Dit is waarom hennep het meest duurzame materiaal voor kleding en schoenen is

Hennep is een interessant plantje. Hier in Nederland denken we bij hennep al snel aan wiet en daar halen we onze schouders over op. Maar van oorsprong werd hennep helemaal niet gebruikt om te roken: het gewas werd al omstreeks 8000 voor Christus verbouwd. In eerste instantie als voedsel, later kwam men er ook achter dat er van de hennepvezel touw, kleding en zelfs papier gemaakt kon worden.

hennep duurzaam textiel blog

Bewoners van de eerste Britse nederzetting in de Verenigde Staten, Jamestown (1616) waren zelfs verplicht om hennep te verbouwen. Deze hennep werd gebruikt als grondstof voor kleding, brandstof voor lantaarns en er werden touwen van gemaakt voor de Britse vloot.

Hennep: veelzijdig en… taboe?

In de 20e eeuw kwam er ineens een einde aan de populariteit van hennep: in de Verenigde Staten was de war on drugs begonnen en dat hield in dat niet alleen de productie van cannabis, maar ook die van hennep aan banden werd gelegd. Ook in Groot-Brittannië was hennep lange tijd verboden: van 1928 tot en met 1993, en in Duitsland gold eenzelfde verbod van 1982 tot en met 1996.

Schoon en sterk

Gelukkig is van een verbod geen sprake meer, sinds 2018 staat hennep ook in de Verenigde Staten niet meer op de drugslijst. En daarom is hennep nu hard bezig aan een comeback als grondstof voor kleding. Dat is goed nieuws want hennep kan pesticide-vrij groeien, reinigt de bodem en heeft vijf maal minder water nodig om te groeien dan katoen. Ook groeit het twee keer zo snel als katoen: na het planten is hennep in drie tot vier maanden volgroeid. Zo kan er meerdere malen per jaar geoogst worden.

Hennep kan pesticide-vrij groeien, reinigt de bodem en heeft vijf maal minder water nodig om te groeien dan katoen

Ook kan het goed uit de voeten op diverse soorten bodems. Met recht een makkelijke plant. En het heeft nog meer voordelen: hennep zuivert zelfs afvalwater en werd in Chernobyl gebruikt om de nucleaire vervuiling uit de grond te zuiveren. Bovendien halen hennepplanten nog meer CO2 uit de lucht dan bomen.
 Daarnaast is het ook nog eens ijzersterk. Reden genoeg voor duurzame bedrijven om dol te zijn op het plantje.

Licht en waterdicht

Het Portugese merk 8000 kicks heeft daarom de eerste waterproof hemp sneaker geproduceerd. De bovenkant en de (makkelijk te verwijderen) binnenzool zijn gemaakt van een materiaal dat geweven is van hennep-textiel. De zool is gemaakt van algenbloei. Het is een resultaat is een lichtgewicht vegan schoen die waterdicht is, dus ook geschikt voor een herfstwandeling op een regenachtige dag. 
En ik kan het weten, want ik heb het uitgeprobeerd.

Hennep zuivert zelfs afvalwater en bovendien halen hennepplanten nog meer CO2 uit de lucht dan bomen

En net als hennep zelf is 8000 kicks heel veelzijdig: je kunt er ook waterdichte rugzakken, laptophoezen, etuis voor technische accessoires en zelfs hondenspeeltjes bestellen. Alles van hennep natuurlijk. Het enige waar ze niet in voorzien zijn rookwaren: ‘This shoe is not for smoking. Sorry about that.’ staat er op het kaartje dat je in je schoenendoos aantreft (samen met een extra paar veters).

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *