Top 5 écht duurzame schoenenmerken (ge-update 2024!)

Een slimme schoenmaker blijft bij zijn leest, dus wij van EcoGoodies kiezen alleen voor duurzame schoenen. Dat is nog niet zo makkelijk. Soms blijkt een ‘ecologische schoen’ van leer – op zich al een twijfelachtige duurzaamheidsclaim – voor de helft gelooid op plantaardige basis en de rest d.m.v. het giftige chromium. Dan is de halve schoen dus niet zo duurzaam, maar dat zeggen ze er niet bij.

Ook zijn er schoenenmerken die hun mond vol hebben van duurzaamheid maar in de praktijk maar een paar schoenen een beetje duurzaam maken, zoals Timberland en Puma. Gelukkig zijn er ook schoenenmerken die er alles aan doen om een zo duurzaam mogelijke schoen te produceren.

Dit is onze top 5 duurzame schoenenmerken van dit moment:

1. VEJA – duurzame en eerlijke sneakers

veja duurzame sneakers

Een aantal jaar geleden zag je VEJA schoenen alleen bij de hipste schoenenwinkels in Amsterdam maar zie je zo overal! VEJA schoenen begon ooit met de vraag: is een betere wereld mogelijk? Het kan! Het Franse schoenenmerk VEJA maakt al jaren hippe sneakers die gemaakt zijn van biologisch katoen, fair trade rubber, en plantaardig gelooid leer. Ook hebben ze een vegan collectie.

Wat VEJA schoenen uniek maakt is dat ze fair trade gemaakt worden, in Brazilie. Je vind VEJA sneakers (voor mannen!) online bij schoenen webwinkel Spartoo en ook bij ProjectCece. Ze zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken!

2. 8000kicks – schoenen van hennep

vegan schoenen hennep 8000kicks

8000kicks is er om je te laten zien dat duurzame schoenen ook stijlvol en comfortabel kunnen zijn! Ze zijn gespecialiseerd in hennepschoenen die ook waterdicht en milieuvriendelijk zijn – en zorgen voor een 360º benadering als het gaat om verantwoordelijkheid. Met als hoofddoel hennep terug te brengen in de mainstream mode, heeft 8000kicks verschillende trendy stijlen, zodat je je smaak niet hoeft op te offeren voor het milieu.

Mode is niet altijd de meest milieuvriendelijke industrie, dus het is goed te weten dat 8000kicks dat aspect van hun productie prioriteit geeft. Niet alleen produceren ze met veganistische materialen, maar ze streven er ook naar hun ecologische voetafdruk te verminderen door te werken met gecertificeerde fabrieken in China en Portugal. En niet alleen worden deze fabrieken verantwoordelijk gehouden voor het voldoen aan ethische productienormen, maar de werknemers ontvangen een loon dat boven het gemiddelde leefloon ligt en werken in een comfortabele omgeving!

3. Ethletic sneakers – fair trade en duurzaam

ethletic sneakers duurzame schoenen

De gympen van Ethletic lijken nogal op een ander, vrij bekend sneaker merk. Maar ze zijn ook heel anders! Ethletic sneakers zijn namelijk een van de meest duurzame gympen, op verantwoorde wijze geproduceerd met onder andere duurzaam (FSC) rubber. Het katoen is natuurlijk biologisch, en de ogen zijn nikkelvrij. Uiteraard zijn ze onder eerlijke omstandigheden gemaakt, met eerlijke lonen. Ook zijn de sneakers van Ethletic 100% vegan. Ze zijn er in een lage- en hoge variant in allerlei kleuren.

4. Komrads – vegan sneakers van appel-leer

komrads vegan sneakers appel leer

Maak kennis met Komrads, deze moderne en stedelijke schoenen zijn ontworpen als eerbetoon aan hun iconische voorgangers met respect voor het milieu. Het beste deel? Ze houden zich aan hun belofte om een circulaire sneaker te maken met de laagst mogelijke impact op de planeet aarde!

Komrads bevatten appelleer, gerecycled katoen, gerecycled rubber, hergebruikte koolstof en oude plastic flessen, om maar een paar van de geweldige materialen te noemen die in het maken van deze schoen gaan. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook stijlvol en comfortabel.

Deze ubercoole sneakers zorgen ervoor dat je een blijvende indruk maakt, waar je ook loopt. Met Komrads aan je voeten is er geen betere manier om je liefde voor het milieu te uiten en een statement te maken met duurzame stijl. En vergeet niet: eerlijkheid en radicale transparantie staan voorop bij elke fabricage van deze iconische schoenen! Ze zijn er – laten we ons klaarmaken voor Komrads!

5. Think! schoenen

think duurzame schoenen

Het schoenenmerk Think! heeft een uitgebreide collectie online staan van duurzame(re) schoenen. Ze gebruiken zoveel mogelijk recyclebare grondstoffen zoals natuurkurk, natuurlatex en natuur-rubber. Overal waar de voet in direct contact staat met de schoen wordt plantaardig gelooid leer gebruikt of textiel. Ook bieden ze een ruim assortiment schoenen aan waarvan ook het bovenmateriaal gemaakt is van plantaardig gelooid leer.

De schoenen van Think zijn onder andere te koop bij duurzame webshop Waschbaer en bij OTTO.

Bekijk nog meer webwinkels met duurzame schoenen in onze categorie.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

11 reacties op “Top 5 écht duurzame schoenenmerken (ge-update 2024!)

 1. mariel de vos zegt:

  Hoi ecogoodies! Heel erg bedankt voor dit overzicht van duurzame schoenen. Ik zag echter “Tom’s Shoes’ ook in het rijtje staan. Hun productiemethode zal vast duurzaam zijn, maar hun principe van liefdadigheid maakt de lokale schoenenmarkt in arme landen kapot. Ik heb geprobeerd contact te zoeken met hen (en ik heb begrepen anderen ook) om te checken of ze de schoenen die ze doneren lieten maken door lokale schoenmakers in de regio en op die manier bouwen aan duurzaamheid. Ik (en anderen) heb echter geen reactie gekregen en ik heb begrepen dat de schoenen in hun eigen fabrieken wordt gemaakt en dan in arme landen wordt uitgedeeld. Conclusie: ja, arme kinderen krijgen schoenen, maar op lange termijn wordt de lokale economie (en dus daarmee de toekomst van de kinderen) niet ontwikkeld, maar juist kapot gemaakt! Mocht iemand mij kunnen overtuigen van het tegendeel hou ik me warm aanbevolen, want ik vind het toffe schoenen en het concept op zich ook.

  • Marien zegt:

   Hoi Mariel, helemaal eens – toffe schoenen maar niet heel duidelijk wat er nu achter Toms zit. Ik las namelijk ook ergens dat ze geheimzinnig doen over hoeveel schoenen er nu echt worden uitgedeeld, wat het vermoeden wekt dat ze lang niet zo ‘eerlijk’ bezig zijn als ze beweren.

  • Lovla zegt:

   O wat jammer, ik was net helemaal into hun website want ik dacht ‘mooie schoenen en ook nog een goed verhaal’. Ik zal er eerst nog wat dieper induiken.

  • Heidi zegt:

   Hallo, ik ben zelf ook op zoek naar duurzame wandelschoenen. Ik zag deze op internet: VAUDE – Women’s TRK Skarvan Mid STX – Wandelschoenen. Zijn al een stuk duurzamer gemaakt dan de meeste wandelschoenen. Groeten

 2. Roos zegt:

  Hoi ecogoodies.
  Ik ben zelf schoenenontwerper en heb me in dit onderwerp verdiept.
  Het valt me op dat jullie geen rekening houden met het feit dat duurzaam rubber niet bestaat (nadat elke soort rubber is gevulkaniseerd, is het ook niet meer afbreekbaar).
  En waar is het thema houdbaarheid? Want polyester, katoen, het houdt het niet lang vol en dan moeten er weer schoenen worden gekocht. Bovendien wordt elke vorm van plastic (dus ook polyester) gemaakt van aardolie en bij de vervaardiging ervan wordt ook nog eens heel veel aardolie verbruikt (Co2) én draagt het gebruik bij aan het plastic probleem.
  In Zweden is er al best veel plantaardig gelooid leer wat afkomstig is van een biologische koe. Ik begrijp niet zo goed waarom jullie niet net iets verder kijken dan the obvious en nadenken over houdbaarheid en composteerbaarheid én bovenaan zetten dat minder willen hebben pas echt eco is. Groet

  • jeannine zegt:

   Schoenzool van natuurlijk rubber
   De schoenzool is gemaakt van natuurlijk rubber en is FSC-gecertificeerd en afkomstig van een milieuvriendelijke rubberplantage in Sri Lanka. Op de natuurrubberen zool van elke sneaker staat het FSC keurmerk van de Forest Stewardship Council voor duurzame bosbouw. Op de plantage werken mannen en vrouwen samen en doen op een milieuvriendelijke en duurzame manier aan bosbouw. Daarom dragen de Ethletic sneakers het logo van de Forest Stewardship Council (FSC © 1996, Cert.-Nr. IMO-COC 25582) op de zool. FSC zet zich in voor de bescherming van de bossen wereldwijd en voor verantwoord bosbeheer. De plantage is al een geregistreerde theeleverancier onder het Max Havelaar keurmerk en het rubber wordt dan ook volgens fair trade criteria ingekocht. De producenten beslissen samen hoe de meerprijs voor het rubber besteed wordt.
   bron https://www.lotika.nl/merken/ethletic

 3. Femy zegt:

  Van de Think! Collectie alleen de schoenen met 4 groene merkjes erin. Ik heb een chroom nikkel allergie en wordt soms toch nog onaangenaam verrast helaas. Het draag comfort is niet altijd optimaal

Reacties zijn gesloten.