Maak je huis veilig schoon met deze natuurlijke middelen (inclusief recepten!)

Schoonmaken is iets dat af en toe moet gebeuren. Als je milieubewust bent, kun je stilstaan bij wat voor soort schoonmaakmiddelen je wilt gebruiken. Er zitten vaak gevaarlijke stoffen in de verschillende middelen. Die kunnen schadelijk zijn voor zowel jouzelf, als voor je kinderen en het milieu.

Schoonmaken kan ook anders

Er zijn steeds meer kinderen en volwassenen die last hebben van allergieën, astma, andere luchtweg- en gezondheidsproblemen. Er is door onderzoekers al gesuggereerd dat dit komt doordat we te vaak en te goed schoonmaken. Verder kunnen ook bacteriën en virussen resistent worden door agressieve schoonmaakmiddelen, waardoor we alleen maar meer risico lopen ziek te worden. Maar de middelen zelf kunnen onze gezondheid ook schaden. Chloor, antibacteriële stoffen en bijtende reinigingsmiddelen zijn stoffen die irriterend en zelfs giftig kunnen zijn.

blog natuurlijk schoonmaken

Een veel beter alternatief zijn biologische en natuurlijke schoonmaakmiddelen. Ecover heeft een hele reeks aan schoonmaakmiddelen op basis van natuurlijke middelen. Van allesreinigers met plantaardige ingrediënten tot wc reinigers met zachte en frisse geuren. Ook de verpakkingsmaterialen zijn biologisch afbreekbaar en uit hernieuwbare bron afkomstig. Andere mogelijkheden zijn de allesreiniger van Seepje of schoonmaken met baking soda en wassen met wasnoten.

Schoonmaken met natuurlijke middelen

Als je zelf je schoonmaakmiddelen zou willen maken, kan dat heel eenvoudig. Voortaan kun je je huis op een veilige en natuurlijke manier schoon houden. Hiermee kun je dit voor elkaar krijgen:

• Natuurazijn en appelazijn
• Zuiveringszout of gewone soda
• Citroenen
• Waterstofperoxide
• Essentiële oliën

Natuurazijn

Azijn is een natuurproduct. De grondstof ervan kan wijn zijn of bijvoorbeeld gegiste appelen. De azijnzuurbacterie Acetobacter (die in hout voorkomt) wordt hieraan toegevoegd en zo ontstaat azijn. Schoonmaakazijn is geen natuurlijk product. Dit wordt kunstmatig gemaakt, er wordt methanol aan toegevoegd en wel drie keer zoveel azijnzuur. Het is daardoor veel agressiever en niet geschikt voor consumptie.

Azijn is bacteriedodend en weert schimmels. Je kunt het gebruiken om vet, zeepresten en vuil te verwijderen. Appelazijn is heel goed om glas te reinigen. Ze zorgen voor een mooie glans van het glas. Ook metalen oppervlaktes kun je met appelazijn goed schoonmaken. Je kunt het ook gebruiken als kalkverwijderaar.

Zuiveringszout (baking soda) en gewone soda

Beide middelen kun je gebruiken als ontsmettings- en ontvettingsmiddel. Ze verwijderen vervelende geuren en hebben een schurende werking. Je kunt ze dus gebruiken als alternatief voor chemische schuurmiddelen. Ook is baking soda heel geschikt bij het zilver poetsen.

Waterstofperoxide (3%)

Waterstofperoxide is het veiligste natuurlijke middel dat een sterk desinfecterende werking heeft. Het werkt tegen virussen en bacteriën. Het kan goed als vervanger van chloor worden gebruikt. Je kunt er vloeren, keukenkastjes, de wc en het aanrecht mee reinigen. Ook werkt het tegen vlekken in kleding, maar pas op dat het een blekend effect heeft.

Citroen of citroenzuur

Ook citroen heeft een krachtige werking tegen bacteriën en ziektekiemen. Het lost ook goed vet op, dus voeg het toe aan het afwaswater. Ook kun je het gebruiken om kalkaanslag te verwijderen. En natuurlijk heeft een prettig geurtje, dus je hele huis ruikt fris.

Essentiële oliën

Een essentiële olie kan je zelfgemaakte schoonmaakmiddel een lekker geurtje geven. Het kan ook de antibacteriële werking van het middel versterken. Gebruik bijvoorbeeld citroen, lavendel of tea tree.

Recepten voor schoonmaakmiddelen

Zelf schoonmaakmiddelen maken, zo doe je dat:

Azijn

Meng een gelijke hoeveelheid water met azijn. Dit is een goede allesreiniger. Voor je ramen kun je een emmer water mengen met een kopje azijn. Spuit azijn onverdund op lastige vlekken.

Zuiveringszout (baking soda) en gewone soda

Doe een half kopje soda in een emmer warm water. Je kunt hiermee vloeren dweilen, maar let op: geen houten vloeren. Ook de magnetron en oven kun je schoonmaken met soda. Strooi het op een natte doek en maak de binnenkant schoon. Spoel na met water. Verstopt afvoerputje? Vul het putje met zuiveringszout en doe hier kokend water bij. Gebruik zuiveringszout niet op aluminium of marmer.

Waterstofperoxide 3%

Vul de helft van een spuitfles met water en de andere helft met waterstofperoxide. Hiermee heb je in een handomdraai een schoonmaakmiddel waarmee je keuken, wc en badkamer kunt ontsmetten. Wil je ook weer eens een echt schone tandenborstel? Laat hem een tijdje weken in wat waterstofperoxide. Alle bacteriën die zich in de borstel hebben verzameld worden dan volledig vernietigd.

Citroenen

Kalkaanslag haal je gemakkelijk weg met een halve citroen, door gewoon over de kalkaanslag te wrijven. Laat even intrekken en spoel af. Een emmer water met vier eetlepels citroensap, zorgt voor glanzende spiegels en ramen.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Maak je huis veilig schoon met deze natuurlijke middelen (inclusief recepten!)

  1. Lucrèce Decostere zegt:

    Ik vroeg me af of zeepsop met zuurstofwater en al dan niet soda daar bij een goed alternatief is voor handgel of ontsmettingsmiddel voor bijvoorbeeld deurklinken en meubilair en zo, tegen corona.

Reacties zijn gesloten.