Top 5 écht duurzame schoenenmerken

Een slimme schoenmaker blijft bij zijn leest, dus wij van EcoGoodies kiezen alleen voor duurzame schoenen. Dat is nog niet zo makkelijk. Soms blijkt een ‘ecologische schoen’ van leer – op zich al een twijfelachtige duurzaamheidsclaim – voor de helft gelooid op plantaardige basis en de rest d.m.v. het giftige chromium, zoals schoenen van El Naturalista. Dan is de halve schoen dus niet zo duurzaam, maar dat zeggen ze er niet bij.

Ook zijn er schoenenmerken die hun mond vol hebben van duurzaamheid maar in de praktijk maar een paar schoenen een beetje duurzaam maken, zoals Timberland en Puma. Gelukkig zijn er ook schoenenmerken die er alles aan doen om een zo duurzaam mogelijke schoen te produceren.

Dit is onze top 5 duurzame schoenenmerken van dit moment:

1) FYE (For Your Earth) – biologische schoenen
2) Beyond Skin – veganistische schoenen
3) Terra Plana – duurzame schoenen
4) VEJA fair trade schoenen
5) TOMS shoes schoenen liefdadigheid

1) FYE (For Your Earth) – biologische schoenen

FYE kwam als een duurzame verrassing voor ons. Dit stoere Franse merk maakt schoenen van enkel biologische materialen. Neem de Subshoe Organic sneakers van Fye. Alles aan de Subshoe is biologisch: het hielstuk, de neus, de veters en de zool. Het polyester van het bovenwerk en de voering zijn gemaakt van hergebruikt materiaal.

Nog niet overtuigd? Er wordt verder geen chemische verf en lijm gebruikt voor het maken van deze duurzame schoenen. Alsof dat nog niet genoeg is doen ze ook aan CO2 compensatie (1 boom voor een paar schoenen) en besteden ze 5% van de verkoopprijs aan het verbeteren van de werkomstandigheden. Je vind FYE schoenen online alleen nog bij Sarenza.nl: voor dames en heren.

fye_for_your_earth_schoenen_480

2) Beyond Skin – veganistische schoenen

Schoonheid zonder wreedheid: dat is het motto van het Engelse schoenenmerk Beyond Skin. De naam zegt het al, ze kijken verder dan ‘de huid’, leer dus. Beyond Skin maakt veganistisch verantwoorde schoenen met alternatieven voor leer. Zeg je leer? Zij antwoorden met polyurethaan. Nubuck? Zij antwoorden met microvezels. En hoe staat met satijn? Polyester is een uitstekende vervanging voor satijn en maakt het gebruik van bijtende chemische producten in 3e wereld landen overbodig. De productie vind plaats in Spanje, en niet onder onmenselijke en vervuilende omstandigheden in 3e wereld landen. Beyond Skin zegt ieder jaar weer meer gebruik te maken van nieuwe verrassende milieuvriendelijke materialen. De materialen worden zo lokaal mogelijk gekocht. De microvezels worden volledig gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Goed genoeg voor een tweede plek in onze top 5 van duurzame schoenen! Je vind Beyond Skin damesschoenen (sorry heren!) online ook bij Sarenza.nl.

beyond_skin_schoenen_490

3) Terra Plana / Vivobarefoot

terra planaDuurzame schoenen pionier Terra Plana verdient een plek in de top 3. Ze waren een van de eerste duurzame schoenenmerken. Recentelijk zijn ze verder gegaan onder de naam Vivobarefoot (waarschijnlijk om zich jammergenoeg meer te richten op hardloopschoenen). Het Engelse schoenenmerk maakt duurzame schoenen, pumps, laarzen en renschoenen met een eigenzinnige en elegante vorm. De schoenen zijn zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt van plantaardig gelooid leer en gerecycled materiaal. Ze gebruiken soms ook een eigen gemaakt alternatief voor leer, genaamd E-leather. Ze hebben een eigen beleid om de schoenen zo ethisch mogelijk te laten maken en compenseren de CO2 uitstoot. Je kan Terra Plana schoenen online kopen bij Spartoo.

4) VEJA – fair trade schoenen

veja schoenenEen aantal jaar geleden zag je Veja schoenen alleen bij de hipste schoenenwinkels in Amsterdam maar ze zijn nu eindelijk ook in ruime mate online te koop. Veja schoenen begon ooit met de vraag: is een betere wereld mogelijk? Het kan! Het Franse schoenenmerk Veja maakt al zeven jaar hippe sneakers die gemaakt zijn van biologisch katoen, fair trade rubber, en plantaardig gelooid leer.

Wat Veja schoenen uniek maakt is dat ze fair trade gemaakt worden, in Brazilie. Je vind Veja sneakers (voor mannen!) online bij schoenen webwinkel Sarenza.

5) TOMS shoes – schoenen liefdadigheid

tom schoenenTOMS schoenen zijn al jarenlang uniek in de wereld. Als jij een paar schoenen koopt krijgt namelijk een kind in een ontwikkelingsland ook een paar, voor niets! Er zijn zo al meer dan 1 miljoen TOMS schoenen gedoneerd aan kinderen wereldwijd. De leuke schoenen van Toms zijn gebaseerd op de Argentijnse zapatos. Ze hebben ook schoenen die geschikt zijn voor veganisten. TOMS is aangesloten bij de Fair Labor Association, wat fabrieken controleert op werkomstandigheden. TOMS shoes was een van de eerste eco webshops die we plaatsten op EcoGoodies. Nu is TOMS een hype in Amerika en lopen Naomi Watts en Zac Efron er ook mee.

Bekijk nog meer webwinkels met duurzame schoenen in onze categorie.

Update: het schoenenmerk Think! heeft een uitgebreide collectie online staan van duurzame(re) schoenen. Ze gebruiken zoveel mogelijk recyclebare grondstoffen zoals natuurkurk, natuurlatex en natuur-rubber. Overal waar de voet in direct contact staat met de schoen wordt plantaardig gelooid leer gebruikt of textiel. Ook bieden ze een ruim assortiment schoenen aan waarvan ook het bovenmateriaal gemaakt is van plantaardig gelooid leer.

 

Reacties

Reageer