Ik hou niet van de kleur geel, maar rondom mijn huis zwaaien plukjes geel in de wind. Het is ‘Stinkende Gouwe’, en het is zogenaamd onkruid (en geel). Maar ik laat het toch maar staan want de bijen zijn er gek op. En bijen, die moet je te vriend houden. Volgens deskundigen hebben we van de drie happen voedsel die we in onze mond steken er drie aan de bestuiving door bijen te danken.
Dat het niet goed gaat met de bij, dat weten we al een tijdje. Het op grote schaal gebruiken van bestrijdingsmiddelen is daar waarschijnlijk debet aan. Maar ook de verstening (die ook zorgt voor grote wateroverlast bij hevige regenval) heeft nadelige gevolgen voor de bijenpopulatie.
Wil je ook blije bijen in je tuin? Bestrijd luizen dan met een mengsel van spiritus en groene zeep of zet lieveheersbeestjes in. Zelf heb ik, sinds ik geen rozen meer in mijn tuin heb, helemaal geen last van luizen, dus dat is ook nog een overweging: neem makkelijke planten.
Volgens deskundigen hebben we van de drie happen voedsel die we in onze mond steken er drie aan de bestuiving door bijen te danken.
Een vlinderstruik is bijvoorbeeld héél erg makkelijk en niet alleen populair bij vlinders: bijen zijn er ook gek op. Je hoeft ‘m alleen maar één keer per jaar (flink) te snoeien en verder heb je er geen omkijken naar. Ook lavendel is een vrij gemakkelijke plant en favoriet bij bijen.
De bijen in mijn tuin zijn ook gek op campanula, een klokvormig blauw bloemetje dat ik zelf heel leuk vind. Ik kreeg een stekje uit de tuin van mijn vader en het heeft zich behoorlijk vermeerderd (en het klimt her en der ook tegen de muur op). Let alleen op als je het als bodembedekker gebruikt: ga er niet op staan want er bestaat een grote kans dat een bij zich in een klokje heeft verstopt.
Greenpeace adviseert om hemelsleutel, muurpeper, bergamotplant, kattenkruid, herfstaster, blauwe knoop en zilverkaars te planten.
Let alleen wel op bij welke winkel je je planten koopt: veel tuincentra verkopen planten waar gifresten in zitten. Op www.oneworld.nl/biokweek vind je een lijst met biologische kwekerijen.
Heb je zelf geen tuin maar wil je toch graag de bijen helpen? Je kunt op een braakliggend stuk land bij jou in de buurt ‘stiekem’ bloemen inzaaien of initiatieven als ‘the pollinators’ steunen. Maar ook als je biologische producten koopt, dan help je de bijen al: je steunt namelijk akkerbouwers en veehouders die werken zónder chemische bestrijdingsmiddelen.
En daar worden bijen blij van!
Bij mijn ‘weekendhuis’ planten we eigenlijk nooit bewust voor het aantrekken van bijen en vlinders. Maar de ‘wilde’ voortuin is door overwaaiende zaadjes dit voorjaar wederom een vlinderparadijs geweest. Het erf deed het ook goed met meer soorten dan ik ooit ’tegelijk’ tijdens de voorjaarsvlucht (er volgt er nog eentje vanaf juli/augustus). Dat stemde mij erg vrolijk. De libelles en waterjuffers komen ook ieder jaar terug bij het slootje, net als de vleermuizen, dus dat zegt dat de insecten ook nog steeds hun best doen. En als er dit jaar plotseling ook in de boom een nestje met koolmeesjes zit dan weet ik dat bij het weekendhuis we het goed doen qua natuur 🙂