Waarom een stuk blokzeep beter voor onze aarde is dan vloeibaar

Hoeveel flesjes vloeibare zeep heb jij in de badkamer staan? Ik schaam me wel een beetje, maar ik heb er, laat ik zeggen, meer dan 10. Ik ben dol op de lekkere luchtjes en vind het fijn om elke avond weer de keuze te hebben uit een van die fijne flesjes. Ik stond er niet zo bij stil, maar niet zo lang geleden gebruikten we alleen stukken zeep en geen vloeibare. Hoe is dat zo gekomen, vroeg ik me af?

Waarom een stuk blokzeep beter voor onze aarde is dan vloeibaar

Vloeibare zeep: goedkoop, maar niet natuurlijk

Blijkbaar is vloeibare zeep veel goedkoper, omdat het voor het grootste deel uit water bestaat. De verpakking, de plastic fles, is nog het duurste van het product. Er wordt zelfs veel geld gestoken in design en productie. Verder is er helaas weinig natuurlijks meer aan vloeibare zeep. Er zitten veel chemische stoffen in en dat komt vooral doordat het water bevat. Er moeten dan conserveermiddelen aan worden toegevoegd om te voorkomen dat er schimmels in de zeep komen.

Bekijk de lijst van ingrediënten op vloeibare zeep eens. Herken je de woorden? Waarschijnlijk niet. Parfums, kleurstoffen en andere chemicaliën hebben weinig van doen met de ouderwetse zeep. Zijn er voordelen aan vloeibare zeep? Het lost goed op in water, het schuimt lekker, er zijn verschillende heerlijke luchtjes en je kunt het makkelijk doseren. Alhoewel de meningen daarover ook verschillen. Juist omdat het zo makkelijk uit het flesje loopt, gebruik je snel teveel!

Stukje zeep: glibberig maar puur natuur

Het stuk zeep dan, waarom gebruiken we die niet meer? Een nadeel van deze zeep is wel, dat het vaak wat rommeliger is in gebruik. Het zeepbakje wordt een vieze, glibberige boel en je houdt aan het eind altijd een stukje zeep over. Dat moet je toch weggooien. Maar er zijn veel meer voordelen aan het ouderwetse blokje zeep: het is voordelig, er zitten nauwelijks chemische stoffen in en er is weinig verpakkingsmateriaal nodig. Een stukje karton is al genoeg.

In een stuk zeep (en dan vooral biologische) vind je alleen natuurlijke ingrediënten. Oliën en boters, vruchtensap of kruidenextracten en deze doen daadwerkelijk nog wat goeds voor je lichaam ook. Ze verzorgen en voeden je huid of je haar. Omdat er geen water in deze zeep zit, zijn er geen conserveringsmiddelen nodig. Zonder chemische stoffen zijn ze zacht voor je huid en voor het milieu.

Winst maken op zeep

Het is duidelijk dat we enkele jaren geleden ongemerkt werden aangemoedigd zeep uit plastic flessen te kopen, omdat bedrijven daar meer winst op konden maken. Dat het slecht is voor het milieu en nauwelijks verzorgend is voor je lijf, maakt deze bedrijven niet uit. Ze konden goed verdienen aan flitsende en stijlvolle plastic verpakkingen met mooie kleuren. Het lijkt aantrekkelijk, die zepen met romantische kleuren, met sterk geurende parfums en luxe massage-korrels en romige crèmes. Maar of dat allemaal wel goed voor je is en iets toevoegt aan je warme douche?

Waarom een stuk blokzeep beter voor onze aarde is dan vloeibaar

Eenvoud onder de douche

Back to basics, kan de conclusie dus zijn. Zeep gebruiken die gewoon je huid mild reinigt, dat is alles dat je nodig hebt. Alleen vraag ik me af of de luchtjes van stukken zeep wel net zo lekker zijn? Ik gebruik verder eigenlijk geen cosmetica: geen make up, slechts zelden doe ik parfum op, ik gebruik alleen crèmes als ik echt een droge huid heb. Zeepjes zijn mijn kleine beetje luxe, mijn “guilty pleasure”. Maar ik denk dat stukken zeep een nog veel fijnere guilty pleasure zijn: goed voor huid, haar en de natuur. Wat wil een mens nog meer?

Ga jij je flesjes zeep de deur uit doen? Wat denk jij over de voordelen van de vloeibare zeep tegenover die van de stukken zeep? En wist je dat er ook shampoo in een blokje is? Laat ons weten wat jij met je flesjes zeep en shampoo gaat doen. Of gebruik die je al niet meer?

Waarom een stuk blokzeep beter voor onze aarde is dan vloeibaar

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

21 reacties op “Waarom een stuk blokzeep beter voor onze aarde is dan vloeibaar

    • Mirjam Sprenger zegt:

      Goed idee, John. Bedankt voor de suggestie. Dat lijkt me een mooie oplossing voor zeepresten en nog milieuvriendelijk ook.

  1. Heidi Sour zegt:

    Helemaal mee eens dat vloeibare zeep belastender is voor je lichaam en het milieu. Ik zou dan ook graag weer over gaan op blokken zeep. Maar dan moet er toch eerst een goedwerkende oplossing komen voor de natte zeep. Een doosje, bakje of schoteltje wordt vies en de zeep droogt niet goed. Er zijn stukken zeep op een pin die je in een houder zet maar dan ben je gebonden aan dat merk. Ik heb nog niks gevonden en dat vind ik echt jammer. Een tijd geleden had ik een bodyzeep van Lush. Die was zo ontzettend lekker qua geur en schuim. Maar waar laat je dat stuk zeep in de douche? Voor mij een reden om dat niet meer te kopen.

