Omdat onze vaatwasser stuk is wassen we nu met de hand af. Natuurlijk met biologisch afwasmiddel, maar gisteren stond ik even kritisch te kijken naar wat ik nou in mijn handen had. Een plastic borstel van die meubelgigant waarvan je nooit met lege handen thuiskomt.
We doen zo lang mogelijk met zo’n ding en als ie niet geschikt is voor de vaat gebruiken we ‘m om het fornuis of de gootsteen mee af te borstelen, maar toch…
Met elke afwasbeurt spoelen we dus stukjes plastic met het afwaswater weg. Oeps.
Uiteindelijk belandt ie in de plasticbak en dat klinkt prima, maar ik ontdekte onlangs dat dat niet zomaar wil zeggen dat we er dan vanaf zijn. Een deel van het plastic kan gerecycled worden, maar daar moet ook nieuw plastic aan worden toegevoegd en uiteindelijk valt al het plastic uit elkaar in microdeeltjes.
Op z’n zachts gezegd niet zo’n fijn idee. Zeker niet als je je bedenkt dat het slijten van die borstel niets anders betekent dan het loskomen van microplastics. Met elke afwasbeurt spoelen we dus stukjes plastic met het afwaswater weg. Oeps.
Duurzame alternatieven voor plastic
Gelukkig zijn er alternatieven. Zo zijn er houten afwasborstels waarvan je alleen die kop zo af en toe hoeft te vervangen. Dat scheelt een heleboel afval, maar ik kon nergens vinden of de haren van die borstel ook van natuurlijk materiaal zijn.
Tijdens mijn vakantie zag ik in een natuurwinkel een schuursponsje van cellulose en walnootschil. Ik heb er gelijk één gekocht want de ‘reguliere’ schuursponsjes zijn nog slechter voor het milieu dan plastic afwasborstels. En afwassen gaat er ook prima mee: zo’n sponsje past ook makkelijk in smalle glazen en bekers waar je die grote houten afwasborstels niet in gepropt krijgt.
Zoiets moet in Nederland toch ook te krijgen zijn?
De loofah: plantaardig en duurzaam
Inderdaad: sommige ‘groene’ winkels hebben ook sponsjes op basis van cellulose en in een webwinkel zag ik een oude bekende in een nieuw jasje: de loofah.
In onze badkamer heeft de loofah al de plek van de plastic douchepuff ingenomen, en nu hangt er ook één op de plek van de afwasborstel.
Je douche- en afwasvriend is dus afkomstig van een plant die familie is van de komkommer (en in tegenstelling tot een spons is een loofah dus vegan).
Loofah is een andere naam voor ‘sponskomkommer’. Je douche- en afwasvriend is dus afkomstig van een plant die familie is van de komkommer (en in tegenstelling tot een spons is een loofah dus vegan). De loofahs die je in de winkel kunt kopen zijn het vezelrijke deel van de plant in gedroogde toestand. Ze voelen dan vrij hard aan, maar als ze eenmaal nat zijn, zijn ze veel soepeler en zachter en daardoor ook geschikt voor het serviesgoed waar je zuinig op bent.
Tip: koop er ééntje aan een touwtje (of rijg er zelf een touwtje doorheen) zodat je ‘m op kunt hangen als ie nat is.
Wauw, hele creatieve oplossingen!
Hey,
Wat een goede oplossingen.
Dit maakt het leven wel een stukje makkelijker 🙂
Bedankt!
Inderdaad Kenny, nog nooit gedacht over zo’n natuurlijke oplossing, heel nice!
Stijn
Weet jij of je de kop van de houten afwasborstel gewoon bij het gft kunt doen?
Werd nieuwsgierig en ben eens gaan zoeken naar deze ‘komkommer’. Ik lees dan dat hij veel voorkomt in de tropen, maar je kunt hem ook hier kweken. Het zou dan wel mooi zijn als je bij aanschaf kunt zien waar je spons vandaan komt. Kun je dat zien ?