De 7 voordelen van een duurzaam wollen dekbed

Heb je wel eens gedacht aan een duurzaam wollen dekbed? Steeds meer mensen kruipen ‘s nachts letterlijk ‘onder de wol’ in plaats van onder een synthetisch deken of een dekbed van dons. Met een wollen dekbed slaap je duurzaam, dus nog lekkerder!

Wist je dat wol wel 80 jaar mee kan gaan? In dit artikel vertellen we je graag alles over de voordelen van wol.

duurzaam wollen dekbed

Wol is een natuurproduct met fantastische eigenschappen. Kwaliteiten die bij lange na niet te evenaren zijn door synthetische stoffen. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van wol. Een wollen deken op de bank is warm, gezellig en mooi, een plaid voor onderweg is handig, slapen onder wol is heerlijk. Wol is zacht, ventilerend, hypoallergeen en zeer comfortabel.

1. Wol is heilzaam

De kracht van wol wordt al eeuwen geroemd. Wie vroeger last had van reuma, spierpijn of gewrichtspijn ging voor verlichting tussen de schapenvachten liggen. De heilzame kracht van de lanoline gecombineerd met de weldadige warmte van wol deden hun werk en gaven verlichting. Zuivere scheerwol is onlosmakelijk verbonden met gezond en lekker slapen.

Zelf slaap ik nu ook alweer een aantal jaren onder een wollen dekbed, en het slaapt echt veel prettiger. Wol geeft een heel ontspannen warme en je zweet minder snel.

2. Wol is duurzaam

Wol heeft een lange levensduur, zo’n 80 jaar met behoud van alle positieve eigenschappen. Daarnaast is wol 100% recyclebaar. Wol is duurzaam, vooral wanneer de wol komt van een kwalitatieve duurzame afkomst.

3. Wol is veilig

Wol is een relatief veilig materiaal. Het verbrandingspunt ligt erg hoog, rond de 600˚C en is daarmee brandvertragend. Ook reguleert het je warmte, waardoor je het niet te snel te heet of te koud krijgt. Daarom wordt wol ook vaak gebruikt voor babykleding (gebruik voor baby’s geen dekbed).

4. Wol is schoon

Wol is zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend, onder andere door de lanoline die het bevat. Wol ventileert en reguleert de temperatuur en het vochtgehalte waardoor er geen omgeving ontstaat voor bacteriën of huismijt. Omdat wol de luchtvochtigheid zelf reguleert kan er geen klimaat ontstaan waarin schimmels kunnen leven.

5. Wol kriebelt niet in bed

De wol in de dekbedden, kussens, matrastoppers en dergelijke is gewassen, gekamd en geweven. Daardoor is de wol luchtig en zacht. Wol heeft vele goede eigenschappen en de combinatie wol – katoen biedt nog meer voordelen. Doordat de schone wol in een katoenen tijk zit voelt het heel zacht aan. Wol is bovendien hypoallergeen. Dat betekent een zeer geringe kans dat iemand allergisch is voor wol.

6. Wol is natuurlijk

Schapenwol is een natuurlijke grondstof met een groot aantal unieke eigenschappen. Zo groeit wol elk jaar weer vanzelf aan. Het schaap is eigenlijk een kleine ‘vezelfabriek’. Jaarlijks wordt over de hele wereld zo’n drie miljard ton wol geproduceerd. Dit is een groot verschil met katoen waar veel water en pesticiden voor nodig is, of met synthetische vezels die enorme hoeveelheden microplastics afgeven.

duurzaam wollen dekbed wol

7. Wol regelt temperatuur en vochthuishouding

Van alle natuurlijke vezels heeft wol het grootste absorptievermogen. Dat maakt wol tot zo’n uitstekende antitranspirant. Wol neemt alle vocht gemakkelijk op en ademt het als het ware ook weer uit. Dit zorgt ervoor dat j lekker droog en comfortabel slaapt.

Wol in de zomer?

Wol is prettig koel in de zomer. Wol beschermt het schaap ‘s winters tegen de kou en geeft het ‘s zomers een verkoelende mantel. Wol werkt als een natuurlijke airconditioning. En dat doet wol ook in bed. In een topper en dekbed met wol zitten miljoenen veerkrachtige gekrulde wolvezeltjes die veel lucht bevatten. Die wolvezels zorgen voor een optimale en natuurlijke ventilatie en isolatie. Dit betekent alle vier de seizoenen genieten van de perfecte temperatuur regeling van wol. Behaaglijk warm in de winter, prettig koel in de zomer.

Verbeter je bed, verbeter je nachtrust
Ook jij kunt fijner slapen! Slapen op wol schijnt tot 25% meer herstellende slaap op te leveren. Slaap voortaan op een topper van zuivere ventilerende wol en onder een zacht wollen dekbed.

Niet alle wol producten zijn duurzaam geproduceerd. Ben je op zoek naar een heerlijk duurzaam wollen dekbed of kussen gemaakt op duurzame wijze van verantwoorde wol? Kijk dan eens bij duurzaam beddengoed specialist Yumeko. Ook webshop Greenjump heeft uitgebreide keuze aan wollen beddengoed (overigens vind je daar ook duurzame wollen babykleding!). Bij deze shops is het tijk van het dekbed van biologisch katoen.