Je wasgoed energiebewust en effectief drogen in de winter: 10 tips!

Ik wil toch eerst even kwijt hoe het me opvalt hoe energie besparen nu een hot item is, dat is natuurlijk eigenlijk óók een heel goede ontwikkeling. Het is erg naar wanneer huishoudens niet meer rond kunnen komen door de hoge prijzen, maar toch zie ik het daarnaast wel als een goede ontwikkeling dat mensen zich meer bewust worden van hun verbruik. En hopelijk ook op het effect van de wereld daarvan. Dat neemt niet weg dat de hoge prijzen wel heel erg zijn!

energiebewust was droger winter blog

Iedereen heeft was, sommigen wel elke dag. De was op een energiebewuste manier drogen is een stuk lastiger met koude temperaturen, vooral wanneer het vochtig is.

Voor het drogen van was is ruimte heel belangrijk, het vocht dat van de was afkomt, moet ergens naartoe kunnen. Ruimte én ventilatie zijn dus belangrijk. 

Was drogen met een ventilator?

Je kan natuurlijk ook een droger gebruiken. Ik geef eerlijk toe dat ik zelf ook een droger heb, maar deze gebruik ik weinig. Ik doe altijd een was met daarin de handdoeken, vaatdoekjes, ondergoed en sokken en dergelijke samen – dus geen (duurzame) kleding – en dit is altijd de enige was die ik in de droger doe. Heb je geen droger of gebruik je die net als ik zo min mogelijk, lees dan verder!

Onze tips voor energiebewust en effectief de was drogen

  1. Centrifugeer goed. Ik centrifugeer vrijwel alles op 1600 toeren. Niet elke wasmachine kan dat. Het scheelt echt enorm in droogtijd. Ook niet elke inhoud van de was is er geschikt voor, met delicate stoffen kun je dit beter niet doen. Maar ik doe het met vrijwel alles en dat gaat altijd prima. Heb je een wasmachine die minder hoge toeren heeft, dan kun je overwegen om extra te centrifugeren, elke wasmachine kan een aparte centrifugatie ronde doen.
  2. Gebruik je toch een droger? Gebruik dan drogerballen. Dit zijn ballen van wol en ze zorgen dat je was sneller droog is en lekker zacht wordt.
  3. Je kan ook de droger alleen even kort gebruiken, wil je graag zachte handdoeken? Zet de droger dan even aan voor 15 minuten en hang de was daarna alsnog op.
  4. Hang de was buiten bij droog weer, ook wanneer het vriest. Ook wanneer het koud is kan je was prima buiten drogen!
  5. Gebruik als dat kan het trapgat. Warme stijgt naar boven en in een trapgat is er meestal ruimte en luchtdoorvoer. Bij mij thuis zijn er helaas geen relingen om iets aan op te hangen, maar ik heb een extra tip! Gebruik een douchegordijn stang. Deze kun je bevestigen zonder te boren, je kunt ze op maat aandraaien en zo tussen een trapgat klemmen. Dit kan trouwens ook met deuropeningen, handig wanneer je grote dingen (zoals beddengoed) moet drogen.
  6. Gebruik een gewone ventilator. Heb je veel was, regent het buiten en heb je weinig plek of gelegenheid voor ventilatie? Het kan enorm helpen een gewone ventilator (dus zonder warmte) op je wasrek te richten en zacht aan te zetten, je was droogt een stuk sneller!
  7. Hang de was niet te dicht op elkaar, zoals gezegd heeft de was ruimte nodig om te kunnen drogen. Dikke of zware dingen hang ik vaak of ergens apart, of zoveel mogelijk aan de buitenkant van het rek.
  8. Gebruik kledinghangers. Voor bepaalde kleding kan het handig zijn deze op kledinghangers te drogen. Hang ze bijvoorbeeld aan de gordijnroede in een slaapkamer met het raam op een kier. Ook handig om te gebruiken met de douchegordijn stang uit tip 4! Of gebruik een kledingrek.
  9. Hang liever geen was op je radiator, je radiator moet hierdoor harder werken waardoor je stookkosten omhoog gaan! Zet een wasrek voor de radiator, of zet het in een ruimte waar geen kachel aanstaat en doe het raampje open.
  10. En als laatste, zorg – voor zover mogelijk – voor minder was. Niet alles hoeft na één keer dragen in de was. Je kan kleding ook luchten, een vlekje even schoonmaken en met handdoeken kun je je meerdere keren afdrogen. Je kan ook kleding in de badkamer hangen wanneer je gaat douchen, door stoom wordt het dan ook weer wat opgefrist.

Hoe droog jij je was? Heb jij nog extra tips om effectief en energiebewust te wassen?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *