Je woning verduurzamen met isolatie – hoe doe je dat?

Isolatie is de basis van het verduurzamen van je woning. Het isoleren van je huis is niet alleen beter voor het milieu, het zorgt ook voor een aangenaam binnenklimaat, hogere waarde van je woning en een lagere energierekening. Op welke manieren kun je je woning verduurzamen met isolatie?

woning verduurzamen isolatie

Soorten woningisolatie

Je kunt je woning zo groen mogelijk verwarmen, maar wanneer deze lucht er door slechte isolatie zo weer uit vliegt, ben je aan het dweilen met de kraan open. Woning verduurzamen met isolatie? Dan zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen zoals dak-, vloer-, muurisolatie of isolerend glas en kozijnen. We zullen je verderop meenemen in de verschillende isolatie maatregelen. Maar eerst is het verstandig te kijken wat kleinere oplossingen tegen tocht en warmteverlies in je huis kunnen doen.

Isolatie quick wins

De onderstaande maatregelen kosten een kleine moeite en investering, maar geven bij elkaar een groot verschil!

  • Kieren en naden dichten. Loop je woning bij langs op tochtplekken. Je kunt dit eenvoudig en goedkoop verhelpen met tochtstrips, schuim of kit. Denk ook aan een borstel voor de brievenbus.
  • Isoleren van leidingen. Het plaatsen van schuimrubberen hoesjes om je leidingen zorgt dat het warme water minder snel afkoelt. Deze oplossing is met name effectief bij leidingen die door koude ruimtes lopen.
  • Radiatorfolie aanbrengen. Door het plakken van reflecterende folie achter de verwarming, kan de warmte teruggekaatst worden in de kamer in plaats van dat het in de muren trekt.
  • Isolerend glas- en kozijnfolie. Folie kan de isolatiewaarde van je ramen en kozijnen aanzienlijk verbeteren. Gebruik wel folie die hier speciaal voor bedoeld is, anti-inkijkfolie heeft deze functie namelijk niet. Je kunt ook kiezen voor isolerende (plissé)gordijnen.

Muurisolatie

Muurisolatie wordt ook wel spouwmuurisolatie genoemd. Je buitenmuur bestaat namelijk uit twee muren met daartussen een kleine ruimte; de spouw. Tenminste, dit geldt voor woningen die na 1920 zijn gebouwd. Oudere woningen hebben meestal geen spouwmuur. Deze kunnen het beste geïsoleerd worden aan de buitenkant of door het plaatsen van een voorzetwand aan de binnenkant. Muurisolatie wordt gezien als de meest kosteneffectieve manier voor de verduurzaming van woningen met een bouwjaar tussen circa 1920 en 1980.

Dakisolatie

Aangezien warmte van nature stijgt, is het isoleren van het dak een effectieve oplossing om de warmte beter in je huis te houden. Wanneer je een onverwarmde bovenverdieping hebt, die je kunt afsluiten met een deur of luik, dan kun je ook deze zoldervloer isoleren. Dat bespaart net zo veel en kost een stuk minder.

Vloer- en bodemisolatie

Onder de vloer zitten afvoer- en waterleidingen die in direct contact staan met de bouwgrond. Hierdoor kan een vloer snel kil en vochtig worden. Zonder goede isolatie trekt deze lucht ook automatisch naar boven, je woning in. Vloerisolatie is dus een goede manier om minder warmte te verliezen. Bovendien voelt de vloer hierdoor ook een stuk aangenamer aan.

Isolerend glas en kozijnen

Wanneer je enkel of dubbel glas in je woning hebt, dan is het vervangen voor HR++ of Triple glas een duurzame en effectief isolatiemaatregel. HR++ glas, oftewel Hoog Rendementsglas, is dubbel glas met een isolerende tussenlaag. Deze maatregel kan je met de huidige gasprijzen makkelijk honderden euro’s op je energierekening besparen.

Op onafhankelijke websites zoals die van Milieu Centraal, vind je veel informatie over de kosten en opbrengsten van de verschillende isolatiemaatregelen. Verder is het goed te weten dat je met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) een vergoeding kan aanvragen.

Denk ook aan goede ventilatie

Tenslotte, is het ook belangrijk te denken aan een gezond binnenklimaat. Door isolatie komt er minder frisse lucht je woning binnen. Daarnaast kan het de vochthuishouding in je huis veranderen. Dit kan niet alleen schadelijk zijn voor je gezondheid ook verwarmt vochtige lucht minder snel op dan droge lucht. Een professioneel isolatiebedrijf houdt bij goede isolatie ook rekening met voldoende ventilatie!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *