Dit zijn de 4 meest duurzame spijkerbroek merken van nu (uit Nederland!)

Ben je op zoek naar dé duurzame spijkerbroek? Gelukkig zijn er veel mooie duurzame spijkerbroekmerken te vinden. Wellicht komt het doordat de makers van jeans vaak voorloper zijn op modegebied. Of omdat de noodzaak in de vervuilende denim-industrie het grootst was. Maar er zijn tal van spijkerbroekmerken die het beter doen voor mens en planeet. Van een duurzame jeans kopen tot een spijkerbroek leasen. Het kan bij deze pioniers!

duurzame spijkerbroek merken nl

Het produceren van katoen verbruikt veel water en ook pesticiden. En bij het maken en wassen van jeans wordt weer veel water en chemicaliën gebruikt. Van waterverbruik tot het gebruik van nare stoffen en niet zulke goede werkomstandigheden voor de katoentelers en jeansmakers. Gelukkig kan het beter! Daarom is het dus erg belangrijk om een tweedehands, upcycled of jeans van een conscious merk te kopen.

We geven je ons lijstje van de meest duurzame spijkerbroekmerken, gewoon van Hollandse bodem:

1. Kings of Indigo

Dit Nederlandse merk maakt duurzame jeans sinds 2011. Kings of Indigo (KOI) hebben vijf pilaren van duurzaamheid: minder waterverbruik, minder afval (upcycling en recycling), verantwoorde productie (happy medewerkers), schone transport en planeetvriendelijke materialen (organic, natuurlijk en vegan).

Niet alleen hun eigen producten maken ze zo duurzaam mogelijk maar ze willen tevens andere jeansmerken inspireren om het beter te doen en klanten leren hoe ze zorgzaam met hun kleding kunnen omgaan. Kings of Indigo heeft jeans voor vrouwen en mannen en daarnaast een kleine collectie shirts, knitwear en jurken.

2. Kuyichi

De makers van Kuyichi zagen tijdens een reis naar Peru hoe vervuilend de katoenindustrie was. Ze voelden meteen de noodzaak eerlijke en biologische katoenproductie zonder gebruik van chemicaliën te stimuleren. Omdat er destijds in 2001 nog geen merken in biologische stoffen geïnteresseerd waren besloten ze hun eigen jeansmerk te starten.

En zo ontstond Kuyichi als eerste merk van 100% biologische denim. Een positieve verandering die daarna veel merken inspireerde. En nog steeds maken ze kleding en spijkerbroeken van biologisch en gerecycled katoen en andere duurzame stoffen als Refibra, Tencel, hennep en plantaardig leer. De collectie van Kuyichi is er voor vrouwen en mannen.

3. MUD Jeans

Van de 4000 gecertificeerde B-Corporations is MUD Jeans bekroond met ‘Best of the World’, waarmee ze bij de beste 5% B-Corps horen. Dat is iets om trots op te zijn voor dit eveneens Nederlandse merk. Spijkerbroeken van dit merk verbruiken 93% minder water, 74% minder CO2 en 51% minder biodiversiteit dan een standaard jeans.

Ook leuk dat je bij MUD – naast kopen – een jeans kunt leasen. Besluit je na afloop van de lease je jeans terug te sturen dan wordt deze gerecycled tot een nieuwe jeans.

duurzame spijkerbroeken mudjeans

4. G-Star Raw

Het Nederlandse merk G-Star is wereldwijd bekend. Mooi dat een groot merk zich ook inzet om steeds duurzamer te opereren. Zo gebruiken ze verantwoorde materialen en geen giftige stoffen. Ook werken ze aan circulariteit bij de productie en ondersteunen ze verschillende projecten om financiële zelfstandigheid en ontwikkeling van de medewerkers te ondersteunen.

Waar het merk in 2021 in de Fashion Transparency Index nog een score van 50% kreeg op het vlak van openheid over het welzijn van de medewerkers, heeft het bedrijf nu duidelijke doelen gesteld om de rechten en lonen te versterken voor 2025. Mooie doelen voor een groot merk als G-Star.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *