Gebruik deodorant zonder aluminium: verminder de kans op (borst)kanker

Op zoek naar deodorant zonder aluminium? Bijna iedereen gebruikt dagelijks deodorant, maar veel mensen weten niet dat er een luchtje aan niet-natuurlijke deo’s zit. Er worden namelijk allerlei chemicaliën gebruikt om je fris te houden en de zweetklieren te blokkeren, zoals aluminiumoxide maar ook vrijwel altijd parabenen (hormoonverstorende stoffen). De dunne huid onder je oksels neemt alles makkelijk op, en zo krijg je elke dag weer die gevaarlijke stoffen binnen. 

deodorant zonder aluminium

De schadelijkheid van deodorant met aluminium

Hoe gevaarlijk? Uit Europees onderzoek bleek dat vrouwen die minstens twee keer per week deodorant gebruikten en hun oksels drie keer per week scheerden, 15 jaar eerder borstkanker ontwikkelden dan vrouwen die dat niet deden. Wij schreven dit artikel voor het eerst in 2013 en helaas zijn de bronnen waarnaar wij in dit artikel verwezen, allemaal van het in internet verdwenen.

deodorant-zonder-aluminion_natuurlijkUit ander Brits onderzoek blijkt dat vrouwen tot 8 keer meer kans hebben op kanker in de borst dicht bij de oksel. Toeval? Wij raden aan om het zekere voor het onzekere te nemen en te kiezen voor natuurlijke deodorants. Ook dit onderzoek is niet meer terug te vinden online, maar je kan wel op de site van het AD dit artikel lezen over een onderzoek uit Zweden.

Borstkanker is de meest voorkomende kanker

Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. In Nederland en België krijgt maar liefst één op de negen vrouwen borstkanker. Andere schattingen spreken zelfs van 1 op 4 vrouwen. Het is een feit dat borstkanker onder vrouwen tussen 30 en 59 jaar de meest voorkomende doodsoorzaak is.

Alzheimer, kanker en allergieën

Mannen zijn net zo slecht af. Aluminiumoxide is namelijk ook gelinkt aan het ontwikkelen van Alzheimer en kanker in het algemeen. Er zitten naast aluminium oxide vele andere ‘potentieel gevaarlijke’ ingrediënten zoals parabenen (hormoonverstorend), triclosan (anti-bacterieel), sulfaten, talk en propylene glycol (in eerste instantie ontwikkeld als antivries). Onder de huid bij de oksel zitten lymfeklieren die een belangrijke rol in het immuunsysteem spelen (de sterkte van je immuunsysteem bepaalt in eerste instantie of je wel/niet kanker ontwikkelt).

We kunnen nog wel even doorgaan over onderzoeken die negatieve effecten van ingrediënten in deodorant  op het immuunsysteem aantonen, maar de boodschap is duidelijk: kies in het vervolg voor natuurlijke deodorant en gooi die oude deo meteen weg!

De alternatieven: natuurlijke deodorant

Gelukkig zijn er ook veel alternatieven zónder aluminium en andere hormoonverstorende stoffen! Veel natuurlijk deo’s zijn gemaakt op basis van het mineraal aluin, maar helaas is dit ook een vorm van aluminium, dus de meningen zijn erover verdeeld of dit wel een goed alternatief is. Mijn persoonlijke ervaring is dat deodorant met aluin ook niet zo goed werkt.

Ook zijn er merken die deodorant verkopen op basis van puur plantaardige ingrediënten, zonder aluin. De werkzame stof in deze deodorants is vaak sodiumbicarbonaat, oftewel baking soda. Naar mijn persoonlijke mening (en ervaring) werken deze deo’s het beste!

Fijne natuurlijke deodorant merken

De volgende merken vinden niet alleen wij, maar ook vele anderen, fijne merken die natuurlijk zijn en ook echt goed werken. Niet alleen zijn ze zonder aluminium, maar ook zonder andere onnatuurlijke stoffen zoals parabenen.

  • Loveli – een populair deodorantmerk uit Nederland dat steeds bekender is geworden
  • Natural Heroes – deze shop verkoopt natuurlijke ingrediënten, en een leuk DIY deo pakket
  • We Love The Planet – ook van Nederlandse bodem, helemaal natuurlijk en te verkrijgen in leuke blikjes of kartonnen stick (geen plastic)
  • Heb je toch liever een vloeibare roller? Kijk dan bij deze selectie, de merken Weleda, Lavera en onder andere Urtekram verkopen natuurlijke deodorant zonder aluminium in een roller, voor zowel dames als heren.

Deodorant zonder aluminium is een gezonde keuze voor iedereen die wil weten wat ze op hun huid smeren. Met natuurlijke ingrediënten, geen zorgen over gezondheidsrisico’s, diervriendelijk en duurzaam, is aluminiumvrije deo logisch voor steeds meer mensen. Maak je keuze met aandacht, en blijf fris zonder zorgen!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

2 reacties op “Gebruik deodorant zonder aluminium: verminder de kans op (borst)kanker

  1. Paulien zegt:

    Ik zoek nog steeds een fijne deo waarvan ik geen gele plekken krijg in mijn witte kleding en helaas is dat wel het geval bij Ohm. Daarom gebruik ik Ohm alleen als ik donkere kleding aan heb. Weten jullie een goede deo die geen vlekken geeft op alle kleuren?

Reacties zijn gesloten.