Hoe haal je pesticiden van groente en fruit? Wassen alleen helpt niet!

Pesticiden worden nog steeds veel gebruikt bij het telen van groente en fruit. Ze zijn misschien een noodzakelijk kwaad, maar onbedoeld krijgen wijzelf ook veel van die gifstoffen binnen.

Daarom is het belangrijk om groente en fruit even te wassen voor je het gebruikt. Maar is dat voldoende? Is het misschien beter om ze af te spoelen met afwasmiddel of zelfs chloor?

pesticiden verwijderen groenten fruit

Bestrijdingsmiddelen op ons eten

Groente en fruit zijn gezond! Natuurlijk! Of toch niet zo natuurlijk? Want met onze vitamientjes blijken we ook een hoop schadelijke stoffen binnen te krijgen: pesticiden. Deze middelen worden gebruikt om planten te beschermen tegen allerhande plagen en ziekten. Helaas blijven deze middelen op groente en fruit aanwezig.

Als we ze kopen zitten ze dus nog steeds op de schil. En omdat pesticiden niet oplosbaar zijn in water, is simpel even afspoelen meestal niet afdoende om ze te verwijderen.

Wat zit er op ons eten?

Pesticiden als chloorpyrifos, cypermethrine en chlorothalonil worden in Nederland, maar ook in andere landen gebruikt. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van deze stoffen in mensen, en hoeveel we door normaal gebruik binnen krijgen.

Van een middel is vastgesteld wat de letale dosis is (de hoeveelheid die bij 50% van de mensen de dood zou betekenen). En ook is vastgesteld wat de MRL is, de maximale residulimiet. Dat cijfer geeft de maximale hoeveelheid weer van een middel dat nog op of in een product aanwezig mag zijn.

En krijg je nou veel van die stoffen binnen? Uit onderzoek bleek dat 28% van onze groente en fruit veilig was en dat er geen resten van pesticiden op zaten. In bijna 70% van de gevallen bleek dat er wel pesticiden op zaten, maar binnen de gestelde MRL waarde.

Maar er zijn groenten en fruit waar wel hoge waarden van pesticiden op gevonden worden, die de MRL waarde overstijgen. Het gaat dan om producten uit China, Ethiopië, Kenia en Oeganda. De meest vervuilde groenten zijn chilipepers, peulen, broccoli en erwten.

Hoe zorg je dat je groenten en fruit veilig zijn?

Uit onderzoek blijkt dat gewoon wassen van groente en fruit niet altijd afdoende is. Zelfs als je ze 20 minuten wast, verwijder je maximaal 20% van de middelen die er op je eten zit. Wel is het zo dat als je groente roerbakt, dit heel effectief is om restanten van bestrijdingsmiddelen uit te schakelen. Maar dit werkt dus niet voor voedsel dat je verder niet bereidt.

1. Pesticiden verwijderen met baking soda

De beste en eenvoudigste manieren om je groente en fruit schoon te maken, is met behulp van huishoudmiddelen. Goed boenen heeft al zin, maar je kunt met baking soda bijna alle pesticiden verwijderen.

  • Leg je producten in een bak water met baking soda (zuiveringszout) gedurende 12 tot 15 minuten.
  • Een oplossing van 1% is voldoende, wat betekent dat je op 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda kunt gebruiken.
    Door het zuiveringszout degraderen de pesticiden beter.
  • Spoel je producten daarna af met water.

2. Pesticiden verwijderen met azijn

Ook zuren doen het goed tegen bestrijdingsmiddelen. Gewone azijn helpt eveneens, maar als je het verdunt met water doet het niet veel meer dan kraanwater. Je zou het dus puur moeten gebruiken en dat kan wel in de kosten lopen. Puur is het echter net zo effectief als baking soda.

3. Pesticiden verwijderen met zout

Het laatste middel dat je kunt gebruiken is zout. Los 1 deel zout op in 9 delen water (10% zout oplossing) en was je groenten of fruit hierin. Ook dit werkt net zo effectief als baking soda en azijn. Wel je voedsel goed afspoelen!

Zorg ook voor schoon water, met bijvoorbeeld de berkley waterfilters kun je zelf je water reinigen en filteren, van onder andere microplastics en verontreinigingsmiddelen.

Wil je het veilig spelen? Koop dan je groenten en fruit biologisch, dan weet je zeker dat ze geen chemische middelen bevatten.

Hoe haal je pesticiden van groente en fruit? Wassen alleen helpt niet!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

2 reacties op “Hoe haal je pesticiden van groente en fruit? Wassen alleen helpt niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *