Duurzaam en voordelig: stappenplan voor het zelf maken van milieuvriendelijk wasmiddel

Zelf wasmiddel maken is super eenvoudig. De ingrediënten heb je vaak al in huis, of zijn gemakkelijk te vinden in de reguliere supermarkt. Maak gelijk een grote hoeveelheid zodat je maanden vooruit kan met je eigen wasmiddel. In deze blog vertellen we je hoe je je eigen wasmiddel kunt maken!

zelf wasmiddel maken stappenplan diy

Naast dat het zelf maken van wasmiddel erg eenvoudig is, is het ook nog eens super goedkoop dan een fles wasmiddel uit de supermarkt. Een blok zeep heb je al voor een paar euro en voor 100 gram baking soda betaal je gemiddeld maar zo’n 37 cent! Bovendien is het ook duurzaam en beter voor het milieu omdat er geen chemische middelen worden gebruikt.

Dit heb je nodig om je eigen wasmiddel te maken

 • 80 gram zeep
 • 5 liter water
 • 4 tl baking soda
 • Grote pan
 • Rasp
 • Voor de witte was: 40 gram baking soda
 • Optioneel: essentiële olie

Bijna elke zeep is geschikt om te gebruiken voor je eigen wasmiddel. Vaak wordt Aleppo zeep of Marseille zeep gebruikt. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld zeep met een geurtje te gebruiken, zoals lavendelzeep. Je hoeft dan geen essentiële olie extra toe te voegen.

Met dit recept kun je twee soorten wasmiddel maken, voor de gekleurde was en de witte was. Het is ook mogelijk om één wasmiddel te maken voor alle soorten was. Je laat dan de extra 40 gram baking soda achterwege (tip: je kan ook een los schepje baking soda erbij doen voor de witte was). Je kunt dan ook de hoeveelheden halveren zodat je een wat kleinere portie van 2,5 liter wasmiddel hebt.

Zo maak je je eigen wasmiddel

 1. Rasp 80 gram zeep met een grove rasp. Heb je geen rasp, dan zou je de zeep ook met een mes in kleine stukken kunnen hakken.
 2. Pak een grote pan en breng 1 liter water aan de kook.
 3. Zodra het water kookt, voeg je de geraspte zeep toe. Blijf roeren totdat de zeep volledig is opgelost.
 4. Voeg dan 4 liter kokend water toe. Heb je niet zo’n grote pan, dan kun je het mengsel eerst overgieten in een emmer en dan de 4 liter water toevoegen.
 5. Voeg de 4 tl baking soda toe aan het mengsel. Baking soda heeft een blekend effect en werkt daarom perfect om vlekken te verwijderen.
 6. Als je een wasmiddel apart voor de witte was wilt maken, verdeel dan het mengsel over twee pannen/emmers.
 7. Voeg 40 gram baking soda bij het wasmiddel voor de witte was. Roer dit goed door totdat het is opgelost.
 8. Laat beide mengsels nu minimaal 24 uur afkoelen. Het is eerst erg dun, maar je zult merken dat het langzaam verandert naar een dikkere substantie. Roer het af en toe door. Wil je essentiële olie toevoegen voor een lekkere geur, dan kun je dit na het afkoelen doen.
 9. Als je zelf gemaakte wasmiddel volledig afgekoeld is kun je het overgieten in een pot die afgesloten kan worden of een oude wasmiddelfles.

Je kunt nu heerlijk gaan wassen met je eigen gemaakte wasmiddel! Afhankelijk van hoe vuil je was is, gebruik je tussen de 50 en 100 ml zelfgemaakte wasmiddel per wasbeurt. Dit betekent dat je met je wasmiddel voor gekleurde en witte was, beide zo’n 25 keer kunt wassen.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *