Kleding huren: voor minder geld meer afwisseling in je kledingkast

We dragen allemaal kleding en we willen over het algemeen ook dat het leuk staat. Maar ons verlangen naar altijd meer steekt ook hier regelmatig de kop op. Hoeveel heb jij in je kledingkast liggen dat je al jaren niet meer gedragen hebt? Hoe vaak koop je iets dat je achteraf toch niet zo leuk vond? Helaas is de kledingindustrie behoorlijk vervuilend en belasten we het milieu door zoveel kleding te kopen. Is kleding huren misschien een goed alternatief?

lenalibrary blog kleding huren

Kleding gebruiken, maar niet bezitten

Het is eigenlijk niet het eerste waar je aan denkt: kleding huren. Een auto, een huis of een aanhanger, dat zijn dingen die je goed kunt huren. Maar kleding is zo persoonlijk, is huren wel een optie? Inmiddels zijn er al verschillende bedrijven die kleding verhuren, zoals Lena the Fashion Library in Amsterdam en in Arnhem heb je Outfit Library Less.

De voordelen van kleding huren zijn duidelijk: een kledingstuk kan meerdere keren gedragen worden, zodat verschillende mensen er plezier van hebben (en in de meeste gevallen zijn het trouwens vrouwen. Voor mannen zijn er minder bedrijven die kleding verhuren). Dus kleding wordt langere tijd gebruikt en er hoeft minder nieuwe kleding gekocht en dus geproduceerd te worden.

Bij Lena, opgericht door drie zussen en een vriendin, kun je los kleding huren of een abonnement nemen. Als je kiest voor een abonnement betaal je een vast bedrag per maand, en hiervoor kun je een kledingstuk zo lang lenen als je wilt. Zie je bijvoorbeeld een leuke winterjas (die je normaal niet zou kunnen betalen), dan huur je die gewoon een seizoen. Komt de lente, dan lever je hem weer in.

Bij Outfit Library Less kun je ook onbeperkt kleding huren. Er zit wel een maximum aan, je mag slechts drie kledingstukken tegelijkertijd in huis hebben. Maar dat betekent wel, dat je na twee dagen iets terug kunt brengen en weer wat anders kunt halen. Zowel bij Lena als bij Outfit Library Less is er ook de mogelijkheid om die leuke jurk, broek of blouse te kopen.

Voordelen van kleding huren

Maar waarom zou je kleding huren? Ten eerste biedt het je de mogelijkheid om kleding te dragen die je je anders niet zou kunnen veroorloven. Sommige van de verhuurbedrijven hebben kleding te huur uit het duurdere segment, het is kwalitatief goede kleding van designer merken. Andere winkels hebben juist vintage kleding, maar ook alledaagse broeken en jurken. Ze zijn wel allemaal van goede kwaliteit. Ze kunnen er dus ook tegen om verhuurd en gebruikt te worden.

Het leuke is dus dat je eens wat anders in je garderobe krijgt, zeker als je een modeliefhebber bent, maar niet genoeg geld hebt om dure kleding te kopen. En draag je iets niet echt vaak, is het toch niet zo leuk? Dan breng je het terug en is er geen vrouw overboord.

Door kleding te huren, kun je dus wel genieten van de afwisseling van verschillende kleding, zonder dat het leidt tot meer consumeren. Het voorkomt dat je een stapel ongebruikte kleding in de kast hebt liggen en zorgt ervoor dat er minder kleding geproduceerd hoeft te worden.

Jammer: er zijn ook nadelen

Toch zitten er ook nadelen aan de verhuur van kleding.

Wassen of stomen

Breng jij iets terug wat je maar een of twee keer hebt gedragen, dan hoeft die kleding normaal gesproken niet gereinigd te worden. Dat zal bij een verhuurbedrijf wel worden gedaan (vaak zit de reiniging bij de huurprijs in begrepen). Dat betekent dat er wel veel kleding gewassen wordt. Lena brengt de kleding niet naar de stomerij, maar wast het zelf met biologisch wasmiddel, dat is natuurlijk een goed initiatief!

Verpakken en bezorgen

Alle kleding die je via een webshop huurt, moet verstuurd worden. Er rijden dus steeds meer busjes rond om de kleding bij de huurders te krijgen. Ook is er verpakkingsmateriaal nodig, zoals dozen of plastic. Gelukkig proberen een sommige verhuurbedrijven goed te letten op hoe ze dat aanpakken: herbruikbare dozen, zo klein mogelijk verpakken en meerdere bestellingen per doos versturen naar een ophaalpunt.

Consumentisme?

Een aantal stemmen gaat op dat kleding huren in feite consumeren in de hand werkt. Doordat je huurt, blijf je steeds verlangen naar afwisseling, het stimuleert je om juist meer kleding te willen. Je gaat er ook niet aan hechten. Juist kleding waar je je goed in voelt, waar je om geeft, wil je vaker dragen. Het zou beter zijn om kleding te kiezen die tijdloos is, die past bij jou en die je liefst elke dag wilt dragen.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.