Dit zijn onze 25 beste tips om echt gas (en dus geld) te besparen

Het besparen van gas is nu natuurlijk een hot item en ook best belangrijk. Steeds meer huishoudens krijgen met hoge tarieven te maken. Sommige mensen moeten daarom vrij extreem bezuinigen om nog rond te kunnen komen. Dit is natuurlijk erg, zeker voor degenen die daardoor nog amper rondkomen. Aan de andere kant is het misschien ook goed dat we met z’n allen bewuster worden van ons verbruik, zeker voor degenen die dat nog niet echt waren.

Zelf heb ik nog een contract tot eind dit jaar, en ik woon in een nieuwbouw woning die goed geïsoleerd is. Ik heb een vrij grote woning op dit moment, maar mijn verbruik is zelfs bijna de helft lager dan van woningen van anderen die ik ken, die in een huisje wonen dat nog minder dan de helft zo klein is. Zo zie je dus hoe belangrijk isolatie is!

gas bepsaren tips blog

Als je een huurwoning hebt, of geen budget of mogelijkheden om nu te investeren in isoleren, zijn er gelukkig ook nog veel andere tips en manieren om gas te besparen. De tips zijn erg uiteenlopend en misschien is niet alles op jou van toepassing. Ik heb me hier de laatste tijd veel in verdiept en ik hoop dat je er wat aan hebt!

Verwarming is de grootste verbruiker

Het is ten eerste goed om te weten dat wat gas betreft, verwarming verreweg de grootste verbruiker is, namelijk zo’n 75% va je gasverbruik. Daarna komt het verwarmen van water (douchen, bad, keuken) en koken is maar een kleine 5% van het verbruik van gas. Daarom zullen de meeste tips over verwarmen gaan.

Zet je gas niet uit

Het lijkt wat extreem, maar sommige mensen zetten zelfs helemaal hun gas uit. Dit bespaart enorm maar is niet aan te raden, het is niet goed voor je gezondheid en je krijgt snel vocht en schimmel in je huis. Wanneer het gaat vriezen kan het zorgen voor schade aan leidingen.

Met deze tips kun je écht besparen:

 1. Gebruik radiator folie, hiermee zorg je dat warmte niet de (niet geïsoleerde) muur in gaat, maar weerkaatst wordt naar de kamer. Ook geschikt wanneer een radiator voor een raam staat. Je hebt folie die je aan de radiator bevestigt, of tegen de muur.
 2. Zet de thermostaat standaard lager, het is even wennen, maar je lichaam past zich aan de temperatuur aan, dus het voelt echt vanzelf minder koud. Uiteraard zorg je voor warmere kleding in huis.
 3. Zet je thermostaat lager al 2 uur voor je naar bed gaat. Aangeraden wordt om ‘s nachts de thermostaat op 15 te zetten, dit kun je al doen ruim vóórdat je naar bed gaat, want de warmte blijft nog hangen.
 4. Neem een slimme thermostaat, hiermee kun je dit soort handige dingen automatisch instellen. Gebruik anders een melding op je telefoon.
 5. Verwarm alleen de ruimte waarin je bent, verwarm niet je hele huis maar bijvoorbeeld alleen de woonkamer of evt werk/studeerkamer.
 6. Houd deuren dicht zodat de warmte in de ruimte blijft, dit is vooral belangrijk bij de deur naar de gang en trap, zo kan er veel warmte verloren gaan.
 7. Gebruik deurdrangers of -veren zodat deuren automatisch dicht gaan
 8. Dicht tochtige kieren in huis, gebruik deurstoppers en tochtstrips
 9. Vergeet niet je huis dagelijks te luchten, een vochtig huis verwarmt langzamer
 10. Gebruik extra warme dekens voor op je bed, en als het erg koud is ga dan naar bed met een elektrische deken of een warme kruik
 11. Zorg dat je nooit gordijnen voor de radiator hebt hangen
 12. Doe gordijnen voor ramen ‘s avonds altijd dicht, zo komt er minder kou vanaf
 13. Bij tochtige buitendeuren kun je gordijnen ervoor hangen, aan de binnenkant
 14. Zorg voor warme kleding en sloffen, zelf zweer ik bij wol, dit geeft een heerlijke behaaglijke warmte. En werk met laagjes.
 15. Ook ‘s avonds op de bank kun je een kruik of elektrische deken gebruiken. En neem een lekker warm (wollen) kleed om onder te zitten.
 16. Als je thuis bent, zorg voor regelmatig even wat beweging zodat je warm wordt. Is ook gezond!
 17. Check het onderhoud van je radiators, ontlucht ze regelmatig
 18. Zet je CV ketel op een lagere stand, 60 graden is in de meeste gevallen voldoende. Kijk ook of er een eco stand is.
 19. In kleine ruimtes, bijvoorbeeld de badkamer of studeer/werkkamer kun je ervoor kiezen om niet te verwarmen met de radiator (dus gas), maar met bijvoorbeeld een infrarood paneel. Dit is zuiniger dan een elektrisch kacheltje en verwarmt snel. Tip, bij de kringloop hebben ze vaak infrarood lampen.
 20. Schroef een brievenbus borstel op je brievenbus (als je dat nog niet hebt) tegen tocht
 21. Als je niet thuis bent, zet de thermostaat dan op 15 graden, ook ‘s nachts
 22. Douche korter, gebruik een timer
 23. Koud douchen schijnt heel gezond te zijn 🙂
 24. Als je gaan tandenpoetsen of even je handen wassen, doe dit altijd met koud water
 25. Douche niet dagelijks, je kan je ook wassen met een washand bij de wastafel

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! Heb jij nog goede aanvullende tips? Deel ze hieronder!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

4 reacties op “Dit zijn onze 25 beste tips om echt gas (en dus geld) te besparen

 1. Tabbie zegt:

  Kook eerst je water met een waterkoker voordat je gaat koken. Gebruik dat gekookte water om je aardappels/groente mee te koken.
  Zet het gas/of je inductieplaat 5 minuutjes voor je eten gaar is uit en laat het nagaren in het hete water.
  Als je een kop thee gaat maken, kook ook gelijk voor een volle thermoskan. Dan heb je voorlopig genoeg heet water voor thee, en voor later om mee te koken.

  • Anneloes zegt:

   Je hebt ook radiator ventilator die verspreid de warme lucht vanaf de radiator beter door de ruimte, in plaats van dat de warmte alleen tegen de muur of raam omhoog gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *