De kledingindustrie is de op één na grootse milieuvervuiler. Voor de 80 miljoen kilo kleding die per jaar wordt geproduceerd is flink wat water en bouwgrond nodig. Landbouwgrond die anders voor voedsel gebruikt had kunnen worden. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van vervuilende chemicaliën.
Zaak dus om zo min mogelijk kleding te kopen en zo lang mogelijk te doen met de kleding die je al in de kast hebt hangen. Maar… soms is kleding niet zo netjes meer, past het niet meer, is het uit de mode of ben je er gewoon op uitgekeken. Allemaal gegronde redenen om iets nieuws te kopen. Maar wat doe je dan met de kleding die je niet meer past/staat/niet leuk meer vindt?
Wat gebeurt er met kleding uit kledingbakken?
In de meeste gemeenten vind je kledingbakken waar je oud textiel in kunt leveren. Gemeenten verdienen namelijk geld aan het ingeleverde textiel. Dat is op zich niet erg natuurlijk, maar wat er daarna mee gebeurt is minder fijn: de kleding wordt verwerkt tot poetslappen of vulmateriaal en in het ergste geval wordt het vervoerd naar ontwikkelingslanden.
Dit klinkt positief, maar de kwaliteit van de kleding (vaak afkomstig van fast fashion winkels als H&M, ZARA en Primark) is vaak slecht of de modellen sluiten niet aan bij de lokale lichaamsbouw. En zo belandt het overgrote deel van de zorgvuldig ingeleverde kleding alsnog op de vuilnisbelt, maar dan na een milieubelastende reis.
Wat kun je dan beter wel doen?
Maar hoe doe je het dán goed? Nou, doneer of verkoop zo veel mogelijk lokaal. Mijn man kent toevallig iemand die zelf een kledingbank heeft opgezet in een wijk in Rotterdam. De mensen die daar kleding uitzoeken kunnen het écht goed gebruiken. Dat geeft toch een prettige stok achter de deur om dat éne truitje waar ik dol op ben, maar me eigenlijk niet meer goed past, tóch maar weg te geven.
Wellicht is er bij jou in de buurt ook zo’n initiatief.
Op een verjaardag sprak ik de initiatiefnemer van de kledingbank en hij vertelde me dat hij eens ’s avonds werd opgebeld door een meisje dat die dag bij hen een jurkje uit had mogen zoeken voor een sollicitatie. In tranen was ze, van geluk, ze had de baan gekregen.
Dat is pas écht goed doen met je kleding. Wij hebben thuis het volgende systeem:
- Merkkleding die nog goed is zet ik op Marktplaats.
- Wordt het op Marktplaats niet verkocht dan gaat het naar de kledingbank, samen met niet-merkkleding.
- Hemdjes die te slobberig zijn geworden doen de rest van hun ‘leven’ dienst als poetsdoek.
- Alleen katoenen ondergoed en theedoeken die versleten zijn gaan nog in de bak van de gemeente, laten ze daar maar vulmateriaal van maken en hun eigen zakken een beetje vullen.
Meer lezen: https://www.volkskrant.nl/binnenland/gemeente-verdient-aan-kledinginzamelaars~a3371822/
goed geschreven!
Voor de Rotterdammers: de kledingbank is te vinden in Delfshaven, aan de Oostkousdijk
website: http://www.kledingbank-rotterdam.nl
Eigenlijk is deze bank te vinden in charlois. Bedankt voor het leuke stuk. Groetjes.
Ook: https://www.volkskrant.nl/mode-en-mooi/stoppen-met-ultragoedkope-kleding-zeven-lessen-over-verantwoord-mode-kopen~a4506632/
Fijn om te lezen, waarvan ik weer kan leren. Maar veel komt me ook bekend voor. Jammer eigenlijk dat erbij recycling geen nieuwe kleding van gemaakt wordt, desondanks dat er sommige bedrijven dat wel reclame van maken, o.a. nieuwe broeken door oude kleding. Was het maar meer van zoals oud papier recycling. Ook dat ze in winkels ze je daar op attenderen. Was in het buitenland, 1 van die ‘arme’ landen en zag op de plaatselijke markten ook tweedehandse kleding gedoneerd door het ‘westen’. Hopelijk op correcte wijze gekregen kleding, want daar zijn ook veel zwart op wit negatieve verhalen van te horen. Ze verkopen het voor welke prijs dan ook ze kunnen krijgen, de niet verkochte kleding gaan soms meteen in de vuilniscontainer of in de lokale rivieren die daar stromen/op straat laten liggen/dumpen. Dus ja zeer zeker vervuilend en ondankbaar. Heb zelf van een verkoper een berg vol gratis kleding gekregen die ze niet konden verkopen. Heb het zelf gedragen en de meeste rest gratis weggeven aan lokale bewoners. Zelf draag ik kleding en schoenen uit, totdat het echt kapot is en dan geef ik aan de kledingbakken supermarkten. Al merk ik dat sommige delen gemakkelijk nog te repareren zijn maar daar faal ik dan in, door gemoedstoestand, daar moet ik nog van leren, in het belang van de natuur/milieu.
Goed om te weten dit. Ik dacht dat ik er goed aan deed.
Goed om te weten. Ik snuffel vaak in kringloopwinkels/tweedehands winkels – ik koop bijna alles tweedehands – en dan vind ik het minder prettig als ik mijn kleding die ik inlever er later weer tegenkom. Misschien dan toch beter naar zo’n kledingbank.
Mooi, precies in mijn wijk! Ik heb nog een tas staan die zal ik eens brengen van de week!
Goed om weten. Daarnaast zijn er natuurlijk nog goede alternatieven voor oude kleding. Kinderkleding die te klein is geworden geven wij door aan familie en vrienden (‘groene’ mensen van wie we weten dat ze het appreciëren). Verder zijn er nog rommelmarkten waar je het zelf kan verkopen en wegschenken kan aan kindertehuizen en vrouwenvluchthuizen, Oxfam-tweedehandsboetieks, de kringloopwinkels, …