Is duurzaam leven duur? Met deze 4 tips kun je milieubewust én zuinig leven!

Kiezen voor duurzaam is kiezen voor duur, zo denken veel mensen die geen ruim budget hebben. Je ziet het zo in de supermarkt: biologische groente en vlees zijn veel duurder dan de voeding die niet biologisch is. Ook kleding van milieuvriendelijk geteelde katoen is heel wat prijziger dan een blouseje van gewone katoen.

Wat kan ik dan nog voor het milieu doen, denk je dan. Maar gelukkig zijn er heel wat meer opties dan je denkt.

duurzaam leven duur zuinig milieubewust

Duurzaam leven zou voor iedereen haalbaar moeten zijn. En soms zijn bepaalde keuzes niet mogelijk voor elk budget, zoals eerder genoemd biologisch vlees of bijvoorbeeld cosmetica, zeep of schoonmaakmiddelen van duurzame merken. Maar er zijn gelukkig veel meer mogelijkheden, waardoor milieubewust leven voor elk budget te doen is. Zeker als je onderstaande tips gebruikt.

4 Tips voor een duurzaam en zuinig leven

1. Maak het zelf met natuurlijke ingrediënten

Wil jij graag shampoo, wasmiddel of schoonmaakmiddel gebruiken dat het milieu niet belast? Dat kan prima, ook als je wat minder te besteden hebt. Het is namelijk niet moeilijk om deze middelen zelf te maken. Je weet dan precies wat er in zit en als je alleen producten van natuurlijke oorsprong gebruikt, heb je een fijn milieubewust schoonmaakmiddel.

Zo kun je wasmiddel maken van wat geraspte zeep opgelost in kokend water, en kun je je huis goed schoonmaken met een combinatie van appelazijn en natuurazijn. Of dat wel echt goed schoonmaakt? Azijn heeft een antibacteriële werking en appelazijn laat je ramen weer glanzen. En dat zonder bijtende of giftige ingrediënten. Gebruik geen schoonmaakazijn, dat is geen natuurlijk middel.

Met wat citroensap kun je veilig en milieuvriendelijk afwassen. De natuur heeft ons allang de middelen gegeven om onszelf en ons huis schoon te houden.

2. Vegetarisch of veganistisch eten

Vegetarische en veganistische producten zijn de meest milieubewuste keuzes als het om eten gaat. Voor vlees zijn ontzettend veel grondstoffen en water nodig. Dat geldt ook voor zuivel en kaas. Voor een vegetarisch/veganistisch alternatief niet, maar deze producten zijn wel behoorlijk prijzig. Als je op de euro’s moet letten, kun je andere keuzes maken.

Het is namelijk niet nodig om deze plantaardige alternatieven te kopen, om al je voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld heel goed met peulvruchten, groente en fruit een gezonde maaltijd samenstellen. Daarbij zijn peulvruchten goedkoop en ook nog eens zeer voedzaam. Denk bijvoorbeeld aan linzen, bonen en kikkererwten. Met de juiste keuzes kun je milieubewust voedsel op je bord leggen, dat ook goed voor je portemonnee is.

3. Duurzame kleding

Ook wat kleding betreft is het goed om op duurzaamheid te letten. Katoen is een plant die veel water en verzorging nodig heeft, waardoor de teelt het milieu zwaar belast. Biologische katoen en duurzame kleding is een betere keuze, maar ook een heel wat duurdere. Maar gelukkig zijn er meer mogelijkheden om duurzaam om te gaan met kleding.

Als meest voor de hand liggende keuze is er om voortaan tweedehands kleding te kopen. Dat wordt steeds makkelijker gemaakt, er is keus genoeg, zowel online als in kringloopwinkels. Je kunt ook je eigen kleding weer verkopen, waardoor je nog meer bespaart. Het is eveneens een goed idee om eens een kritische blik in je kledingkast te werpen. Wat draag je eigenlijk nooit meer? De capsule garderobe is een andere optie: bewaar alleen de essentiële kleding, die goed te combineren is met andere kledingstukken. Je houdt dan zo’n 30 kledingstukken per seizoen over. Je hoeft dan minder kleding te kopen en wat je aanschaft is van goede, duurzame kwaliteit.

4. Let op wat je verbruikt

Ook besparen is goed voor het milieu (en de portemonnee). Het is dus goed om beter te gaan letten op hoeveel water, gas en stroom jij (en je medebewoners) gebruiken. Zet een douche timer in de badkamer en beperk de douchetijd tot 5 minuten. Haal de stekkers van je opladers uit de stopcontacten als er niets aan het opladen is. Zet de verwarming een graad lager (dat bespaart zo’n 70 euro op jaarbasis). Zet hem ‘s nachts en als je weg bent op 15 graden. Met zulke kleine handelingen maak je al een groot verschil.

Milieubewust leven hoeft dus echt niet duur te zijn. Het is mogelijk met ieder budget. Heb jij nog leuke, milieubewuste en zuinig tips? Laat het ons en anderen weten!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Is duurzaam leven duur? Met deze 4 tips kun je milieubewust én zuinig leven!

  1. Marga zegt:

    Het is een leuk spel wat je kan doen bij het boodschappen doen; Wekelijkse boodschappen doe je vaak hetzelfde; laat bewust producten weg die in plastic zijn verpakt, of als je normaal 4 soorten broodbeleg kocht, nu maar 2 en volgende keer pas weer de andere soort als andere op is dan geniet je er meer van en is voedzamer. Bewust kiezen voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit , dan geniet je meer. De sport is om dan kortingen en besparingen te noteren en na 4 weken het negatieve totaalbedrag op te tellen, daar wordt je blij van. Een nieuw kasboek met minder voedselverspilling. En je gaat bewuster om met je uitgaven. Want geld dat je niet hebt, kun je niet uitgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *