DIY: herbruikbare wattenschijfjes maak je zo! (als je kan breien)

Een van mijn hobby’s is breien: ik maak vooral graag sjaals en mutsen, maar de laatste tijd ook veel keukendoekjes: lekker snel klaar en ik heb nu keukendoekjes die precies goed kleuren bij mijn theedoeken.

diy zelf wattenschijfjes breien

Breien met restjes

Wat ik ook heb is een mand vol restjes katoengaren. Ik spaar ze op om ooit te kunnen gebruiken als vulling voor een kussentje of iets dergelijks, maar als het restje lang genoeg is, dan brei ik er ‘watjes’ van. Of eigenlijk: kleine, dikke vierkante doekjes waarmee je je ogen (of die van je hond of kind) schoon kunt vegen.

Voor de ‘watjes’ kies ik twee verschillende strengen katoen, een dikkere en een dunnere (ik gebruik Drops Safran en Drops Muskat).

Zo maak je de wattenschijfjes:

  • Ik zet 11 steken op op een naald dikte 6 en brei vervolgens met een naald dikte 5
:
  • Rij 1: 2r, 7 av, 2r
  • Rij 2: 2r, 1 av, 1 r in de steek onder de volgende steek, 1 av, 1 r in de steek onder de volgende steek (herhaal deze twee steken tot de laatste twee steken), 2r
  • Rij 3: 2r, 1 r in de steek onder de volgende steek, 1 av, 1 r in de steek onder de volgende steek, 1 av (herhaal deze twee steken tot de laatste twee steken), 2r
  • Herhaal rij 2 en 3 tot je watje ongeveer 5 cm hoog is.
  • Brei dan 1 rij recht en kant daarna losjes af.

Deze watjes zijn een makkelijk en snel projectje om te maken. Ik heb inmiddels een stapeltje van 5 watjes in verschillende kleuren die ik op 40 graden kan wassen en hergebruiken. Mocht je meer restjes katoen hebben dan je zelf nodig hebt, dan is zo’n stapel watjes natuurlijk ook een leuk cadeautje om te geven aan iemand die een ‘waste free’ badkamer wil. En als je de smaak te pakken hebt, dan kun je natuurlijk ook meer steken opzetten en een vaatdoekje breien.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *