Februari is de maand van Warme Truiendag; dit jaar viel die dag op vrijdag 7 februari. Maar omdat velen van ons op vrijdag lekker thuis werken, is die dag een beetje stilletjes voorbijgegaan. Tenminste, ik heb er dit jaar weinig van meegekregen.
Ongemerkt heb ik er waarschijnlijk wel aan meegedaan, bij mij thuis is het elke winterdag wel Warme Truiendag, maar de trui mag best wel wat meer aandacht.
Toen ik laatst een aflevering van Derry Girls aan het kijken was, viel het me ineens op: de moeder van Erin droeg truien die me deden denken aan de kleren die mijn moeder vroeger droeg. Vrolijk gekleurde truien met een ingebreid patroon. Die zie je bijna niet meer, en zeker niet op televisie.
Komt dat doordat we tegenwoordig meer programma’s kijken die zich afspelen in warmere landen of omdat de meesten van ons in centraal verwarmde huizen wonen waardoor de gebreide trui minder populair is?
Natuurlijke warmte met wol
In de fast fashion industrie worden nauwelijks truien gemaakt van natuurlijke materialen zoals we die vroeger droegen: katoen of wol. De meeste knitwear van populaire merken is gemaakt van polyester. Kleding van polyester blijft minder lang mooi èn het houdt je minder warm.
Wol is juist enorm duurzaam: je hoeft het amper te wassen (als je het op wil frissen kun je je trui het best bij koud weer een nachtje buiten laten liggen), het gaat jaren mee èn het is biologisch afbreekbaar.
Let er bij wol wel goed op dat de schapen van wie de wol afkomstig is een goed leven hebben. De schapen en geiten van The Knitwit Stable grazen op kruidenrijk grasland waar geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest of pesticiden. Ook kopen ze wol in van Nederlandse boeren die een eerlijke prijs voor hun wol krijgen.
Een goed initiatief want jaarlijks wordt zo’n 1,2 miljoen kilo wol van Nederlandse schapen weggegooid omdat het verzenden duurder is dan de prijs die ze er in het buitenland voor krijgen.
Stoofpeertje
Zelf ben ik het tegenovergestelde van een koukleum. Wat is dat eigenlijk, een straalkacheltje? Een stoofpeertje? Dus wol is voor mij eigenlijk altijd te warm om te dragen, alleen wollen mutsen of sjaals draag ik veel in de winter. De meeste truien die ik draag zijn van katoen.
Katoen heeft zo zijn eigen nadeel: voor ‘gewoon’ katoen is heel veel water nodig en er wordt gebruik gemaakt van chemicaliën om het plantje goed te laten groeien. Dus ook daarom: kies voor bio.
Zelf ben ik fan van het merk TwoThirds, bij hen vind je katoenen (en ook wollen) truien die lang mooi blijven. En het fijne van katoen is dat het je beter warm houdt dan een ‘plastic’ trui, maar ook niet zo snel tè warm is. Dus draag ik mijn katoenen truien in de lente, als je met-zonder-jas naar buiten kunt maar het nog niet ècht warm is, in de herfst en in de winter.
Het is dus eigenlijk alleen in de zomer geen truiendag bij mij.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.