Top 5 écht duurzame schoenenmerken

Een slimme schoenmaker blijft bij zijn leest, dus wij van EcoGoodies kiezen alleen voor duurzame schoenen. Dat is nog niet zo makkelijk. Soms blijkt een ‘ecologische schoen’ van leer – op zich al een twijfelachtige duurzaamheidsclaim – voor de helft gelooid op plantaardige basis en de rest d.m.v. het giftige chromium. Dan is de halve schoen dus niet zo duurzaam, maar dat zeggen ze er niet bij.

Ook zijn er schoenenmerken die hun mond vol hebben van duurzaamheid maar in de praktijk maar een paar schoenen een beetje duurzaam maken, zoals Timberland en Puma. Gelukkig zijn er ook schoenenmerken die er alles aan doen om een zo duurzaam mogelijke schoen te produceren.

Dit is onze top 5 duurzame schoenenmerken van dit moment:

1. FYE (For Your Earth) – biologische schoenen
2. Beyond Skin – veganistische schoenen
3. Ethletic – duurzame gympen
4. VEJA fair trade schoenen
5. Think! schoenen

1. FYE (For Your Earth) – biologische schoenen

fye for your earth duurzame schoenen

FYE kwam als een duurzame verrassing voor ons. Dit stoere Franse merk maakt schoenen van enkel biologische materialen. Neem de Subshoe Organic sneakers van Fye. Alles aan de Subshoe is biologisch: het hielstuk, de neus, de veters en de zool. Het polyester van het bovenwerk en de voering zijn gemaakt van hergebruikt materiaal.

Nog niet overtuigd? Er wordt verder geen chemische verf en lijm gebruikt voor het maken van deze duurzame schoenen. Alsof dat nog niet genoeg is doen ze ook aan CO2 compensatie (1 boom voor een paar schoenen) en besteden ze 5% van de verkoopprijs aan het verbeteren van de werkomstandigheden. Je vind FYE schoenen online alleen nog bij Sarenza.nl: voor dames en heren.

2. Beyond Skin – veganistische schoenen en laarzen

beyond skin veganistische laarzen

Schoonheid zonder wreedheid: dat is het motto van het Engelse schoenenmerk Beyond Skin. De naam zegt het al, ze kijken verder dan ‘de huid’, leer dus. Beyond Skin maakt veganistisch verantwoorde schoenen met alternatieven voor leer. Zeg je leer? Zij antwoorden met polyurethaan. Nubuck? Zij antwoorden met microvezels. En hoe staat met satijn? Polyester is een uitstekende vervanging voor satijn en maakt het gebruik van bijtende chemische producten in 3e wereld landen overbodig. De productie vind plaats in Spanje, en niet onder onmenselijke en vervuilende omstandigheden in 3e wereld landen. Beyond Skin zegt ieder jaar weer meer gebruik te maken van nieuwe verrassende milieuvriendelijke materialen. De materialen worden zo lokaal mogelijk gekocht. De microvezels worden volledig gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Goed genoeg voor een tweede plek in onze top 5 van duurzame schoenen! Je vind Beyond Skin damesschoenen (sorry heren!) online ook bij Sarenza.nl.

3. Ethletic sneakers – fair trade en duurzaam

ethletic sneakers duurzame schoenen

De gympen van Ethletic lijken nogal op een ander, vrij bekend sneaker merk. Maar ze zijn ook heel anders! Ethletic sneakers zijn namelijk een van de meest duurzame gympen, op verantwoorde wijze geproduceerd met onder andere duurzaam (FSC) rubber. Het katoen is natuurlijk biologisch, en de ogen zijn nikkelvrij. Uiteraard zijn ze onder eerlijke omstandigheden gemaakt, met eerlijke lonen. Ook zijn de sneakers van Ethletic 100% vegan. Ze zijn er in een lage- en hoge variant in allerlei kleuren.

4. VEJA – duurzame en eerlijke sneakers

veja duurzame sneakers

Een aantal jaar geleden zag je Veja schoenen alleen bij de hipste schoenenwinkels in Amsterdam maar ze zijn nu eindelijk ook in ruime mate online te koop. Veja schoenen begon ooit met de vraag: is een betere wereld mogelijk? Het kan! Het Franse schoenenmerk Veja maakt al zeven jaar hippe sneakers die gemaakt zijn van biologisch katoen, fair trade rubber, en plantaardig gelooid leer.

Wat Veja schoenen uniek maakt is dat ze fair trade gemaakt worden, in Brazilie. Je vind Veja sneakers (voor mannen!) online bij schoenen webwinkel Sarenza.

Bekijk nog meer webwinkels met duurzame schoenen in onze categorie.

5. Think! schoenen

think duurzame schoenen

Het schoenenmerk Think! heeft een uitgebreide collectie online staan van duurzame(re) schoenen. Ze gebruiken zoveel mogelijk recyclebare grondstoffen zoals natuurkurk, natuurlatex en natuur-rubber. Overal waar de voet in direct contact staat met de schoen wordt plantaardig gelooid leer gebruikt of textiel. Ook bieden ze een ruim assortiment schoenen aan waarvan ook het bovenmateriaal gemaakt is van plantaardig gelooid leer.

 

11 reacties op “Top 5 écht duurzame schoenenmerken

 1. mariel de vos zegt:

  Hoi ecogoodies! Heel erg bedankt voor dit overzicht van duurzame schoenen. Ik zag echter “Tom’s Shoes’ ook in het rijtje staan. Hun productiemethode zal vast duurzaam zijn, maar hun principe van liefdadigheid maakt de lokale schoenenmarkt in arme landen kapot. Ik heb geprobeerd contact te zoeken met hen (en ik heb begrepen anderen ook) om te checken of ze de schoenen die ze doneren lieten maken door lokale schoenmakers in de regio en op die manier bouwen aan duurzaamheid. Ik (en anderen) heb echter geen reactie gekregen en ik heb begrepen dat de schoenen in hun eigen fabrieken wordt gemaakt en dan in arme landen wordt uitgedeeld. Conclusie: ja, arme kinderen krijgen schoenen, maar op lange termijn wordt de lokale economie (en dus daarmee de toekomst van de kinderen) niet ontwikkeld, maar juist kapot gemaakt! Mocht iemand mij kunnen overtuigen van het tegendeel hou ik me warm aanbevolen, want ik vind het toffe schoenen en het concept op zich ook.

  • Marien zegt:

   Hoi Mariel, helemaal eens – toffe schoenen maar niet heel duidelijk wat er nu achter Toms zit. Ik las namelijk ook ergens dat ze geheimzinnig doen over hoeveel schoenen er nu echt worden uitgedeeld, wat het vermoeden wekt dat ze lang niet zo ‘eerlijk’ bezig zijn als ze beweren.

  • Lovla zegt:

   O wat jammer, ik was net helemaal into hun website want ik dacht ‘mooie schoenen en ook nog een goed verhaal’. Ik zal er eerst nog wat dieper induiken.

  • Heidi zegt:

   Hallo, ik ben zelf ook op zoek naar duurzame wandelschoenen. Ik zag deze op internet: VAUDE – Women’s TRK Skarvan Mid STX – Wandelschoenen. Zijn al een stuk duurzamer gemaakt dan de meeste wandelschoenen. Groeten

 2. Roos zegt:

  Hoi ecogoodies.
  Ik ben zelf schoenenontwerper en heb me in dit onderwerp verdiept.
  Het valt me op dat jullie geen rekening houden met het feit dat duurzaam rubber niet bestaat (nadat elke soort rubber is gevulkaniseerd, is het ook niet meer afbreekbaar).
  En waar is het thema houdbaarheid? Want polyester, katoen, het houdt het niet lang vol en dan moeten er weer schoenen worden gekocht. Bovendien wordt elke vorm van plastic (dus ook polyester) gemaakt van aardolie en bij de vervaardiging ervan wordt ook nog eens heel veel aardolie verbruikt (Co2) én draagt het gebruik bij aan het plastic probleem.
  In Zweden is er al best veel plantaardig gelooid leer wat afkomstig is van een biologische koe. Ik begrijp niet zo goed waarom jullie niet net iets verder kijken dan the obvious en nadenken over houdbaarheid en composteerbaarheid én bovenaan zetten dat minder willen hebben pas echt eco is. Groet

  • jeannine zegt:

   Schoenzool van natuurlijk rubber
   De schoenzool is gemaakt van natuurlijk rubber en is FSC-gecertificeerd en afkomstig van een milieuvriendelijke rubberplantage in Sri Lanka. Op de natuurrubberen zool van elke sneaker staat het FSC keurmerk van de Forest Stewardship Council voor duurzame bosbouw. Op de plantage werken mannen en vrouwen samen en doen op een milieuvriendelijke en duurzame manier aan bosbouw. Daarom dragen de Ethletic sneakers het logo van de Forest Stewardship Council (FSC © 1996, Cert.-Nr. IMO-COC 25582) op de zool. FSC zet zich in voor de bescherming van de bossen wereldwijd en voor verantwoord bosbeheer. De plantage is al een geregistreerde theeleverancier onder het Max Havelaar keurmerk en het rubber wordt dan ook volgens fair trade criteria ingekocht. De producenten beslissen samen hoe de meerprijs voor het rubber besteed wordt.
   bron https://www.lotika.nl/merken/ethletic

 3. Femy zegt:

  Van de Think! Collectie alleen de schoenen met 4 groene merkjes erin. Ik heb een chroom nikkel allergie en wordt soms toch nog onaangenaam verrast helaas. Het draag comfort is niet altijd optimaal

Reacties zijn gesloten.