Waarom je oude kleding niet zomaar in de textielbak zou moeten doen

De kledingindustrie is de op één na grootse milieuvervuiler. Voor de 80 miljoen kilo kleding die per jaar wordt geproduceerd is flink wat water en bouwgrond nodig. Landbouwgrond die anders voor voedsel gebruikt had kunnen worden. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van vervuilende chemicaliën.

Zaak dus om zo min mogelijk kleding te kopen en zo lang mogelijk te doen met de kleding die je al in de kast hebt hangen. Maar… soms is kleding niet zo netjes meer, past het niet meer, is het uit de mode of ben je er gewoon op uitgekeken. Allemaal gegronde redenen om iets nieuws te kopen. Maar wat doe je dan met de kleding die je niet meer past/staat/niet leuk meer vindt?

In de meeste gemeenten vind je kledingbakken waar je oud textiel in kunt leveren. Gemeenten verdienen namelijk geld aan het ingeleverde textiel. Dat is op zich niet erg natuurlijk, maar wat er daarna mee gebeurt is minder fijn: de kleding wordt verwerkt tot poetslappen of vulmateriaal en in het ergste geval wordt het vervoerd naar ontwikkelingslanden. Dit klinkt positief, maar de kwaliteit van de kleding (vaak afkomstig van fast fashion winkels als H&M, ZARA en Primark) is vaak slecht of de modellen sluiten niet aan bij de lokale lichaamsbouw. En zo belandt het overgrote deel van de zorgvuldig ingeleverde kleding alsnog op de vuilnisbelt, maar dan na een milieubelastende reis.

Maar hoe doe je het dán goed? Nou, doneer of verkoop zo veel mogelijk lokaal. Mijn man kent toevallig iemand die zelf een kledingbank heeft opgezet in een wijk in Rotterdam. De mensen die daar kleding uitzoeken kunnen het écht goed gebruiken. Dat geeft toch een prettige stok achter de deur om dat éne truitje waar ik dol op ben, maar me eigenlijk niet meer goed past, tóch maar weg te geven.

Wellicht is er bij jou in de buurt ook zo’n initiatief.

Op een verjaardag sprak ik de initiatiefnemer van de kledingbank en hij vertelde me dat hij eens ’s avonds werd opgebeld door een meisje dat die dag bij hen een jurkje uit had mogen zoeken voor een sollicitatie. In tranen was ze, van geluk, ze had de baan gekregen.

Dat is pas echt goed doen met je kleding. Wij hebben thuis het volgende systeem:

  • Merkkleding die nog goed is zet ik op Marktplaats.
  • Wordt het op Marktplaats niet verkocht dan gaat het naar de kledingbank, samen met niet-merkkleding.
  • Hemdjes die te slobberig zijn geworden doen de rest van hun ‘leven’ dienst als poetsdoek.
  • Alleen katoenen ondergoed en theedoeken die versleten zijn gaan nog in de bak van de gemeente, laten ze daar maar vulmateriaal van maken en hun eigen zakken een beetje vullen.

Meer lezen: https://www.volkskrant.nl/binnenland/gemeente-verdient-aan-kledinginzamelaars~a3371822/

En: https://boobs-bubbles.com/nl/waarom-je-je-oude-kleding-beter-niet-kunt-doneren/

Reacties

Reageer