Dit is waarom ik mijn douche-puff heb weggegooid

Ergens in de jaren ’90 verschenen ze ineens op de markt: de vrolijk gekleurde plastic sponzen. Ze waren licht van gewicht, gaven een zachte scrub en deden je douchegel veel heftiger schuimen dan ‘ouderwetse’ sponzen. Tegenwoordig zijn het de enige ‘sponzen’ die je bij de reguliere drogist kunt kopen. Maar ik heb de mijne in de plastic-bak gedaan. Want wat ze er niet bij vertellen is dat die leuk uitziende douche-puffs bij elke douchebeurt microplastics afgeven.

douchepuff microplastics

Microplastics

Microplastics zijn microscopisch kleine deeltjes plastic die onder meer terechtkomen in de zee. En daarmee dus ook in vis. En in je eigen lichaam. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Plastic vergaat namelijk niet, maar valt uiteen in kleine deeltjes. Bijvoorbeeld door slijtage (bij elke gebruik van de douche-puff) of onder invloed van UV-straling.

Zo’n ‘spons’ slijt namelijk bij elk gebruik en zo spoel je toch nog heel wat  polypropeen, polystyrene of polyetheen door het putje.

Er zijn cosmeticaproducten die zelfs bewust microbeads (kleine stukjes plastic) in hun scrubs of tandpasta doen. In het geval van tandpasta kun je de bolletjes binnenkrijgen, wat kan zorgen voor verstopping. En in beide gevallen komen de microbeads in het milieu terecht. Dit draagt bij aan de plastic soup én vormt een gevaar voor zeedieren die het plastic aan kunnen zien voor voedsel. Ook zij raken verstopt als ze hier teveel van eten en komen uiteindelijk te overlijden.

Maar ook als je uitsluitend biologische, plastic-vrije producten gebruikt, ben je nog niet helemaal clean als je ze op een plastic puff aanbrengt. Zo’n ‘spons’ slijt namelijk bij elk gebruik en zo spoel je toch nog heel wat  polypropeen, polystyrene of polyetheen door het putje.

De plastic-vrije, plantaardige spons

Ik ging dus op zoek naar een alternatief van natuurlijker materiaal. Bij de reguliere drogist hoef je het niet te proberen, die hebben het gewoon niet. Bij een ‘groene’ drogist kun je wel terecht voor een loofah of een hammam-washand van sisal, of een konjac spons. Ik heb er zelf in een webwinkel eentje van vetivergras en kokosvezel gekocht.

Wil je liever iets zachters en hoeft het niet persé plantaardig te zijn? Dan kun je ook een natuurspons overwegen.

Deze alternatieven zijn wel iets duurder dan zo’n puff, maar vééél beter voor het milieu. Laat ze trouwens niet drogen in de douchecabine, maar in een drogere omgeving. Anders worden het namelijk broeihaarden voor bacterieën. Maar dat geldt voor elke spons.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Reacties zijn gesloten.