Hoe je vet haar op een natuurlijke manier aanpakt zonder shampoo

Vet haar is vervelend. Je kunt nog zo’n mooie bos haar hebben, zodra het vet wordt ziet het eruit alsof je een paar dagen op straat hebt geslapen. Sommige mensen hebben mazzel en krijgen bijna nooit vet haar. Maar de meesten van ons zijn niet zo gelukkig en moeten hun haar goed verzorgen, zodat het mooi blijft.

Shampoos ontvetten meestal goed, maar zijn niet zo vriendelijk voor je huid en het milieu. Maar er zijn ook milieuvriendelijke en natuurlijke manieren om je haar te ontvetten.

review shampoo bar

Waarom krijg je eigenlijk vet haar?

Dat je haar vet wordt, is eigenlijk heel normaal. Vet haar is bedoeld om je hoofdhuid te beschermen en gezond te houden. Het zijn de talgkliertjes die dit vet produceren. Als je met je vingers door je haar gaat of je haar borstelt, verspreid je het vet door je haar.

Het vet worden van je haar kan versneld gaan door bijvoorbeeld een vieze borstel gebruiken, te heet douchen, ongezonde voeding en slapen met je haar los (voor mensen met lang haar). Ook veelvuldig haarproducten als gel of mousse gebruiken kan een oorzaak van vet haar zijn.

Sommige mensen krijgen erg snel vet haar, elke dag weer. Maar dit kan ook een vicieuze cirkel zijn: doordat je haar vet is, ga je het wassen. Maar als je een sterk ontvettende shampoo gebruikt, raken de talgkliertjes geprikkeld en maken ze alleen nog maar sneller vet aan. Het kan dus handig zijn om dit proces te doorbreken. Met de volgende natuurlijke middelen kun je de balans van je hoofdhuid herstellen.

4 Natuurlijke middelen om vet haar tegen te gaan

1. Essentiële oliën

Doordat essentiële oliën een antiseptische werking hebben, kun je daar goed je vette haar mee behandelen. Essentiële olie zorgt voor een betere hydratering, kalmeert de hoofdhuid en stimuleert zelfs de haargroei. Gebruik een biologische shampoo en voeg daar 2 tot 3 druppels essentiële olie aan toe.

Voor vet haar zijn vooral geschikt:

  • tijm
  • rozemarijn
  • citroen
  • pepermuntolie

2. Aloë vera

Het is bekend dat aloë vera goed is voor je huid. Logisch dat het dus ook kan helpen je hoofdhuid weer in balans te krijgen. Je kunt een haarmasker maken van aloë vera. Dit helpt de huid te hydrateren en te reinigen. Aloë vera werkt verkoelend en werkt ontstekingsremmend. Doe dit eens per week en je zult het verschil merken.

3. African Black Soap

In plaats van shampoo kun je heel goed African Black Soap gebruiken. Dit is een natuurproduct, waarmee je je haar kunt wassen. De zeep bevat allerlei essentiële vitamines, die helpen je hoofdhuid te beschermen en van vocht te voorzien.

4. Appelazijn

Je haar zal blij zijn als je appelazijn gaat gebruiken om het te verzorgen. Het helpt de pH waarde van je hoofdhuid te herstellen, maar doet dit zonder de natuurlijke balans te verstoren. Het heeft antibacteriële eigenschappen en helpt tegen jeuk. Appelazijn voorkomt ook nog eens klitten in je haar en werkt tegen roos.

Je kunt een flesje maken van 250 ml water en 30 ml appelazijn (dit mag nog iets meer zijn als je erg vet haar hebt). Je kunt je haar onder de douche gewoon wassen met een natuurlijke shampoo. Spray het appelazijn mengsel na het wassen op je haar. Laat het even inwerken en spoel uit.

Ben je op zoek naar natuurlijke producten voor lichaam en gezicht, kijk dan eens bij deze mooie shop met natuurlijke verzorgingsproducten.

We hebben ook een nieuwe uitgebreide gids over natuurlijke shampoo. Je leest er alles over shampoo bars, tips voor goede gewone natuurlijke shampoo’s, maar ook andere manieren om op natuurlijke wijze je haar te wassen, bijvoorbeeld door zelf shampoo te maken.

Hoe je vet haar op een natuurlijke manier aanpakt zonder shampoo

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

2 reacties op “Hoe je vet haar op een natuurlijke manier aanpakt zonder shampoo

  1. Cigi zegt:

    Het artikel ging toch over NIET wassen? Hier wordt nog steeds shampoo gebruikt, dus het artikel lijkt me niet helemaal te kloppen met de kop vh verhaal?

Reacties zijn gesloten.