    • Claudia zegt:

      Je kunt de zeep op een houten zeepbakje leggen, de zeep droogt erop. Zelf ben ik grote fan van http://www.soap7.com een nederlandse webshop met allerlei zepen. Handig met ingrediëntenlijst. Succes

    • Mirjam Sprenger zegt:

      Hoi Heidi. Ik kwam er achter dat ik niet eens een zeeprekje of bakje in de douche heb. Maar na het douchen kan deze ook op de wastafel en dan op een luffa, zoals John hierboven suggereert of in een houten bakje, wat Claudia hieronder zegt. Vind ik wel goede ideeen die ik wel wil uitproberen.
      Groetjes, Mirjam

      • Annegien zegt:

        Het stuk zeep van lush kun je in een wasmachinezakje aan de kraan hangen, ruikt je douche ook nog lekker

  2. Marjolein zegt:

    Ik las je “op je eind toch weggooien” maar dat hoeft helemaal niet! Ik bewaar al die kleine beetjes in een pantykousje en als je er een knoop in legt kun je deze ook gewoon als zeep gebruiken en gaat alles op 🙂

    • Mirjam Sprenger zegt:

      Wat een leuke manier om met de zeeprestjes nog iets te kunnen doen. Dank je wel, Marjolein!

  3. Kaat zegt:

    Of je raspt zo’n 25 gram van je zo een komt het op in een halve liter water. Het lijkt in het begin niet te stollen, maar na een aantal uur wordt het gel vormig (bij de meeste soorten dan, aleppo blijft in mijn ervaring heel vloeibaar). Even opkloppen met een vork en je kan het gewoon in je zeeppompje doen. Sinds ik dit doe heb ik ook ben last meer van eczeem op mij handen

      • Mirjam Sprenger zegt:

        Hoi Kaat,
        Ik wist niet dat je nog zoveel met zeeprestjes kon doen. Leuk om te lezen dat je er een nieuw soort zeep van kunt maken. Dank je wel 🙂

  4. Chris zegt:

    Ik gebruik helemaal geen zeep. Behalve dan om mijn handen te wassen. En mijn haar was ik maar één keer in de week. En ben ik nu vies? Stink ik een uur in de wind? Helemaal niet. Zoveel zeep is gewoon niet nodig. Lekker douchen met alleen water is voldoende.

  5. Pauline zegt:

    De laatste tijd realiseer ik me steeds meer hoeveel plastic we eigenlijk in huis hebben. Inmiddels had ik al gelezen over haarzeep en dat wilde ik al uitproberen. Nu dit stuk over handzeep… Laat ik daar wel een paar van hebben liggen! Nu nog zo n luffa of zo n houten zeepbakje en dan laat ik me veel plezier al die flessen in de winkel staan!

    • Anne-Marie zegt:

      Ik doe de zeep in een zakje van chiffon, je weet wel, zo’n gazig, doorzichtig zakje met een lintje erdoor, zodat je het op kunt hangen. Je gebruikt op die manier ook de zeep helemaal, zonder iets te hoeven weggooien.

  6. Brenda zegt:

    laatste beetje zeep (CA. 40 gram) raspen en met een zelfde hoeveelheid soda in 2,5 liter kokend water oplossen in kokend water. overgieten in een lege wasmiddelfles na afkoelen ff schudden en je hebt een wasmiddel voor de witte was…
    (t wordt wel een beetje gel achtig)

  7. Elisabeth Hijweegen zegt:

    Geen soppende en smeltende zeepjes meer!
    Ken je de Soaplift al? Dit is een opengewerkte onderlegger van bioplastic op basis van maismeel. De Soaplift zorgt ervoor dat jouw heerlijke en pure zeep na gebruik gemakkelijk droogt en daardoor langer mee gaat.
    Je kunt de soaplift het beste op een schaaltje leggen, maar ook op een plankje of op de wastafel is natuurlijk ook mogelijk.
    Ik ben heel enthousiast over de soaplift, wanneer de soaplift wat ‘zepig’ wordt is hij heel gemakkelijk onder de kraan af te spoelen.

    Afmetingen: 11 x 7.5cm
    Materiaal: biologisch afbreekbaar plastic

  8. Katrien Lameire zegt:

    Ik gebruik al haren gewoon de5ouderwetse blokken zeep. AL de rest verdraag ik niet. Blokken vr het haar heb ik nog niet gezien??

    • Ingrid zegt:

      Sinds juni dit jaar heb ik geen shampoo meer gebruikt, in plaats daarvan Natriumbicarbonaat poeder, en appelciderazijn als conditioner. Bevalt prima! (deze informatie vond ik door “no-poo” op te zoeken)

  9. Marlene zegt:

    Ruim een half jaar geleden las ik dit bericht. Direct geinspireerd ben ik op zoek gegaan naar duurzame en lekker geurende zeep. Ik kwam terecht op zepig.nl en heb direct een aantal zeepjes besteld. Heerlijk! Voor mij geen flacons meer in de douche…
    Ook mijn allesreiniger in de keuken heeft het niet overleefd; met de bubble buddy van Foekje Fleur reinig ik nu alles in mijn keuken. Wat een superding en de Werfzeep = schoonmaakzeep heeft een heerlijke citronella geur.
    Oftewel; dank voor je frisse blik en inspiratie….ik ben om!

  10. Gerda van Lingen zegt:

    Ik gebruik heerlijke stukken zeep. Om het glibberige in een zeepbakje te voorkomen leg ik de zeep op een spons. En als ik ga douchen gebruik ik deze spons. Geen glibberige bakjes en een spons met genoeg natuurlijke zeep

Reacties zijn gesloten.