4 tips om je groente en fruit langer vers te houden

Ook zo goed bezig om gezond te eten? Zeker in deze tijden, waarin je nog eens extra je best doet om je weerstand op peil te houden! Dan heb je vast ook veel groente en fruit in huis gehaald, niet alleen lekker, maar eveneens boordevol belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten. Heel belangrijk om je lichaam gezond en fit te houden. Maar hoe zorg je dat al deze vitaminebommetjes zo lang mogelijk vers blijven? Gebruik deze tips en voorkom dat je je aardbeien, wortels, paprika’s of courgettes moet weggooien.

tips groente en fruit vers houden blog

Goed bewaren voorkomt verspilling!

Met veel groente en fruit houd je je lichaam gezond, maar ze zijn niet altijd even lang houdbaar. En juist omdat het in deze rare Corona-tijden niet de bedoeling is dat je dagelijks de supermarkt binnenwandelt, zou je liever wat meer, dan minder groente en fruit meenemen. En dat kan, als je het op de juiste manier bewaart. Met deze tips kun je voedselverspilling voorkomen!

Tip 1: Bewaar op dezelfde manier als in de supermarkt

De eerste tip is de gemakkelijkste: Kijk waar je het groente of fruit in de supermarkt hebt gepakt en bewaar het op dezelfde manier. Kwamen je aardbeien en gesneden groente uit de koeling? Dan leg je ze thuis dus ook in de koelkast.

Tip 2: Niet in de koelkast

Bepaalde soorten groente en fruit zijn niet langer houdbaar in de koelkast en bederven zelfs sneller. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • Tomaten
  • Paprika’s
  • Courgette
  • Komkommer
  • Bananen
  • Mango’s
  • Citrusfruit

Eigenlijk kun je de regel aanhouden, dat fruit uit warme landen beter niet in de koelkast bewaard kan worden.

Ook ongeschraapte wortelen, knoflook, uien, knolselderij, gewone en zoete aardappelen bewaar je niet in de koelkast. Leg ze op een koele, donkere en droge plek (bijvoorbeeld een voorraadkast of kelder). Goed bewaard houd je ze tot wel een maand lang houdbaar.

Tip 3: Niet tegen elkaar aan leggen

Sommige fruitsoorten geven een gas af als ze rijpen (ethyleen). Als ze tegen ander fruit aan liggen, versnelt dit het rijpingsproces. Zo bederft alles dus sneller. Om dit te voorkomen, zou je het fruit wat meer uit elkaar moeten leggen op de fruitschaal, of op aparte schalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor appels, avocado’s, peren, perziken en bananen.

Tip 4: Wel in de koelkast

Groente die bewerkt is (gesneden, geschild, geschrapt) zou je wel in de koelkast moeten bewaren. Denk aan voorgesneden bloemkool, geschrapte worteltjes, gesneden wokgroente, en dergelijke. Let ook altijd op de datum op de verpakking, zodat je weet hoe lang het goed blijft.

Zachte fruitsoorten kun je ook goed in de koelkast bewaren, zoals frambozen, bosbessen en aardbeien. Groente en fruit kunnen het beste in de groentelade gelegd worden of bovenin. Hier blijft de temperatuur in de koelkast redelijk gelijk.

Wat doe je met verpakkingen?

In veel gevallen is een plastic verpakking helemaal niet het beste om groente en fruit te bewaren. Voor bewerkte groente en fruit kan dat wel, maar verse producten moeten ademen, wat in plastic niet kan.

Vers fruit, zoals appels en peren bewaar je zonder plastic. Aardbeien kunnen in principe in het plastic bakje, maar let er op dat ze niet vochtig worden. Een papieren zak is eigenlijk beter. Je kunt veel groente zonder verpakking in of buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld met een biologisch katoenen groentezakje, een bijenwas wrap of een handige herbruikbare Stasher bag (gemaakt van siliconen). Blijven genieten dus, van je verse groente en fruit. En nu nog langer, nu je weet hoe je het moet bewaren!

4 tips om je groente en fruit langer vers te houden

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.