Vijf redenen om plastic speelgoed direct de deur uit te doen

Als je op zoek gaat naar leuk speelgoed voor kinderen en je stapt een gemiddelde speelgoedwinkel binnen, dan voel je je alsof je een fantasiewereld binnen stapt. Maar wel eentje van plastic. Autootjes, Lego, knuffelbeesten, poppen en spelletjes, alles is van felgekleurd plastic gemaakt. Het ziet er natuurlijk hartstikke leuk uit.

Maar heb je er bij stilgestaan dat we onze kinderen onderdompelen in een wereld van kunststof? En dat die kunststoffen vaak erg giftig zijn? Hier lees je de vijf redenen om plastic speelgoed de deur uit te doen.

speelgoed zonder plastic weekmakers duurzaam

1. Chemische stoffen schaden je kind

Veel plastic speelgoed is gemaakt van PVC, soms ook wel vinyl genoemd. Dit bevat veel chemische stoffen, zoals lood, broom, ftalaten, kwik en dioxine. Deze stoffen hebben een schadelijke invloed op de hersenontwikkeling van kinderen en zijn hormoonverstorend. Ftalaten (weekmakers) zijn verboden, maar er zijn verschillende soorten en sommige hiervan worden nog steeds in kinderspeelgoed gebruikt. Je kan PVC vaak herkennen aan de sterkte lucht, zoals bij opblaasproducten. Op producten is PVC te herkennen aan recyclecode 3.

Ftalaten worden gebruikt om PVC zachter te maken. Ze binden zich niet aan het plastic en komen daarom los van het product. Hoe leuk al het plastic speelgoed er ook uit ziet, door het aantal schadelijke stoffen dat het bevat kun je het beter niet gebruiken. Dit geldt vooral voor zacht en beweegbaar plastic. Ook is er veel plastic wat BPA bevat, een hormoonverstorende stof.

2. Giftige stoffen uit plastic komen in het milieu terecht

Deze stoffen zijn niet alleen schadelijk voor je kind, maar ook voor het milieu. Zowel bij de productie als bij het weggooien (verbranden) komen er schadelijke stoffen in onze leefomgeving terecht. Zo ontstaat er dioxine bij het recyclen en verbranden van plastic. Een giftige stof die zeer schadelijk is voor het zenuw- en hormoonstelsel van zowel mens als dier. Dioxines zijn overal terug te vinden in het milieu.

3. Giftige stoffen komen in onze voeding terecht

De chemische stoffen die in het milieu terechtkomen, komen uiteindelijk ook in de grond en dus in planten terecht. En daardoor vinden we ze terug in onze voeding en zelfs in in borstvoeding. Het probleem van deze stoffen is dat ze zich opstapelen in ons lichaam. We worden van alle kanten met de giftige stoffen uit plastic geconfronteerd, vanuit het milieu, vanuit onze voeding en door het gebruiken van plastic. Dit heeft schadelijke gevolgen voor ons lichaam.

4. Leuke kleurtjes bevatten gevaarlijke stoffen

Ook de leuke felle kleurtjes hebben een nare en gevaarlijke kant. Deze bevatten cadmium, chroom en lood, die kankerverwekkend zijn en de ontwikkeling van de hersenen verstoren.

5. Kleine kinderen zijn extra kwetsbaar

Voor baby’s en kleine kinderen is het helemaal ontzettend belangrijk om te letten op waar het speelgoed van gemaakt is. Zij stoppen alles in hun mond en lopen daardoor nog meer risico. De gevaarlijke stoffen komen zo gemakkelijk in hun lichaam en stapelen zich op. Later kan deze stapeling voor problemen gaan zorgen, zoals ADHD en later vruchtbaarheidsstoornissen. Dit komt ook omdat hun immuunsysteem nog niet voldoende ontwikkeld is, hun huid dunner is en meer stoffen doorlaat en hun lichaam nog niet goed kan ontgiften. Gelukkig zijn ftalaten verboden in speelgoed dat geschikt is voor kinderen tot 3 jaar, en BPA’s ook. Maar let altijd goed op wat je kleintjes in hun mond laat stoppen, liefst een natuurlijk materiaal, dat is altijd beter dan een ‘veilige’ plastic variant.

Veilige alternatieven

Zijn er dan geen alternatieven? Natuurlijk wel. Als je de tijd neemt om even rond te kijken, is er genoeg leuk, duurzaam speelgoed te vinden voor alle leeftijden. En dat speelgoed belast het lichaam van je kind niet, net zomin als het milieu. Je kunt kiezen voor speelgoed van hout, katoen, wol en bamboe. Er zijn allerlei veilige bijtringen en leuk natuurlijk speelgoed voor je kleine hummel. Deze zijn net zo uitdagend en fascinerend en houden je kind net zo bezig als speelgoed van plastic.

Voor wat grotere kinderen is er ook genoeg leuks. Zoals natuurlijke, veilige knutselspulletjes en ander leuk speelgoed van natuurlijke materialen. Ik weet wel dat ik een stuk geruster zou zijn als mijn kind  daarmee zou spelen, dan met al dat kunststof speelgoed.

Wat denk jij van plastic speelgoed? Denk je dat natuurlijk speelgoed net zo leuk is voor je kind? Of is er toch minder mogelijk met natuurlijke materialen om je kind uit te dagen en bezig te houden? Laat het ons weten!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

2 reacties op “Vijf redenen om plastic speelgoed direct de deur uit te doen

  1. Jules zegt:

    Hoi Mirjam, kun jij iets zeggen over het gekleurde bamboespeelgoed en servies wat je kunt kopen bij bijvoorbeeld xenos of Hema? Ik wil nl niet geloven dat bamboe ‘per definitie’ goed is, zeker als het gekleurd of met print is.

  2. Mirjam Sprenger zegt:

    Hoi Jules,
    Helaas heb ik geen informatie daarover. Op de website van de Hema en Xenos staat er niets over wat voor verf er is gebruikt en dergelijke. Als je er meer over wilt weten, kun je het beste contact opnemen met deze bedrijven. Hopelijk kunnen zij er meer over vertellen.

Reacties zijn gesloten.