Tips voor make-up zonder plastic verpakking en microplastics

De afgelopen weken heb ik kritisch gekeken naar mijn badkamer. En dan heb ik het niet over de aanslag op de tegels en de kraan, maar naar de hoeveelheid plastic die ik erin heb gezet.

Inmiddels heb ik shampoo in flessen vervangen voor een blokje en verkies ik bodybutter in een blik boven die in een plastic tube en heeft mijn deodorant ook een plasticvrij jasje.

deodorant zonder plastic ben anna

Maar de grootste beerput had ik nog niet open getrokken: mijn make-up mand. Of eigenlijk, alle tassen en jaszakken want bijna overal in huis kom je lippenbalsems en lippenstiften van me tegen. En tja, die zitten in plastic hulzen. Daar moet ik het komend jaar toch maar iets kritischer op zijn. Gelukkig heb ik in Amerika extra grote lippenbalsems van mijn favoriete merk gekocht. Hopelijk gaan die lekker lang mee.

Bestaat er make-up zonder plastic verpakking?

Oogschaduw zit meestal ook in een plastic verpakking maar sommige biologische merken, waaronder Living Nature, verkopen ook navulverpakkingen. Cosmaticamerk BOHO doet dat ook en gebruikt sowieso geen plastic verpakkingen.

Mijn favoriete kleur (in een milieuvriendelijk kartonnetje!) is ‘Carote’. Er zit niets anders op dan de komende tijd alleen nog maar blij-makende kleurtjes van dit leuke merk aan te schaffen (alles voor een plasticvrije planeet).

Een leeg (plastic) mascaraflesje mag bovendien niet in de recyclebak maar moet bij het restafval gegooid worden

Microplastics in mascara

Het meest belastende smeerseltje zal je niet vinden tussen mijn make-up spullen: de mascara-roller. Niet alleen zitten de meesten in plastic verpakt (behalve die van BOHO), in menig flesje zít ook nog eens kunststof. Vooral de ‘waterproof’ versies bevatten polyethyleen, polyethylene, nylon of acryl.

Deze stoffen zorgen voor een beschermlaagje om je wimpers dat ze langer maakt maar óók bijdraagt aan de groei van het aantal microplastics in de zee. Een leeg (plastic) mascaraflesje mag bovendien niet in de recyclebak maar moet bij het restafval gegooid worden.

green people mascara zonder microplastics

Dit zijn mascara merken zonder microplastics

Een mascara zonder plastics is natuurlijk al een stuk milieuvriendelijker. Zelfs onder ecologische en biologische merken is dit niet vanzelfsprekend.

Goede merken die microplasticvrije mascara verkopen, zijn de gerenommeerde merken INIKA en Green People (deze zijn overigens óók vegan).

Nog milieuvriendelijker is het als die mascara in karton verpakt is en/of als ze navullingen verkopen waardoor je het borsteltje niet steeds hoeft te vervangen. Maar wist je dat het nóg beter is voor het milieu als je je wimpers zo af en toe laat verven?

Dat scheelt ook nog eens tijd én panda-ogen als je met je goede gedrag met biologische mascara op je wimpers door de regen hebt gefietst!

Meer tips? Naast microplastics kan er helaas ook PFAS (forever chemicals) in make-up zitten (vooral in mascara). We hebben daarom een nieuw uitgebreid artikel over PFAS in make-up!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Reacties zijn gesloten.