weet je zeker dat er geen plastics in verwerkt zijn.

Ik was al langer op zoek naar tandpasta zonder microbeads. Wist je dat ik die bij de supermarkt en drogist niet eens kan vinden? Toch maar eens online kijken. En fleece? Hoewel lekker knuffelig (dat vinden mijn poezen trouwens ook, die liggen het liefste de hele dag op een fleecedeken), het wordt tijd voor iets anders. Ga jij ook op zoek naar alternatieven? Wat denk jij over microbeads en hoe we die kunnen voorkomen?

 

Reacties

Reageer