Kan de fast fashion van Primark wel duurzaam zijn?

Het is nu echt herfst geworden en dus hét moment om een frisse wind door je kledingkast te laten waaien. Wat kan er naar de kringloopwinkel, wat kan er aan een vriendin gegeven worden omdat het haar toch nét iets beter staat dan jou en wat moet gerepareerd worden? En… wat heb je nodig, of beter gezegd: zou je nog graag willen hebben? En als weet wat je wil, wat is dan de milieuvriendelijkste keuze?

fast fashion primark duurzaam kleding

Duurzame materialen?

In een interview met NRC vertelde Natascha van der Velden (een autoriteit op het gebied van duurzaamheid en mode die onlangs afstudeerde aan de TU Delft met het proefschrift ‘Making Fashion Sustainable: the role of designers’) dat de hoeveelheid kleding in de wereld in de afgelopen 15 jaar is verdubbeld. Het aantal keren dat een kledingstuk gedragen wordt is echter sterk verminderd.

Het is dus vooral heel milieuvriendelijk om echt iets moois te kopen dat lekker zit en dat je met plezier draagt. En is dat dan gemaakt van lycel, een stof die hout als grondstof heeft en dus kan groeien zonder dat er kunstmest gebruikt hoeft te worden, of materialen als hennep en vlas die van gras zijn gemaakt, dan is dat mooi meegenomen.

Ook de verwerking van het materiaal speelt een rol: zo hebben gebreide stoffen een 20 x lagere milieu-impact dan geweven stoffen.Groot en groen, gaat dat samen?

Onlangs kwam kledinggigant Primark positief in het nieuws omdat het bedrijf aankondigde te gaan vergroenen. Zo is een groot deel van hun collectie gemaakt van hergebruikt plastic. ‘Maar’, zegt Natascha van der Velden in NRC, ‘als je veel energie en chemische middelen moet gebruiken om er (her) bruikbaar materiaal van te maken, dan kun je die vezels beter gebruiken voor matrasvulling of iets dergelijks.’

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat Primark op gebied van ‘groen en eerlijk’ nog wel wat kan leren van andere grote kledingmerken. Op het gebied van klimaat, leefbaar loon voor de makers en de duurzaamheid van materiaal doen H&M en C&A het toch beter.

Niet kopen wat je niet draagt

De minst milieubelastende kleding is nog altijd de kleding die je niet koopt. En de meest belastende, datgene dat je wel koopt maar niet draagt. Dus heb ik me voorgenomen om niet meer te kopen wat ik niet draag. Dus geen leuke bloesjes, want bloesjes met knoopjes draag ik niet. Wijdvallende tunieken wel, bloesjes niet. Hoe leuk de print ook is, als het in de kast blijft hangen zie je die toch niet. Niet meer kopen dus.

En aan één goed zittende blazer heb ik genoeg, zo vaak hoef ik niet formeel gekleed te gaan. In plaats daarvan kan ik beter nog een baseballjack met vrolijke print kopen want dat draag ik dus heel veel. En paperbag-broeken zijn heel leuk, maar niet voor mij. Dus al is de kleur perfect, niet kopen, want ik draag hem niet. Dat geld kan ik beter investeren in een mooie chino. 
Of in een lekker zittende joggingbroek. Want die draag ik dus wel.

Op op zoek naar mooie kleding die lang meegaat? Bekijk dan onze selectie webshops waar je mooie duurzame kleding kunt vinden.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *