Elk jaar verdwijnt er 6.5 miljoen hectare aan natuurlijk bos. Omgerekend dus zo’n 17 voetbalvelden per minuut! Niet alleen om de bekende redenen, zoals palmolieplantages en veehouderij. Ook de kleding- en cosmetica industrie zijn verantwoordelijk voor ontelbaar veel bomen die sneuvelen op jaarbasis. Daarnaast is de papierindustrie verantwoordelijk voor zeker 14% van de wereldwijde ontbossing. En wist je dat deze industrie 3 keer zoveel CO2 uitstoot op jaarbasis dan de gehele luchtvaartindustrie? Dat is bizar veel!
Gelukkig zijn er vele bedrijven, organisaties en platforms die allemaal op hun beurt een gezond alternatief bieden dat de wereld niet schaadt, maar juist beschermt of herstelt. Eén zo’n alternatief is het nog vrij onbekende steenpapier: papier gemaakt van 80% gemalen kalksteen en 20% recyclebaar plastic. Voor dit steenpapier worden nul bomen gekapt. En water? Daar is geen druppel van nodig!
Steenpapier is duurzaam alternatief voor papier
Het bedrijf MOYU is daarom hard aan de weg aan het timmeren om steenpapier bekender te maken in Nederland, zodat single use paper passé wordt. Het mooie van steenpapier is dat het niet alleen duurzaam geproduceerd is – het is ook duurzaam in gebruik. Steenpapier is namelijk waterafstotend en de inkt in de pen waarmee je schrijft kan met een vochtig doekje zo weer uitgewist worden. En dat tot wel 500 keer. Steenpapier gaat dus veel langer mee dan regulier papier en biedt een oplossing voor de grootschalige ontbossing die elke minuut plaatsvindt om papier te maken.
En dat die wereldwijde ontbossing gestopt moet worden… Dat staat als een huis boven water.
Dit zijn de belangrijkste gevolgen van de bomenkap:
1. Het verdwijnen van diersoorten en biodiversiteit
Door grootschalige ontbossing verdwijnen er allerlei soorten dieren en planten, die de bomen nodig hebben om te overleven. Het verdwijnen van die dieren en planten zorgt er dan weer voor dat het ecosysteem ontregeld wordt. Het overmatig kappen van bomen kan uiteindelijk zelfs leiden tot het uitroeien van complete ecosystemen. En dat op haar beurt heeft ook weer desastreuze gevolgen voor mens, dier en natuur.
2. Het overstromen van rivieren
Ontbossing leidt indirect tot het overstromen van rivieren. De wortels van bomen houden namelijk veel regenwater vast. Als die bomen gekapt worden, wordt het regenwater niet meer tegengehouden en stroomt het rechtstreeks de rivieren in. Als er dan teveel regen valt, kunnen de rivieren de hoeveelheid water niet meer aan en overstromen ze. En dat kan direct desastreuze gevolgen hebben voor omliggende dorpen, veehouderijen, vruchtbare grond, etcetera.
3. Het onvruchtbaar worden van de grond
Als er teveel bomen verdwijnen kan de grond niet meer beschermd worden tegen harde en langdurige regenval. De bovenste laag vruchtbare grond spoelt dan weg. Het resultaat hiervan is een kaal, rotsachtig landschap waar bijna niets meer kan groeien. Er kan zelfs verwoestijning optreden! Een absolute boosdoener als het gaat om biodiversiteit.
4. De barre werkomstandigheden voor de arbeiders
Arbeiders die werken in de bomenkap of in de sojateelt, werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Ze krijgen erg weinig betaald en werken veel te lange dagen. Vooral in Afrika en Zuid-Amerika is dit een groot probleem dat meer aandacht verdient. Dit is slechts een deel van de effecten en gevolgen die bomenkap met zich meebrengt. Het is aan ons om keuzes te maken die de aarde niet schaden, maar juist beschermen, herstellen en laten bloeien. Die keuzes kunnen we maken op allerlei gebieden: van fair fashion en gezonde cosmetica tot boomvrij papier en een ban op zowel single use plastic als single use paper.
Het mooie van dit verhaal? Die keuzevrijheid hebben we. Wij als consument kunnen andere keuzes maken om zo een duidelijke boodschap te sturen aan oude en op winst gerichte bedrijven die niets geven om de aardbol. Laten we dus samen een vuist maken tegen het schaden van de planeet. En ieder op onze eigen manier.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.