De voordelen en nadelen van een duurzaam wollen dekbed

Heb je wel eens gedacht aan een duurzaam wollen dekbed? Steeds meer mensen kruipen ’s nachts letterlijk ‘onder de wol’ in plaats van onder een synthetisch deken of een dekbed van dons. Met een wollen dekbed slaap je duurzaam, dus nog lekkerder! Wist je dat wol wel 80 jaar mee kan gaan? In dit artikel vertellen we je graag alles over de voordelen (en eventuele nadelen!) van wol.

duurzaam wollen dekbed wol

Allereerst staat wol bekend om zijn natuurlijke isolatie-eigenschappen. Dit betekent dat een wollen dekbed je warm houdt in de winter, maar tegelijkertijd ook zorgt voor een ademende werking, waardoor je niet oververhit raakt in de zomer. Daarnaast is wol van nature vochtregulerend en hypoallergeen, wat betekent dat het de groei van micro-organismen beperkt en allergische reacties kan verminderen.

Een ander voordeel van een wollen dekbed is de duurzaamheid. Wol is een natuurlijk materiaal dat lang meegaat en zijn vorm behoudt, waardoor je jarenlang kunt genieten van een comfortabele nachtrust.

Maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Wollen dekbedden zijn over het algemeen iets zwaarder en kunnen duurder zijn dan synthetische of donzen dekbedden. Daarnaast kan wol een specifieke geur hebben die sommige mensen als onaangenaam kunnen ervaren.

Al met al is een wollen dekbed een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar natuurlijk comfort en duurzaamheid. Overweeg de voordelen en nadelen en kies het dekbed dat het beste past bij jouw behoeften en voorkeuren.

1. Wol is heilzaam

De kracht van wol wordt al eeuwen geroemd. Wie vroeger last had van reuma, spierpijn of gewrichtspijn ging voor verlichting tussen de schapenvachten liggen. De heilzame kracht van de lanoline gecombineerd met de weldadige warmte van wol deden hun werk en gaven verlichting. Zuivere scheerwol is onlosmakelijk verbonden met gezond en lekker slapen.

Zelf slaap ik nu ook alweer een aantal jaren onder een wollen dekbed, en het slaapt echt veel prettiger. Wol geeft een heel ontspannen soort warme en je zweet minder snel.

2. Wol is duurzaam

Wol heeft een lange levensduur, zo’n 80 jaar met behoud van alle positieve eigenschappen. Daarnaast is wol 100% recyclebaar. Wol is duurzaam, vooral wanneer de wol komt van een kwalitatieve duurzame afkomst.

3. Wol is veilig

Wol is een relatief veilig materiaal. Het verbrandingspunt ligt erg hoog, rond de 600˚C en is daarmee brandvertragend. Ook reguleert het je warmte, waardoor je het niet te snel te heet of te koud krijgt. Daarom wordt wol ook vaak gebruikt voor babykleding (gebruik voor baby’s geen dekbed).

4. Wol is schoon

Wol is zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend, onder andere door de lanoline die het bevat. Wol ventileert en reguleert de temperatuur en het vochtgehalte waardoor er geen omgeving ontstaat voor bacteriën of huismijt. Omdat wol de luchtvochtigheid zelf reguleert kan er geen klimaat ontstaan waarin schimmels kunnen leven.

5. Wol kriebelt niet in bed

De wol in de dekbedden, kussens, matrastoppers en dergelijke is gewassen, gekamd en geweven. Daardoor is de wol luchtig en zacht. Wol heeft vele goede eigenschappen en de combinatie wol met katoen biedt nog meer voordelen. Doordat de schone, luchtige wol in een katoenen tijk zit voelt het heel zacht aan. Wol is bovendien hypoallergeen. Dat betekent een zeer geringe kans dat iemand allergisch is voor wol.

duurzaam wollen dekbed

6. Wol is natuurlijk

Schapenwol is een natuurlijke grondstof met een groot aantal unieke eigenschappen. Zo groeit wol elk jaar weer vanzelf aan. Het schaap is eigenlijk een kleine ‘vezelfabriek’. Jaarlijks wordt over de hele wereld zo’n drie miljard ton wol geproduceerd. Dit is een groot verschil met katoen waar veel water en pesticiden voor nodig is, of met synthetische vezels die enorme hoeveelheden microplastics afgeven.

7. Wol regelt temperatuur en vochthuishouding

Van alle natuurlijke vezels heeft wol het grootste absorptievermogen. Dat maakt wol tot zo’n uitstekende antitranspirant. Wol neemt alle vocht gemakkelijk op en ademt het als het ware ook weer uit. Dit zorgt ervoor dat je lekker droog en comfortabel slaapt.

Wol in de zomer?

Wol is prettig koel in de zomer. Wol beschermt het schaap ’s winters tegen de kou en geeft het ’s zomers een verkoelende mantel. Wol werkt als een natuurlijke airconditioning. En dat doet wol ook in bed. In een topper en dekbed met wol zitten miljoenen veerkrachtige gekrulde wolvezeltjes die veel lucht bevatten. Die wolvezels zorgen voor een optimale en natuurlijke ventilatie en isolatie. Dit betekent alle vier de seizoenen genieten van de perfecte temperatuur regeling van wol. Behaaglijk warm in de winter, prettig koel in de zomer, en het voert zweet af!

Mogelijke nadelen van slapen met een wollen dekbed

Hoewel er veel voordelen zijn aan het slapen onder een wollen dekbed, zijn er ook enkele mogelijke nadelen die misschien voor sommigen van toepassing zijn. Ten eerste zijn wollen dekbedden over het algemeen iets zwaarder dan synthetische of donzen dekbedden. Dit kan voor sommige mensen oncomfortabel zijn, vooral als ze gevoelig zijn voor gewicht op hun lichaam tijdens het slapen.

Daarnaast kan wol een specifieke geur hebben die sommige mensen onaangenaam vinden. Deze geur kan echter vaak verminderen of verdwijnen naarmate het dekbed wordt gelucht en gebruikt.

Verbeter je bed, verbeter je nachtrust

Ook jij kunt fijner slapen! Slapen op wol schijnt tot 25% meer herstellende slaap op te leveren. Slaap voortaan op een topper van zuivere ventilerende wol en onder een zacht wollen dekbed.

Niet alle wol producten zijn duurzaam geproduceerd. Ben je op zoek naar een heerlijk duurzaam wollen dekbed of kussen gemaakt op duurzame wijze van verantwoorde wol? Kijk dan eens bij duurzaam beddengoed specialist Yumeko. Ook webshop Greenjump heeft uitgebreide keuze aan wollen beddengoed (overigens vind je daar ook duurzame wollen babykleding!). Bij deze shops is het tijk van het dekbed van biologisch katoen.

Bewaar op Pinterest:

pinterest 11

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.