Gebruik deodorant zonder aluminium: verminder de kans op (borst)kanker

Op zoek naar deodorant zonder aluminium? Bijna iedereen gebruikt dagelijks deodorant, maar veel mensen weten niet dat er een luchtje aan niet-natuurlijke deo’s zit. Er worden namelijk allerlei chemicaliën gebruikt om je fris te houden en de zweetklieren te blokkeren, zoals aluminiumoxide maar ook vrijwel altijd parabenen (hormoonverstorende stoffen). De dunne huid onder je oksels neemt alles super snel op, en zo krijg je elke dag weer die gevaarlijke stoffen binnen. 

deodorant zonder aluminium

Hoe gevaarlijk? Uit Europees onderzoek bleek dat vrouwen die minstens twee keer per week deodorant gebruikten en hun oksels drie keer per week scheerden, 15 jaar eerder borstkanker ontwikkelden dan vrouwen die dat niet deden.

Op zoek naar een natuurlijk alternatief? Onderaan dit artikel noemen wij onze beste tips.

deodorant-zonder-aluminion_natuurlijkUit ander Brits onderzoek (bron) blijkt dat vrouwen tot 8 keer meer kans hebben op kanker in de borst dicht bij de oksel. Toeval? Wij raden aan om het zekere voor het onzekere te nemen en te kiezen voor natuurlijke deodorants.

Borstkanker is de meest voorkomende kanker

Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. In Nederland en België krijgt maar liefst één op de negen vrouwen borstkanker. Andere schattingen spreken zelfs van 1 op 4 vrouwen. Het is een feit dat borstkanker onder vrouwen tussen 30 en 59 jaar de meest voorkomende doodsoorzaak is.

Alzheimer, kanker en allergieën

Mannen zijn net zo slecht af. Aluminiumoxide is namelijk ook gelinkt aan het ontwikkelen van Alzheimer en kanker in het algemeen. Er zitten naast aluminium oxide vele andere ‘potentieel gevaarlijke’ ingrediënten zoals parabenen (hormoonverstorend), triclosan (anti-bacterieel), sulfaten, talk en propylene glycol (in eerste instantie ontwikkeld als antivries). Onder de huid bij de oksel zitten lymfeklieren die een belangrijke rol in het immuunsysteem spelen (de sterkte van je immuunsysteem bepaalt in eerste instantie of je wel/niet kanker ontwikkelt).

We kunnen nog wel even doorgaan over onderzoeken die negatieve effecten van ingrediënten in deodorant  op het immuunsysteem aantonen, maar de boodschap is duidelijk: kies in het vervolg voor natuurlijke deodorant en gooi die oude deo meteen weg!

Kijk voor meer onderzoeken over de relatie van parabenen en aluminium in deodorants en borstkanker op breast-cancer-research.com.

De alternatieven: natuurlijke deodorant

Gelukkig zijn er ook veel alternatieven zónder aluminium en andere hormoonverstorende stoffen! Veel natuurlijk deo’s zijn gemaakt op basis van het mineraal aluin, maar helaas is dit ook een vorm van aluminium, dus de meningen zijn erover verdeeld of dit wel een goed alternatief is. Mijn persoonlijke ervaring is dat deodorant met aluin ook niet zo goed werkt.

Ook zijn er merken die deodorant verkopen op basis van puur plantaardige ingrediënten, zonder aluin. De werkzame stof in deze deodorants is vaak sodiumbicarbonaat, oftewel baking soda. Goede voorbeelden hiervan zijn We Love The Planet en Ben & Anna. Naar mijn persoonlijke mening (en ervaring) werken deze deo’s het beste!

Poeder als deodorant

ohm-collection_deodorant-natuurlijkWat ik ook erg goed vind werken, is de poeder deodorant van Ohm Collection. Dit is een Nederlands merk dat heerlijk geurende deo’s heeft ontwikkeld ook op basis van baking soda (sodiumbicarbonaat). Dit poeder zit in een (heel mooi!) blikje en doe je op je oksel met een beetje water op je handen. Na een hele dag ruik ik nog steeds fris, al is het heerlijke geurtje wel vervaagd. De deo’s van Ohm koop je bij webshop Greenjump.nl vanaf €9,95. Nog niet helemaal overtuigd? Je kan ook heel handig een mini deo van Ohm kopen voor €2,95.

Webshops die natuurlijke deodorant verkopen:

– BigGreenSmile – Hier vind je vrijwel alle natuurlijke deodorant merken
Natural Heroes – deze shop verkoopt puur nature producten, en een leuke DIY deo pakket

2 reacties op “Gebruik deodorant zonder aluminium: verminder de kans op (borst)kanker

  1. Paulien zegt:

    Ik zoek nog steeds een fijne deo waarvan ik geen gele plekken krijg in mijn witte kleding en helaas is dat wel het geval bij Ohm. Daarom gebruik ik Ohm alleen als ik donkere kleding aan heb. Weten jullie een goede deo die geen vlekken geeft op alle kleuren?

Reacties zijn gesloten.