Waarom een stuk blokzeep beter voor onze aarde is dan vloeibaar

Hoeveel flesjes vloeibare zeep heb jij in de badkamer staan? Ik schaam me wel een beetje, maar ik heb er, laat ik zeggen, meer dan 10. Ik ben dol op de lekkere luchtjes en vind het fijn om elke avond weer de keuze te hebben uit een van die fijne flesjes. Ik stond er niet zo bij stil, maar niet zo lang geleden gebruikten we alleen stukken zeep en geen vloeibare. Hoe is dat zo gekomen, vroeg ik me af?

Vloeibare zeep: goedkoop, maar niet natuurlijk

Blijkbaar is vloeibare zeep veel goedkoper, omdat het voor het grootste deel uit water bestaat. De verpakking, de plastic fles, is nog het duurste van het product. Er wordt zelfs veel geld gestoken in design en productie. Verder is er helaas weinig natuurlijks meer aan vloeibare zeep. Er zitten veel chemische stoffen in en dat komt vooral doordat het water bevat. Er moeten dan conserveermiddelen aan worden toegevoegd om te voorkomen dat er schimmels in de zeep komen.

Bekijk de lijst van ingrediënten op vloeibare zeep eens. Herken je de woorden? Waarschijnlijk niet. Parfums, kleurstoffen en andere chemicaliën hebben weinig van doen met de ouderwetse zeep. Zijn er voordelen aan vloeibare zeep? Het lost goed op in water, het schuimt lekker, er zijn verschillende heerlijke luchtjes en je kunt het makkelijk doseren. Alhoewel de meningen daarover ook verschillen. Juist omdat het zo makkelijk uit het flesje loopt, gebruik je snel teveel!

Stukje zeep: glibberig maar puur natuur

Het stuk zeep dan, waarom gebruiken we die niet meer? Een nadeel van deze zeep is wel, dat het vaak wat rommeliger is in gebruik. Het zeepbakje wordt een vieze, glibberige boel en je houdt aan het eind altijd een stukje zeep over. Dat moet je toch weggooien. Maar er zijn veel meer voordelen aan het ouderwetse blokje zeep: het is voordelig, er zitten nauwelijks chemische stoffen in en er is weinig verpakkingsmateriaal nodig. Een stukje karton is al genoeg.

In een stuk zeep (en dan vooral biologische) vind je alleen natuurlijke ingrediënten. Oliën en boters, vruchtensap of kruidenextracten en deze doen daadwerkelijk nog wat goeds voor je lichaam ook. Ze verzorgen en voeden je huid of je haar. Omdat er geen water in deze zeep zit, zijn er geen conserveringsmiddelen nodig. Zonder chemische stoffen zijn ze zacht voor je huid en voor het milieu.

Winst maken op zeep

Het is duidelijk dat we enkele jaren geleden ongemerkt werden aangemoedigd zeep uit plastic flessen te kopen, omdat bedrijven daar meer winst op konden maken. Dat het slecht is voor het milieu en nauwelijks verzorgend is voor je lijf, maakt deze bedrijven niet uit. Ze konden goed verdienen aan flitsende en stijlvolle plastic verpakkingen met mooie kleuren. Het lijkt aantrekkelijk, die zepen met romantische kleuren, met sterk geurende parfums en luxe massage-korrels en romige crèmes. Maar of dat allemaal wel goed voor je is en iets toevoegt aan je warme douche?

Eenvoud onder de douche

Back to basics, kan de conclusie dus zijn. Zeep gebruiken die gewoon je huid mild reinigt, dat is alles dat je nodig hebt. Alleen vraag ik me af of de luchtjes van stukken zeep wel net zo lekker zijn? Ik gebruik verder eigenlijk geen cosmetica: geen make up, slechts zelden doe ik parfum op, ik gebruik alleen crèmes als ik echt een droge huid heb. Zeepjes zijn mijn kleine beetje luxe, mijn “guilty pleasure”. Maar ik denk dat stukken zeep een nog veel fijnere guilty pleasure zijn: goed voor huid, haar en de natuur. Wat wil een mens nog meer?

Ga jij je flesjes zeep de deur uit doen? Wat denk jij over de voordelen van de vloeibare zeep tegenover die van de stukken zeep? En wist je dat er ook shampoo in een blokje is? Laat ons weten wat jij met je flesjes zeep en shampoo gaat doen. Of gebruik die je al niet meer?

Reacties

Reageer