Onze smartphones en tablets zijn voor de meeste mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. We staan ermee in contact met de rest van de wereld, maar houden ons er ook voor ontspanning mee bezig. Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, weten wat je vrienden doen, leuke filmpjes kijken of games spelen, het kan allemaal op dat leuke apparaatje.
Maar elke handeling die je uitvoert met je mobiel, kost data. Een mail versturen, online foto’s kijken of surfen, de data die je ziet komt ergens vandaan en was ergens opgeslagen.
Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar het opslaan en rondsturen van al die data kost enorm veel stroom.
De continue stroomverbruikende datastroom
Je hoort tegenwoordig vaak dat we geleefd worden door onze telefoons. Daar zit wel wat in als je nagaat hoeveel uur we naar dat schermpje staren. Als mensen aangeven dat ze proberen minder tijd te besteden op hun telefoon, dan is dat over het algemeen omdat ze zich dan beter kunnen focussen op hun werk of meer uit hun dag kunnen halen. Ik heb nog niet eerder iemand horen zeggen, dat ze dat doen uit milieu oogpunt.
YouTube, met zijn grote aanbod van video’s, is verantwoordelijk voor 1% van de totale uitstoot van CO2 wereldwijd
Toch is dat zeker ook een goede overweging. Omdat we onze smartphones dag in dag uit gebruiken, vliegt er een enorme hoeveelheid data over en weer. Dat dat echt zo is, kun je merken aan het feit dat je mobiel meestal niet zo lang met de batterij doet. Dat komt door apps die op de achtergrond actief blijven en data versturen. Maar hoe vertaalt zich dat naar stroomverbruik en milieubelasting?
Een mailtje lijkt maar een klein stukje tekst, dat heeft toch niet veel om het lijf? Maar om datzelfde mailtje van 1 MB te versturen en op te slaan (en dat zolang het bewaard blijft), is net zoveel stroom nodig als een oude lamp die je 25 minuten laat branden. Maar er zijn nog veel grotere datastromen. Denk aan een YouTube video die opeens razend populair wordt. Zo’n viral video kan bijvoorbeeld 2 miljard keer bekeken worden en verbruikt daardoor net zoveel stroom als een kleine energiecentrale in een jaar produceert. YouTube, met zijn grote aanbod van video’s, is verantwoordelijk voor 1% van de totale uitstoot van CO2 wereldwijd…
Datacenters: het hart van de digitale wereld
Het versturen en opslaan van data zal alleen nog maar toenemen. Op dit moment is het verantwoordelijk voor 3% van het totale stroomverbruik wereldwijd en in 2030 zal dat 5% zijn. Al onze internet data wordt opgeslagen in datacenters. In Nederland staan er zo’n 200 van dit soort centra. Dit zijn meestal enorme ruimtes waar eindeloze rijen kasten met computers staan. Als die computers met zijn allen staan te draaien veroorzaakt dit veel warmte. Daarom moeten datacenters gekoeld worden en de lucht wordt ook droog gehouden. De computers zelf verbruiken energie, maar ook de airconditioning.
De techniek staat gelukkig niet stil en er wordt veel aandacht besteed aan het energiezuinig maken van deze datacenters. Er worden efficiëntere koelinstallaties gebruikt en de overblijvende warmte van deze installaties wordt vaak gebruikt om woonwijken te verwarmen. Ook wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen en groene stroom.
Databesparing? Niet zo moeilijk als je dacht!
Maar besparing van datacenters is misschien wel mooi, het zijn de consumenten die zorgen voor de gigantische hoeveelheden data die opgeslagen en verstuurd moet worden. Daarom ligt de verantwoordelijkheid eigenlijk bij ons. Het smartphone gebruik gaat meestal onbewust. We zouden wel wat bewuster om kunnen gaan met onze telefoons en alle apps die erop staan. Dat is heel simpel: heb je een app gebruikt? Sluit hem daarna gewoon af. Meld je af van overbodige nieuwsbrieven en verwijder apps die je niet gebruikt.
Om dat mailtje van 1 MB te versturen en op te slaan (en dat zolang het bewaard blijft), is net zoveel stroom nodig als een oude lamp die je 25 minuten laat branden
Wat ook veel verschil maakt is de vliegtuigstand. Die is echt niet alleen nuttig in een vliegtuig. Door je smartphone op deze stand te zetten, kan het apparaat geen data meer ontvangen of verzenden. Dat scheelt dus in dataverbruik, maar je merkt het ook aan de levensduur van je batterij! Extra zuinig dus. En als je heel drastisch wilt zijn, kun je je telefoon natuurlijk ook uit zetten als je hem niet gebruikt.
En verder is het belangrijk je online data op te ruimen. Laat je mail niet steeds meer GB’s innemen maar schoon het op. Heb je veel data in de cloud staan? Misschien is dit ook op te schonen of kun je een deel ervan op een (externe) harder schijf bewaren. Opslag van data vraagt veel capaciteit van datacenters.
Heb jij hier wel eens aan gedacht? Wat wordt je eerste stap om minder data te gebruiken?
Bitcoin gebruikt ook ontzettend veel stroom, zie bijvoorbeeld https://www.businessinsider.nl/bitcoin-koers-10000-dollar-stroom-energie-verbruik/ en https://www.nu.nl/cryptovaluta/5081915/bitcoin-verbruikt-meer-stroom-dan-heel-nederland.html .