Doe wat leuks met glas: de 8 leukste manieren om glazen potten te hergebruiken

Betrap jij jezelf er ook op? Bewaar je glazen potten, omdat je denkt dat je ze nog wel ergens voor kunt gebruiken? Soms zijn ze gewoon mooi, zoals een bijzonder jampotje of een mooie pot vol pasta die je op vakantie hebt gekocht. Glas kan gerecycled worden en er gaat niets verloren. Toch is het zonde om glazen potten weg te doen, want ze kunnen prima vaker gebruikt worden. Hoe dan, vraag je je misschien af? Er zijn heel veel manieren waarop je grote, kleine, mooie of doorsnee glazen potten nog een tweede leven kunt geven.

glazen potten hergebruiken

Zo hergebruik je je voorraad glazen potten

Heb jij een voorraadje glazen potten in de kast staan, die al jaren staan te wachten op een tweede leven? Potten waar misschien pastasaus, jam, pindakaas, appelmoes of mayonaise in heeft gezeten. Je weet zeker dat je er nog iets mee kunt doen, maar meestal komt het er niet van. Toch zijn er allerlei leuke en nuttige zaken waar je deze potten voor kunt gebruiken. Maar eerst moet je nog het etiket verwijderen.

Zo verwijder je die vervelende stickers

Voordat je begint met het leuke werk, zijn er nog die vervelende etiketten op glazen potten. Begin niet meteen met peuteren, ze zijn met de hand bijna nooit goed van het glas af te halen. Doe wat heet water in een teil met eventueel wat zeep en laat de pot een paar uur weken. Meestal komt het etiket er dan makkelijk af. Blijven er nog lijmresten achter, doe er dan wat plantaardige olie op, laat even zitten en wrijf de restjes er vervolgens af. Was de pot nog even schoon en je hebt een frisse glazen pot, klaar voor wat je er mee wilt gaan doen.

De 8 leukste manieren om glazen potten opnieuw te gebruiken

1. Restjes bewaren

Dat je pasta en rijst kunt bewaren in glazen potten weten we wel. Maar waarom zou je je daartoe beperken? Ook je restjes in de koelkast kun je in een glazen pot bewaren: sauzen, soepen, salades, fruit en resten van maaltijden. Veel beter dan al die plastic bakjes waar je dit vaak in bewaart.

2. Glazen potten als drinkglas

Je kunt een glazen pot natuurlijk ook gebruiken als drinkglas, voor water, sap of zelfs smoothies. Deze potjes hebben veel voordelen: ze zijn steviger dan veel frisdrank glazen en ze vallen lang zo snel niet om.

3. Voorraad opslaan

Koop je graag groot in? Dat is vaak goedkoper, maar je zit wel met de vraag hoe je zoveel meel, pasta of rijst bewaart. Grote glazen potten zijn ideaal om handzame porties van dit soort droge producten in de voorraadkast te bewaren. Je kunt er natuurlijk nog veel meer in bewaren! Denk aan tussendoortjes, losse thee, kruiden en specerijen, wat je maar kunt verzinnen.

4. Tover een glazen pot om in een vaas

Natuurlijk, een vaas kan een heus kunstwerk zijn van glas of keramiek. Maar een grote glazen pot (of een kleintje) is veel goedkoper en beter voor het milieu. Heb je mooie bloeiende bloemen in de tuin, dan zet je ze in een milieubewuste vaas. Versier de pot met knutsels van de kinderen of een mooi lint of schilder hem. Je kunt hem trouwens ook goed gebruiken als plantenpot.

5. Vlees & vega marineren

Bij het koken kan een glazen pot goed van pas komen. Ga je vlees/tofu/tempeh marineren? Gebruik dan geen plastic folie, maar een glazen pot. Doe de specerijen en het vlees in de pot, laat lekker marineren in de koelkast. En na gebruik was je de pot af en is deze weer klaar voor hergebruik.

glazen potten hergebruiken 2

6. Het bewaren van spullen

Glazen potten kunnen ook goed gebruikt worden bij verschillende hobby’s. Of je nu zelf graag knutselt of de kinderen, houd wat glazen potten bij de hand om je spullen in te bewaren: kwasten, potloden, punaises, lapjes stof, pennen, alles wat normaal rond slingert op je bureau. Met een paar glazen potten zorg je dat alles netjes georganiseerd blijft. Om kwasten uit te spoelen is een glazen pot trouwens ook heel handig.

7. Kruidentuintje in glazen potten

Misschien heb je ze wel eens gekocht, die verse kruiden in plastic potjes. Meestal gaan ze snel dood. Gebruik je glazen potjes om een kruidentuintje aan te leggen. Vul ze met aarde en leg er zaadjes in (basilicum, salie of een peperplantje). En droog je de blaadjes, dan kun je deze ook bewaren in een glazen pot.

8. Kaarsen maken

Zeker een leuk idee nu de winter weer voor de deur staat: zelf kaarsen maken. Dat kun je doen in kleine glazen potjes. Natuurlijk ook leuk: zet een waxinelichtje in een mooi versierd glazen potje.

Er zijn dus genoeg leuke ideeën om eindelijk iets te doen met al die glazen potten die in je voorraadkast staan. En er zijn er zelfs meer. Ik neem bijvoorbeeld nootjes of andere snacks mee in een glazen potje als ik ga wandelen. Ik houd puzzelstukjes van dezelfde kleur apart in een glazen pot als ik zit te puzzelen. Misschien heb je zelf ook nog creatieve ideeën? Laat het ons weten!

Bewaar dit artikel op Pinterest:

pinterest 9

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *