Maak een wandeling buiten in het park of in het bos en je zult geheid plastic afval tegenkomen. Van flessen, dopjes en zakken tot snoepverpakkingen. Veel mensen kan het blijkbaar niet schelen dat het milieu hierdoor vervuild wordt, maar ook komt het uit opengescheurde afvalzakken of waait het uit een volle vuilnisbak. Hoe dan ook veroorzaakt dit plastic veel problemen.
Wat je aan plastic in de natuur vindt
Wat vind je het meeste in de natuur (op land of op zee?). De informatie die ik hierover vond, komt van een Amerikaanse site, maar ik geloof niet dat er heel veel verschil is met Nederland. Elk stuk plastic dat in de natuur terecht komt, vergaat nooit. Zelfs niet over honderden jaren. Stukken plastic worden steeds kleiner en kleiner, tot het microdeeltjes worden. Deze blijven altijd in het milieu aanwezig.
Voedselverpakkingen, 31%
Deze groep afval bestaat uit veel verschillende soorten zakjes en wikkels: snoeppapiertjes, chipszakken, maaltijdverpakkingen en plastic dat om koekjes en gebak zat. Het gaat om eten dat vaak onderweg wordt gegeten, dus er wordt lekker gesmuld en daarna wordt de verpakking gedachteloos gedumpt. De kleine deeltjes worden soms door dieren gegeten en zijn natuurlijk onverteerbaar. Ze geven giftige stoffen af, zorgen voor verstopping en zelfs een vol gevoel waardoor een dier kan uithongeren.
Oplossing: mensen zullen anders moeten gaan denken en zelf eten in bakjes meenemen. Recyclebare verpakkingen kunnen ook voor minder plastic zorgen.
Flessendoppen, 15%
Hier had ik zelf niet aan gedacht, maar blijkbaar liggen er ontzettend veel flessendopjes buiten op de grond. Mensen denken er wel aan om de fles te recyclen of in de vuilnisbak te gooien, maar aan de dop wordt niet gedacht. Een dopje blijft ook drijven en veel vogels denken dat het een lekker hapje is. Flessendoppen zijn de reden dat de albatros in aantal aan het afnemen is!
Oplossing: bedrijven kunnen flessen produceren waar de dop aan vastzit. En vooral: neem je eigen waterfles mee!
Plastic zakken, 11%
Het betalen voor plastic zakken heeft er voor gezorgd dat het aantal plastic zakken wel afneemt, maar ze komen nog steeds veel in de natuur terecht. Ik ben zelf een aantal jaar geleden naar Jordanië geweest en daar lagen de bermen echt vol met plastic zakken. Dan is het hier toch wel heel schoon, gelukkig. Plastic zakken blijven hangen in bomen en komen in het water terecht. Daar worden ze opgegeten door vissen, vogels, zeehonden en schildpadden.
Oplossing: Nog steeds is het het beste te zorgen voor je eigen tas. Het gebruik van boterhamzakjes zou ook voorkomen kunnen worden door zelf broodbakken en kleine bakjes voor onderweg mee te nemen.
Rietjes, 8%
Ik weet niet of dit in Nederland ook zo is, maar in Amerika worden er 500 miljoen rietjes per dag gebruikt! En deze komen ook in het milieu terecht, er wordt aangegeven dat ze niet gerecycled kunnen worden.
Oplossing: weiger rietjes wanneer je buiten de deur bent, haal ze niet zelf meer in huis en kies bijvoorbeeld voor duurzame herbruikbare rietjes.
Flessen, 7%
De meeste flesjes (74%) worden tegenwoordig gerecycled, omdat er statiegeld op zit. Toch komen er nog steeds veel in het milieu terecht.
Oplossing: Neem je eigen flesjes mee, want water uit de supermarkt kopen is natuurlijk helemaal niet nodig.
Bakken van afhaalmaaltijden, 6%
Veel bakjes zijn van piepschuim, dat nauwelijks te recyclen is, maar 2% wordt gerecycled. Daarbij is het produceren van piepschuim gevaarlijk en levert het giftig afval op. Piepschuim zorgt voor kleine bolletjes als het uit elkaar valt, die door nieuwsgierige dieren opgegeten kunnen worden.
Oplossing: Je eten afhalen kan handig en snel zijn, maar probeer op te letten wat voor bakken er gebruikt worden. Zorg er voor dat de bakjes netjes in de vuilnisbak komen. Je kunt natuurlijk aangeven dat je je eigen bak meeneemt, maar ik vraag me af of restaurants daar open voor staan? Heb je daar ervaring mee? Laat het ons weten.
Zoals gezegd, de percentages van het afval komen van een Amerikaanse site. Maar op de site van noordzee.nl staat de top 10 van gevonden plastic afval op het strand en die lijkt wel op het overzicht:
- Stukjes plastic < 50 cm
- Doppen
- Snoep, chips en snackverpakkingen
- Ballonnen en sierlinten
- Kleine plastic zakjes
- Plastic zakken
- Purschuim
- Industriële plastics
- Drankverpakkingen
Het wordt tijd dat mensen zich bewust worden van hoeveel plastic er eigenlijk in de natuur terecht komt, dat het echt nooit verdwijnt en dat dit veel problemen oplevert. Een lichtpuntje? Recent is er een enzym ontdekt dat een plastic petfles in bijna zes weken kan afbreken. Ze hopen dat ze er uiteindelijk de plastic soep mee kunnen doen verdwijnen. Dat kan best een deel van de oplossing zijn, maar het lijkt me nuttig de bron van het probleem aan te pakken: de mensen zelf, die hun rommel overal achterlaten.
Plastic is inderdaad ook in Nederland een groot probleem. Ik probeer er zoveel mogelijk op te letten en overbodige verpakkingen te mijden. Ik gebruik altijd een eigen flesje, maar doppen kunnen trouwens op een leuke manieren gerecycled worden! Bijvoorbeeld door er knopen van te maken: https://www.purecoverz.nl/Category/Nederlands/126-dopknopen-gerecycled-plastic.aspx