DIY: zo maak je zelf een natuurlijke geurkaars zonder schadelijke stoffen

Hou jij van een gezellig kaarsje aansteken in huis? Laten we maar met het ‘slechte’ nieuws beginnen… kaarsen zijn niet goed voor je! En misschien denk je nu, ik koop nooit van die onnatuurlijke chemische geurkaarsen, dus dat zit wel goed. Maar helaas zijn gewone kaarsen ook niet gezond. Dit komt doordat kaarsen gemaakt zijn van paraffine, wat een bijproduct is van petroleum (aardolie). Je weet wel, dat spul waarvan ook benzine en plastic gemaakt wordt.

zelf sojakaars maken plantaardig

Kaarsen kunnen ook bestaan uit stearine, dat is gewonnen uit slachtafval of plantaardig vet zoals het zeer niet-duurzame palmolie. Een mengsel van beide stoffen komt ook veel voor. Allemaal stoffen om niet zo bij van te worden.

Giftige stoffen in gewone kaarsen

Wanneer je paraffine brandt binnen in je huis, komen er giftige stoffen vrij zoals aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. Klinkt best wel heftig eigenlijk hè? Terwijl het zo normaal is voor veel mensen, gezellig een kaarsje aansteken in huis. Ook komt er door het branden fijnstof vrij, waaronder roet.

Uit onderzoek van TNO bleek dat in woningen waar vaak kaarsen branden drie keer meer fijnstof vrijkwam dan in huizen waar dat niet gebeurde.

Af en toe een kaars branden is niet zo heel schadelijk. Maar ventilatie is wel heel belangrijk. Als je dagelijks veel kaarsjes brand in een slecht geventileerd huis, dan is dat wel iets om even over na te gaan denken!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over onnatuurlijke, chemische geurstoffen die vrijkomen wanneer je geurkaarsen brandt…

Maar laten we het leuk houden! Gelukkig bestaan er ook gezonde kaarsen, die ook gewoon plantaardig zijn. Zoals kaarsen van soja. Deze kun je kopen, maar ook zelf maken!

Maak zelf een natuurlijke en plantaardige sojakaars

Je hebt nodig:

Zo maak je het:

Smelt de sojawax au-bain-marie in een smeltpannetje of in een ander pannetje van roestvrij staal. Nadat je het van het vuur hebt gehaald, voeg je de essentiële oliën toe. Dan giet je het mengsel in het potje, en wacht je tot het een klein beetje begint te stollen. Dan plaats je de lont erin. Let erop dat wanneer het mengsel nog te vloeibaar pas, de lont scheef kan komen te staan. Laat je kaars nu ongeveer een uurtje stollen. En klaar!

zelf sojakaars maken

Zo’n zelfgemaakte geurkaars is natuurlijk ook super leuk om aan iemand cadeau te doen!

Essentiële oliën

Wat betreft de essentiële oliën kun je helemaal los gaan. Op internet (check Pinterest!) zijn ontzettend veel combi’s te vinden. Wat dacht je van deze:

  • Lavendel met salie
  • Sinaasappel (lekker op zichzelf of in andere blends)
  • Citronella (handig tegen muggen)
  • Ylang-Ylang en bergamot

Natuurlijk kun je ook een kaars helemaal zonder geur maken.

Weet jij nog een lekkere combinatie? Laat het ons weten als je zelf een kaars hebt gemaakt!

Bewaar op Pinterest:

pinterest 20

 

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

2 reacties op “DIY: zo maak je zelf een natuurlijke geurkaars zonder schadelijke stoffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *