Stof gemaakt van eucalyptushout, hoe duurzaam is Tencel?

Omdat katoen wel natuurlijk is, maar niet milieuvriendelijk om te produceren, zijn mensen altijd op zoek naar nieuwe milieuvriendelijke grondstoffen voor duurzame kleding. Sinds enkele jaren kun je kleding van Tencel kopen. Dit is de merknaam van een vezel die lyocell heet. Het wordt meestal gemaakt van het hout van eucalyptusbomen. Is dit dan eindelijk de stof die je met een gerust hart kunt dragen?

duurzame stof tencel

Verantwoorde houtproductie voor Tencel

De voordelen van stoffen als katoen en zijde, is dat ze zo fijn voelen aan de huid, goed ademen en comfortabel zitten. Maar helaas hebben ze als nadeel dat ze milieu- en dieronvriendelijk zijn. Daarom is een nieuwe duurzame stof altijd goed nieuws. Nu is er dus Tencel, een stof gemaakt van het hout van eucalyptusbomen.

Deze eucalyptusbomen hebben veel minder water nodig dan bijvoorbeeld katoen (80% minder). Ook wordt er minder pesticide en mest gebruikt. De teelt is dus veel duurzamer. Het water wordt gerecycled in een closed loop systeem. De chemicaliën die er worden gebruikt, komen daardoor niet in het milieu terecht, maar worden opgevangen en opnieuw gebruikt. De bossen zijn speciaal aangelegd voor de teelt en hebben het FSC keurmerk voor verantwoord bosbeheer.

Daarbij komt dat eucalyptusbomen zeer sterk zijn en kunnen groeien op een bodem die niet geschikt is voor andere landbouwproducten. Dat betekent dus dat deze grond nu toch nuttig gebruikt kan worden.

Hoe wordt Tencel gemaakt? Het hout wordt versnipperd en deze kleine stukjes worden in een vloeistof opgelost. Zo wordt de cellulose verkregen.

De vloeistof wordt door een spinneret geperst, waardoor er draden ontstaan en deze draden worden verwerkt tot vezels. Na het fijnhakken van de vezels wordt er van de pulp garen gesponnen. Daarvan wordt uiteindelijk de kleding gemaakt. In principe wordt Tencel gezien als een semi-synthetisch materiaal. De bron van de stof is natuurlijk, maar er is een bepaald proces nodig om er een bruikbare vezel van te maken. Andere stoffen waar dit ook zo voor is, zijn bijvoorbeeld rayon (viscose) of bamboe.

De voordelen van Tencel kleding

Het is natuurlijk een groot voordeel dat de productie van Tencel milieuvriendelijk is, maar natuurlijk willen we toch kleding hebben die een beetje comfortabel draagt. Gelukkig is dat zo. De stof is sterk en voelt toch zacht aan. Het kan veel vocht absorberen, maar droogt heel snel. Ook is Tencel goed ventilerend, waardoor je in de zomer koel blijft. Maar het houdt je in de winter lekker warm.

De stof gaat geuren tegen. Het blijkt dat bij Tencel bacteriegroei 2000 keer langzamer gaat, dan bij synthetische stoffen. Draag je kleding van Tencel, dan zit dat echt comfortabel. Het is een lichtgewicht stof, die soepel zit en glad aanvoelt. Het lijkt daarin een beetje op zijde.

De nadelen van Tencel

Het klinkt alsof Tencel de ideale nieuwe stof is. Er zitten zeker veel voordelen aan, maar helaas zijn er ook wat nadelen. Dat komt doordat de basisgrondstof hout is. En ondanks dat de bossen over het algemeen duurzaam beheerd worden, zorgt de teelt voor ontbossing. De bossen worden sneller omgekapt dan dat ze kunnen aangroeien. Daarnaast kost het productieproces (het omzetten van hard eucalyptushout in een zachte vezel) nog steeds veel energie en veroorzaakt het lucht- en watervervuiling.

Maar we moeten realistisch zijn. Alle kleding die we dragen belast het milieu. Elke stof komt van een grondstof, die geteeld, geproduceerd en verwerkt moet worden. Uiteindelijk moeten we dan kiezen voor de stof die het milieu het minste belast en lyocell is wat dat betreft een goede keuze. Het blijft ook belangrijk een initiatief te steunen dat mogelijk weer leidt tot andere, nieuwe stoffen.

Ken jij Tencel al en heb je kleding gemaakt van lyocell? Hoe vind je het dragen, is het een goede optie om de concurrentie met katoen aan te gaan? Of ga je toch liever voor echt natuurlijke stoffen? Laat het ons weten in de reacties!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Stof gemaakt van eucalyptushout, hoe duurzaam is Tencel?

  1. Tineke zegt:

    Het meest duurzaam is tweedehands kleding – langer blijven – dragen.
    Weg lopen van de dominante mode industrie en je eigen keuze maken.
    En kleding recyclen…… En vooral heel veel minder kleding in je kast hangen…. “Je hebt al genoeg”, zei Thich Nhat Hanh vaak en hij heeft gelijk….. kijk maar eens wat ongedragen jaren ruimte in je kasten inneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *